11 Lipca 2026, 05:50:30 czas Polski

Autor Wątek: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC  (Przeczytany 30876 razy)

Offline Robsonik

Odp: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Listopada 2015, 21:39:57 czas Polski »
Do porównania podaj konkretne wymiary tarczy, a co ważne podaj grubość tarczy na zębie. Różnice w grubości mogą sięgać rzędu 0,4 mm czyli po 0,2 mm na stronę ale na pewno nie ma to znaczenia na cięcie tylko na szerokość rzazu.
Jeżeli tarcza jest dedykowana do cięcia drewna to na pewno poradzi sobie z drewnem.
Na takie zachowanie i nierówności przy cięciu będzie miała wpływ ilość zębów na tarczy i fakt czy tarcza jest przeznaczona do cięcia wzdłużnego czy poprzecznego.
Ja Mafellem obrabiałem wangi dębowe o grubości 45 mm i nic podobnego mi się nie działo.

Pozdrawiam

Offline wojo72

« Odpowiedź #91 dnia: 21 Listopada 2015, 22:51:59 czas Polski »
Lirorobert, wg mnie jesteś w błędzie w kwestii przesunięcia prawej krawędzi cięcia przy założeniu grubszej tarczy (przy założeniu że naddatek węglika jest taki sam na obu tarczach). Przy grubszej tarczy przesuwa się środek osi obrotu w lewo, wystarczy to sobie naszkicować.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Listopada 2015, 22:57:30 czas Polski »
przy założeniu że naddatek węglika jest taki sam na obu tarczach
No tak, ale nie zawsze tak jest (najczęściej wtedy kiedy potrzeba).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Listopada 2015, 23:07:29 czas Polski »
Należy sprecyzować czy mówiąc o grubości tarczy mamy na myśli grubość stali na której osadzone są węgliki (i tutaj będziecie mieć rację) czy rozstaw krawędzi  węglików i tutaj ja mam rację.
Z tego co się orientuję to mówiąc o grubości tarczy ma się na myśli rozstaw  krawędzi węglików czyli grubość rzazu.

PS. Czasami zdarza się jakaś literówka i błąd gramatyczny ale spowodowane jest to tym że czasami piszę dość późno a i w szkole nie byłem orłem w tej materii.

Pozdrawiam

Offline wojo72

« Odpowiedź #94 dnia: 21 Listopada 2015, 23:11:37 czas Polski »
W sumie to każda wymiana tarczy na inny typ może spowodować przesunięcie prawej krawędzi cięcia a tym samym przycięcie taśmy antyodpryskowej w innym miejscu. Kluczowa tutaj jest nie grubość tarczy ale stosunek grubości czy też szerokości  węglika do grubości samej blachy tarczy.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 21 Listopada 2015, 23:15:54 czas Polski »
No tak, bo jeśli sama tarcza jest cieńsza przy takim samym rozstawie zębów to podetnie nam zabezpieczenie.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #96 dnia: 21 Listopada 2015, 23:37:39 czas Polski »
Jutro zmierzę blachę i zęby tarczy mafella i cmt. Z drugiej strony temat idzie w stronę lekkich absurdów. Obie zagłębiarki są bardzo dobre i precyzyjne. Nawet jeżeli grubsza tarcza zetnie powiedzmy 0,1 mm taśmy więcej i wrócimy do tarczy cieńszej to te 0,1 na nic nie wpływa. To tylko zagłębiarka a nie robot chirurgiczny. Najważniejsze to ostra tarcza.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #97 dnia: 22 Listopada 2015, 11:47:21 czas Polski »
Krzysiu, w 100% się z Tobą zgadzam. Trzeba jednak pamiętać że nie każda tarcza nadaje się do cięcia wzdłużnego i poprzecznego.

Offline Mariano

« Odpowiedź #98 dnia: 22 Listopada 2015, 12:36:24 czas Polski »
Przy grubszej tarczy przesuwa się środek osi obrotu w lewo, wystarczy to sobie naszkicować

Dobrze piszesz naszkicuj to sobie, tarcza jest montowana w zaglebiarce z prawej strony urządzenia,
Zakładana jest na walek z kołnierzem wiec jesli zalożysz grubszą tarczę to z lewej strony dojdzie ona do kołnierza innej możliwości nie ma.
Pozostały naddatek grubości zawsze bedzie sie przesuwała w prawą stronę, również oś tarczy jak i grubosc rzazu.

Jest taka możliwośc że w grubszej tarczy węglik minimalnie więcej wystaje na bok tarczy niż w cieńszej tarczy, ale to będzie bardzo minimalna różnica miedzy tarczą 1,8mm a 2,2mm .
Poza tym nawet jak by ta guma minimialnie została  ścieta to co z tego ?
Ona tam jest praktycznie  nie potrzebna, od tego Mafelll ma podcięcie.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Listopada 2015, 12:53:24 czas Polski »
Jak działa podcinak w mafell u?

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #100 dnia: 22 Listopada 2015, 13:08:43 czas Polski »
Przesuwasz jakis pstryczek i tarcza przesuwa sie o 0,1 albo 0,2 wzgledem swojej plaszczyzny i plytko wchodzi. Robisz podciecie. Pozniej odlaczasz pstryczek i juz normalnie robisz ciecie.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Prawie ten sam efekt uzyskuje w festoolu bez przesuniecia i ten na 2 razy jade. Najpierw 1 mm a pozniej pelna glebokoscia. Uwazac tylko trzeba zeby zaglebiarka nie miala luzu na szynie i zeby sama szyna nie uciekla oczywiscie.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2015, 13:11:43 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 22 Listopada 2015, 14:37:21 czas Polski »
Czyli cięcie odbywa się na dwa razy :-) a ja głupi oglądam tę maszynkę i zastanawiam się gdzie to ustrojstwo co ma podcinac :-)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #102 dnia: 22 Listopada 2015, 15:00:56 czas Polski »
Nie martw sie. Jak dowiedzialem sie, ze mafell i makita maja funkcje podciecia to tez mialem niezlego zonka i zastanawialo mnie jak w takim malym ustrojstwie 2 tarcze sie mieszcza. Az pojechalem specjalnie do sklepu i macalem az wymacalem o co kaman. A glupio mi bylo sprzedawcy spytac :-P

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Listopada 2015, 15:20:26 czas Polski »
Spodziewałem się, że tarczy podcinaka tam nie ma, raczej myślałem o jakimś nożyku który nacina laminat. Ach ta ludzka fantazja :-)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #104 dnia: 22 Listopada 2015, 15:46:52 czas Polski »
Ja przyznaje z pocztku myslalem, ze jest tam jakas malutka tarcza np. fi40 ktora nacina wstepnie. Mozgi przesiakniete i za duzo kombinujemy a rozwiazania takie proste. Jako ciekawostke dodam, ze przegladalem kiedys ksiazke z zagadkami logicznymi dla dzieci do lat 8. Jedna. Rozwiazalem jedna. Rozwiazania byly banalnie proste ale tak jak mowilem: za duzo kombinujemy.