14 Czerwca 2026, 16:09:02 czas Polski

Autor Wątek: Nowy panel-przystawka do równiarki  (Przeczytany 5227 razy)

Offline def

Nowy panel-przystawka do równiarki
« dnia: 23 Lipca 2016, 14:09:07 czas Polski »
Poważnych prac grubościówki ten patent nie zastąpi ale dla amatorów niezła alternatywa

Offline 91az

Odp: Nowy panel-przystawka do równiarki
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2016, 23:30:03 czas Polski »
Rany Boskie !
A ja myślałem, że to co widziałem w marketach jest niebezpieczne. Osobiście trzymałby się od tego z daleka na odległość wskazaną przez sąd - z instrukcją i certyfikatem powinni dodawać wyrok zakazu zbliżania się do maszyny na odległość mniejszą niż ... powiedzmy 100 m ;-) .
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2016, 23:33:59 czas Polski wysłana przez 91az »

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2016, 23:50:16 czas Polski »
Przegapilem moment jak tam deske wkladal, ::)

Nauczony doswiadczeniami ze sprzetem "wielofunkcyjnym" wiem ze to jest po prostu zly pomysl. Skrobne w koncu opis tego co mialem bo sporo pytan sie o te wielofunkcyjne cudaki pojawia a jak raz zjechalem to zostalem zle odebrany::) krotko mowiac lepiej kupic najtansza grubosciowke z marketu :P

Offline def

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2016, 07:19:41 czas Polski »
Nie bez powodu zamieściłem ten link w dziale "samy" a nie w "strugarkach". Rzeczywiście bardzo dużo urządzeń wielofunkcyjnych jest niebezpiecznych i niewygodnych w obsłudze. Osobiście jestem jednak za daleko posuniętą "tolerancją " pod warunkiem stosowania przemyślanych i bezpiecznych rozwiązań. @Morświn, masz wenę, napisz. To może być ciekawy temat,....

Offline grzechu83

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2016, 10:04:21 czas Polski »
No to ja zadam (pewno głupie dla wielu) pytanie: co w tym jest niebezpiecznego?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2016, 10:27:22 czas Polski »
Chociażby ruchome elementy odkryte (paski) nie wspominając o tym, że nie wiadomo jak mocno się to trzyma i czy nie odskoczy razem z odbitym materiałem.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2016, 10:33:49 czas Polski »
No i jakosc tych przystawek. Jak zaklada, to widac jak calosc sie gnie i buja. Odsoniete elementy o ktorych wspomnial m_kola. Czy na filmie gosc wsadzal jakas deske? Bo jak nie, to sie nie dziwie ;).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2016, 14:56:22 czas Polski »
Popieram kolegów.
Taniej bedzie od razu odrąbać sobie palce.
Po co płacić za maszynkę do tego.

Offline def

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2016, 15:30:47 czas Polski »
Obserwacje Panów są słuszne jednak amatorzy borykają się z brakiem odpowiedniej wielkości lokalu, uzasadnieniem gromadzenia takiej ilości sprzętu do wykonania amatorskich czynności,... Ja ujmę to tak,... Absolutnie każda maszyna, w trakcie pracy, powinna mieć wystający tylko jeden ten pracujący element, czyli paski, pasowe koła, wał, tarcza piły i inne elementy innych funkcji muszą być naturalnie osłonięte-schowane. Jeśli osłonę trzeba zakładać, zdejmować tylko z własnej inicjatywy, to będzie leżała lub zostanie zagubiona. Konstrukcja powinna wymuszać bezpieczeństwo. Oprócz większości samoróbek DYMA i wszystko co do niej podobne są niebezpieczne, niewygodne i trudne w obsłudze. Dlaczego link umieściłem tutaj? Ponieważ nie tyle funkcja grubościowki (tylko dla uważnych i myślących) ale osłona wału w pracy równiarki powinna być właśnie w ten sposób rozwiązana. Wyobrażam sobie, że nie tylko byłaby to osłona, ale i docisk (o skoku kilkunastu, dwudziestu centymetrów). Wyższe elementy na równiarce trzyma się wysoko nad blatem. Dotychczasowe osłony wału nie wymuszają przenoszenia rąk nad wałem i bez "popychacza" z drewna można sobie zniszczyć paznokcie i linie papilarne.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2016, 21:31:11 czas Polski »
odkryte (paski)
A niech tam
https://www.youtube.com/watch?v=D4usyeNj9Dc
0,38-dla niecierpliwych
Produkują na Białorusi
http://belmash.by/pl/
Kupić można w PL.
http://www.sdm2000.pl/
http://www.bigremont.com.pl/obrabiarka-wielof-belmash-2000-d-drewna-podstaw,4,180730,191717

No cena to sprawa dyskusyjna-ale jak Def  zauważył  dla amatora by się nadała.
Sąsiad na mniejszej strugarce,pilarce,tokarce i co tam jeszcze można było podłączyć całe życie majstruje,palce ma i dalej jeszcze działa a po 80 jest ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2016, 21:36:31 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Maciek61

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipca 2016, 23:28:44 czas Polski »
Oj tam oj tam. Czepiacie się .To jest patent
https://www.youtube.com/watch?v=6Vz1hMI66Ng

55 s i wszystko zgodnie z ....
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2016, 23:32:42 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipca 2016, 23:45:55 czas Polski »
za taką kasę lepiej kupić wyrówniarko grubościówkę plus pilarkę pod stół...

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lipca 2016, 07:48:51 czas Polski »
Czepiacie się
O przepraszam,ja starałem się bronić :)
Ale cena mnie trochę zszokowała :o
 :)