04 Maja 2026, 13:54:34 czas Polski

Autor Wątek: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC  (Przeczytany 30561 razy)

Offline PiotrM

PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC
« dnia: 17 Listopada 2013, 16:30:01 czas Polski »
witam, Chciałbym prosić o pomoc , zastanawiam się na zagłębiarką FESTOOL TS55

Chciałbym ją używać w warsztacie , przy odpowiednio przygotowanym stanowisku do montażu mebli  np.kupchni szaf pod zabudowę, itd .
Chodzi mi w szczególności o wasze uwagi na temat czystości i jakości cięcia , przy założeniu że dobór pił jest prawidłowy do materiału, chodzi mi o przygotowanie takiego stanowiska w warsztacie, gdzie mógłbym rozcinać płyty przy użyciu zagłębiarki.

Jakie waszym zdaniem są istotne różnic, przy czym nie chodzi mi o różnice cenowe,
pomiędzy tymi zagłębiarkami?

idąc dalej czy pójście w stronę rozcinania płyt  i blatów, zagłębiarkami w warsztacie
przy użyciu zagłęboarek, jest dobrym kierunkiem ?

Jakie taki system pracy ma wady i jakie zalety?

będę bardzo zobowiązany za wszystkiej uwagi  i pomoc .

pozdrawiam
Piotr M

Offline Jakub

Odp: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2013, 17:57:41 czas Polski »
Przede wszystkim to tylko ten Maffel ma funkcję podcinania czyli przesunięcia dźwigienką tarczy o 0,1 mm. To daje nam podobny efekt jak podcinak. Co do rozcinania płyty zagłębiarką. Odpowiedz sobie na pytanie czy jest sens. Wszystko zależy ile robisz w tej płycie, jeśli dorywczo 1-2 szafy w miesiącu to może dasz radę i nie trafi Cię szlag. Jeszcze jedno, co z tego, że rozetniesz płytę, jak musisz ją jeszcze okleić. Masz okleiniarkę? Poza tym, skąd weźmiesz płytę? Trzeba ją mieć gdzie rozłożyć, jak przywieść. Nikt raczej nie będzie Ci specjalnie woził 2-3 płyt do garażu czy gdzieś tam. Moim zdaniem to cięcie i oklejanie w sprawdzonej hurtowni i w międzyczasie zbierać na małą formatówkę i przynajmniej ręczną okleiniarkę. Abstrahując od wszystkiego nie osiągniesz takiej jakości cięcia zagłębiarką jak formatówką, zawsze na jednej stronie coś wyszczypie. Na płytach z ładnym, grubym dekorem typu olcha czy wszelkie dęby to jeszcze spoko, ale białej czy jakiegoś klona to na bank nie potniesz tak żeby to miało ręce i nogi. Szybko trafisz na klienta który wytknie te błędy i zrobi Ci kaszanę. Takie cięcie to jakość bardzo garażowa  :(
Pozdrawiam Jakub.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2013, 18:26:54 czas Polski »
Jakubie bardzo dziękuję , za pomoc i wytłumaczenie .

Czyli dużo nie brakowało abym się zakręcił.
Moje myślenie było takie , że za te zagłębiarkę zapłacę mniej, niż za małą piłę ?
moja przestrzeń na początek jest nie za duża.
długość około 6metrów, na szerokosć 4,80

I na początku nie mam za dużo wolnych środków.

Chciałbym na początku zająć się "składaniem " mebli - tak że rozwiązanie jakie Ty podałeś jest dla mnie akceptowalne i dobre.
Drugim profilem prac -to chciałbym aby były usługi związane z podłogami, w szerokim temacie, nowe i renowacje.

I chciałem wyposażyć warsztat, na razie przygotowałem wstępnie pomieszczenie.

Z maszyn do renowacji  podłóg na początku poszukałem firmę , gdzie maszyny specjalistyczne będę chciał wypożyczyć
Z elektronarzędzi na początek chciałbym
wyposażyć warsztat:

- odkurzacz Festool MIDI
-ROTEX 150
-wyrzynarka Festool
Nie wiem czy bardziej wykorzystane było DOMINo czy Lamelo? czy może lepszym na początku
byłoby zakupienie frezarki do kołków Firmy MAKITA.?

Dalej chciałbym uzupełnić warsztat w ukośnice , na KAPEXA nie stać mnie w tej chwili
i chciałem zakupić UKOŚNICĘ Firmy JET JMS 10S lub Dewalta DW 717XLS
nie mam doświadczenia  która była by lepsza ?

chciałbył z firmy JET też zakupić wiertarkę JET JDP-10 230V

i dalej do prac u klientów potrzebuję pilarki stołowej przenośnej i tutaj raczej mam swojego faworyta
DEWALT DW745

ale w warsztacie ta mała pilarka z małym stołem czy ona będzie na tyle uniwersalna ? w warsztacie
skłaniałem się ku pilarce np JTS 250
ale myślałem też o małej pilarce takiej formatówce używanej ,
w ogóle prześledziłem mnóstwo opinii użytkowników maszyn używanych
ale  trudno mi poszukać używane " dobre" maszyny .
NA ZAGRANICZNYCH STORNACH JEST MNÓSTWO MASZYN UŻYWANYCH , MYŚLAŁEM O UŻYWANYCH NP hamer PIŁACH LUB INNYCH , ALE Z UŻYWANYMI MASZYNAMI TO NIE MAM DOŚWIADCZENIA W OGÓLE.

Na forum pytałem kolegów o konkretne maszyny firmy Jet, ale chyba nie występują tak często w warsztatach.

No to takie moje początkowe dylematy, muszę to jeszcze przemyśleć, nie chciałbym zrobić złego kroku , wiąże się to z tym że środki finansowe nie mam nie ograniczone.
Dziękuję Jakubie , bo popełniłbym błąd na tym etapie , oczywiście w przyszłości kupić mogę również zagłębiarkę , ale na początku nie byłoby ot dobre rozwiązanie.
Chciałbym w tym miejscu jeszcze raz podziękować za pomoc.
Gdyby ktoś mógł ocenić , odradzić czy powyższy opis i wybór jest z mojej strony trafny?

pozdrawiam
Piotr

Offline Sebastian

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2013, 19:10:29 czas Polski »
Co do tej pilarki JET JTS 250 to co prawda ma żeliwny blat ale jest bez podcinaka wiec do cięcia płyt to się ona nie nadaje. Poza tym jeśli myślisz o kupieniu nowej pilarki tej formy to za to taką cene kupisz spokojnie lepszą pilarke używaną która będzie miala podcinak.

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2013, 19:17:43 czas Polski »
No trochę masz rozbieżność co do tego czym chcesz się zająć :D Ale podłogi to rozumiem, że tylko kłaść chcesz, takie trójwarstwowe itp?

Generalnie do takiej prymitywnej meblówki z płyty laminowanej (szafy, kuchnie, zabudowy itp.) to wystarczy Ci wkrętarka, wiertarka i wyrzynarka  ;D Wiadomo taka zagłębiarka na montażu to skarb, ukośnica też czasami się przyda.

W przypadku podłóg to zrobiłbym tak: wyrzynarka i do tego coś z tych trzech: zagłębiarka, ukośnica, mała pilarka stacjonarna.
Co do ukośnicy to tylko skrócisz deskę, zwęzić już nie dasz rady. Zagłębiarką niby dotniesz z długości, ale będzie to takie średnie tak jak i ze zwężeniem. Co do małej stolikowej to teoretycznie zrobisz obie czynności, ale wyobrażasz sobie cięcie na niej na pół deski 4 m długiej? Średnio. Coś z tego musisz wybrać.

Ja chyba poszedłbym w zagłębiarkę jednak, bo mimo jej wad jest dość wszechstronna: przyda Ci się na montażu kuchni czy zabudowy i te deski podłogowe też wyrzeźbisz ;)

Aaaa jeszcze jedno, przecież masz do pocięcia listwy przypodłogowe, więc bez ukośnicy i tak się nie obejdziesz.

Tak na szybko moim skromnym zdaniem (choć decyzja i tak należy do Ciebie, ja nie biorę żadnej odpowiedzialności, za to, że kupisz to czy tamto i będziesz niezadowolony) zakup sobie taki zestaw: wkrętarka, wyrzynarka, ukośnica i zagłębiarka. Takim zestawem jak masz do tego głowę zrobisz wiele rzeczy. Nawet gdybyś przerzucił się na wykończeniówkę czy co tam innego to te maszynki zawsze się przydadzą.

Tak na koniec, jeśli będą to w miarę markowe sprzęty, to jeśli nawet okaże się, że Ci się nie przydają to łatwo je sprzedaż na allegro  ;)

Na początek z tymi płytami to pozostań przy opcji hurtowni, a nie pakuj się w stacjonarną drogą i pewnie na kredyt pilarkę. Coś się rypnie i...
A z hurtowni jakość będzie dobra, albo bardzo dobra i dobrze powinieneś na tym wyjść. Jak wprawisz się w płyciarstwo to i formatówkę z czasem kupisz.

Tak jeszcze poza konkursem, sam na formatówce całego arkusza płyty nie potniesz, choć są legendy o takich kaskaderach co to porafią takie kombinacje alpejskie ::)
Pozdrawiam Jakub.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopada 2013, 20:09:24 czas Polski »
Bardzo dziękuję raz jeszcze Jakubie za pomoc,
Generalnie mam już :
wyrzynarkę Festool  starego typu czyli FESTO PS2 450W kiedyś kupiłem jako nową  i troszkę nią tylko pracowałem,
mam też wkrętarkę BOSCHA kiedyś kupiłem NOWĄ  i teraz od leżenia padł akumulator, ale kupiłem nowy zamiennik  i tą maszynkę też kiedyś kupiłem  wcześniej  i nie była katowana,

ma też szlifierkę mimośrodową METABO 125
i stare wiertarki 2 sztuki ,
ale chciałem  kupić odkurzacz FESTOOLA MIDI, taki który może pracować w warsztacie, i u klienta

ukośnice to koniecznie chciałbym kupić  jaką nie podjąłem ostatecznie decyzji , albo DEWALT dw717xls
LUB jet JMS 10S  na kapexa nie mogę w tej chwili sobie pozwolić,

no i chciałbym kupić nową zagłębiarkę tylko wtedy przydałby się system szyna plus stolik CMS
i wtedy mogę ciąć i w warsztacie odwróconą zagłębiarką , nie musiałbym kupować małej stolikowej pilarki którą już wcześniej wybrałem .

Tylko SYSTEM CMS i ZAGŁĘBIARKA SZYNA , to trochę się uzbiera, przeglądałem też w necie mnóstwo ciekawych stołów, w tym i takie z wózkiem mobilne i stacjonarne z otworami w blatach takie w stylu stołów FESTOOLA stołów podobnych do stołów w systemie MFT.
oglądałem kilka ciekawych pomysłów ?

ale tak naprawdę warsztat bez małej pilarki to przy montażach podłóg ?

muszę to sobie wszystko poukładać w głowie.

Piotr M

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2013, 20:16:05 czas Polski »
W kwestii odkurzacza, to faktycznie jak będziesz miał dużo festooli z systainerami to ma to sens bo ładnie się układa. Ale jeśli nie zależy Ci na festoolu to ja mogę z czystym sumieniem polecić Ci taki: http://www.karcher.pl/pl/Produkty/Home__Garden/Odkurzacze/Odkurzacze_uniwersalne/16296820.htm kupiłem jakoś rok temu, dokupiłem akcesoria i śmiga, a daję mu w kość dość mocno jak odkurzam podłogę w warsztacie po np. struganiu  :o Cenka super, nie?  ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2013, 20:49:59 czas Polski »
Jakubie dziękuję za info o odkurzaczu, jest to dobra alternatywa, przejrzałem dane i są okej, nie wiem tylko czy te elementy które są na wyposażeniu podstawowym da się schoawać , że są miejsca montażowe na odkurzaczu jeżeli tak jest to też plus w przypadku pracy u klienta, myślę że narzędzia festoola też pójdzie podpiąć np Rotexa u klienta lub w warsztacie, podpiąć np ukośnicę,

Dodatkowym plusem , choć nie ma w linku jaki podesłałeś jakie są ceny na osprzęt do tego odkurzacza ale myślę że nie wyśrubowane, muszę to przejrzeć.
bardzo raz jeszcze dziękuję za cenną informację.

pozdrawiam
Piotr

Offline Jakub

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2013, 20:55:36 czas Polski »
Na tym odkurzaczu są takie miejsca gdzie wszystkie akcesoria się mieszczą, tam na tej stronie co podałem na dole masz akcesoria. Ja mam zestaw do podłączenia elektronarzędzi http://www.karcher.pl/pl/Produkty/Home__Garden/Odkurzacze/Odkurzacze_uniwersalne/16296820.htm?&sdp=ac&pid=28631120&accessoriesGroupName=&pn=Zestaw+do+pod%C5%82%C4%85czenia+elektronarz%C4%99dzi&title=Zestaw+do+pod%C5%82%C4%85czenia+elektronarz%C4%99dzi. W tym zestawie i w zestawie z odkurzaczem są takie końcówki z miękkiej gumy, ze schodkami, odcinasz chyba 1 albo 2 segmenty i pasuje do festoola, ja podpinam to do domina i frezarki. Do narzędzi makity pasuje mi druga końcówka której nie odcinałem. Zawsze gdyby coś nie pasiło to możesz kupić końcówkę festoola (bagatela 50 zeta za kawałeczek gumki :D ), ale mnie siadły te końcówki ;)

Mega offtop się zrobił :D ale może komuś się przyda;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2013, 21:24:44 czas Polski »
Jakubie , dzięki za informację, widzę że ten 1metrowy wąż z linku jaki podałeś można kupić np 2 sztuki i wtedy jednego używać np po dopasowaniu do Festola, drugi np do Makity lub innej firmy ,
można mieć takie dwa węża dodatkowe i wtedy możliwość przepinania tego węża pod różne maszyny?

i dodatkowo kupując taki odkurzacz dostajemy rury i końcówki do sprzątania podłogi w warsztacie i np u klienta podłogi, oraz możemy posprzątać samochód dokupując odpowiednie dodatkowe wyposażenie.

Są też warianty z większą pojemnością , z literką P przygotowane do współpracy z elektronarzędziami, jest to alternatywa na start bardzo dobra.

jeszcze raz wielkie dzięki , czy pracujesz z Festoolowska Frezerką DOMINO  i z innymi frezarakami Festoola? :)

Myślałem aby start kupić elektronarzędzia używane na allegro, ale to taka loteria, można kupić różnie? i tutaj muszę to też dobrze przemyśleć?
Myślałem o Lamelownicy , o DOMINO, i o frezarce   MAKITY takiej o podobnym przeznaczeniu?
są opinie o bardziej wszechstronnym zastosowaniu LAMELO ale czy to byłoby wykorzystane ?
Jakie są Twoje przemyślenia i doświadczenia o tego typu frezarkach lub u innych frezarkach ?
Jakie frezarki na start?
jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc Jakubie
pozdrawiam
Piotr

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopada 2013, 23:57:52 czas Polski »
Można, ale nie trzeba, bo ta końcówka sama ta stopniowana jest niezależna od tego cienkiego wężyka wiec nie jest on konieczny. Za to jest wygodny, mam go na stałe spiętego z przewodem Plug It.

czy pracujesz z Festoolowska Frezerką DOMINO  i z innymi frezarakami Festoola?

Tak, mam frezarkę górnowrzecionową i małe Domino. Nie ma co gadać, sprzęt z najwyższej półki. Na początku bez takiego domino dasz radę, sam mam je od niedawna. Frezarka górnowrzecionowa to bezsprzecznie bardzo przydatne i pożyteczne urządzenie, które chyba z frezarek powinno być zakupione jako pierwsze.
Co do lamelownicy i Domina, w mojej opinii są to dwa różne urządzenia choć wydają się mieć podobne funkcje. Lamelownica jest wręcz stworzona do płyty, jest łatwa w użyciu, tania w eksploatacji. Domino szkoda raczej do płyty (choć sam czasami używam) bo frezy szybko się stępią, a są drogie i jednorazowe (nie dają się ostrzyć). Poza tym Domino jest raczej do celów "wyższych" :D takich jak konstrukcje z drewna litego o klasycznej budowie z czopami. Lamelki nie mają takiej wytrzymałości jak kołki domina, ale i do płyty nie jest taka moc wymagana, bo i tak najczęściej płyta szybciej się wyłamie niż kołek;)
Co do używanych narzędzi to ja osobiście miałem 2 przypadki:
1. Duża, droga wyrzynarka DeWalt, która po zakupie okazała się zepsuta
2. Moje Domino które kupiłem z pełnym wyposażeniem i frezami za połowę ceny sklepowej i jest prawie jak nówka, śmiga aż miło ;)
Jak widzisz masz 50% szans, więc przy pracy zarobkowej słabo się to opłaca, bo wierz mi, nie ma nic gorszego jak podczas docinania u klienta czegoś, nagle się coś spali, skończą się szczotki, wybije korki itd....

Generalnie wszystko o co pytasz to temat rzeka i daje do zastanowienia czy czasem nie porywasz się z motyką na słońce? Zwykle stolarze którzy zaczynają mają pojęcie jak wygląda proces tworzenia danego wyrobu i co będzie mu potrzebne ::) Widzę jednak, że skoro celujesz w tak wysoką półkę narzędziową to chyba wiesz co robisz. Powodzenia mimo wszystko ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2013, 00:07:08 czas Polski »
Jakubie , dziękuję za pomoc i cenne uwagi.
Muszę to wszystko jeszcze raz przemyśleć .Jestem wraz z synem na początku drogi, i nie jestem z zawodu stolarzem, ale zawsze " drzewo" było mi bliskie .
Syn jest stolarzem , z 2 letnim stażem w zawodzie.

Dziękuję za pomoc , i cierpliwość .
pozdrawiamy serdecznie

Piotr M

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2013, 00:11:02 czas Polski »
" drzewo"

Mam nadzieję, że ten cudzysłów dałeś świadomie i wiesz, że w stolarstwie interesuje nas prawie wyłącznie DREWNO ;)

Staram się każdemu na forum pomagać, bo trzeba w końcu coś robić by tego zawodu już całkiem szlag nie trafił  :'(

Zabrzmiało dość górnolotnie, ale niestety chyba taka jest dzisiejsza rzeczywistość....
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopada 2013, 08:29:04 czas Polski »
Przepraszam za offtop ale Piotrze czym na co dzień zajmuje się Twój syn - płyciarstwo, lite, schody, ogrodówka... ?
Dwa lata pracy to już coś! Może namów syna żeby poszedł w Twoje ślady i też zapisał się do naszej paczki?

Offline PiotrM

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopada 2013, 21:39:17 czas Polski »
witam,
Mój syn uczył się zawodu u mojego  kolegi w  firmie, mały zakład stolarski, praktyka w szkole zawodowej, 3 lata praktyka szkolna. Zakład ten wykonywał różne usługi , dla ludności , dla firm. Praca w płycie, w drewnie, np kuchnie , szafy, schody, wykańczanie np.Cukierni , Aptek, duża różnorodność prac.

W czasie szkoły pomógł mi zbudować woliery , do moich papug. Były wykonane w drewnie, konstrukcja wolier, zewnętrzna część do siatek, i część wewnętrzna wolier, płyta osb od środka, i na zewnątrz deski - boazeryjne, dach deski i metalowa dachówka. Drzwi i okiennice , takie proste, ale poradził sobie z tym , pracowaliśmy razem, W szkole do domu robił jakieś drobiazgi , fajny stojak regał do obuwia, - sosna , prosty wieszak na płaszcze  - sosna i elementy metalowe, i wykonał zabudowę szafy w korytarzu z szufladami Bluma.Tak w skrócie wyglądała nauka.

Pierwsza praca to praca na zlecenie w firmie produkującej do Anglii meble z dębu , jesionu, ciężkie meble, pracował około 6-7 miesięcy w tej firmie , ale niestety firma podupadła, zniknęła z rynku , kontrahent nie zapłacił z meble.
Dalej przeniósł się do firmy zajmującej się różnymi pracami stolarskimi , wykańczanie hoteli w kraju i zagranicą.Kolejna praca na  umową zlecenie. Pracował e tej firmie ponad rok.
W czasie nauki ukończył technikum .
W wakacje tego roku pracował z kolegą za granica, przy pracach porządkowych u znajomych.

Po powrocie od września br pracuje w firmie na umowę zlecenie.

Firma zajmuje się różnymi pracami, w płycie - meble kuchenne , meble biurowe, usługi dla ludności .
Tak wygląda przebieg pracy zawodowej mojego syna. :)

pozdrawiam
Piotr