09 Maja 2026, 19:30:20 czas Polski

Autor Wątek: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC  (Przeczytany 30588 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Listopada 2015, 15:50:09 czas Polski »
Ona tam jest praktycznie  nie potrzebna,
Moim zdaniem jest to ważne w sytuacji jest potrzeba bardzo dokładnie coś dociąć. Zaznaczasz wymiar na jednym końcu, na drugim, przykładacs prowadnice tworzywem idealnie do zaznaczonych punktów i masz pewność że cięcie jest dokłądnie tam gdzie chcesz. Jeśli te tworzywo nie jest docięte dokładnie do tarczy, to musisz dawać jakieś tam naddatki co nie gwarantuje dokładności.
A jeśli chodzi o te różnice w grubości tarcz, to żeczywiście będą na tyle niewielkie że nie będą mieć wpływu na dokładność. Co jest chyba bardziej istotone to zrozumienie jak to wszystko ze sobą współgra, aby mieć rozeznanie gdzie mogą występowac potencjalne problemy.

Pozdrawiam

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #106 dnia: 22 Listopada 2015, 17:38:54 czas Polski »
Jak tniecie festoolem na 1-2mm to do przodu czy do tylu jedziecie zagłębiarka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #107 dnia: 22 Listopada 2015, 17:49:52 czas Polski »
Do tylu jade jak nie mam czasu. Wtedy nie ustawiam glebokosci na 1 mm tylko z wyczuciem cofam lekko zaglebiona. Jak mam jednak precyzyjniejsze ciecia to ustawiam 1 albo 2 i normalnie do przodu. Jazda w tyl wymaga wprawy i czasem sie nie uda :-) ale ciecie mniej czasu zajmuje.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline arturs

« Odpowiedź #108 dnia: 22 Listopada 2015, 21:40:09 czas Polski »
że jak do tyłu? włączoną do tyłu?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #109 dnia: 22 Listopada 2015, 22:38:08 czas Polski »
Normalnie do tylu. Tarcza idzie normalnie tylko pilarke ciagniesz zamiast pchac. Jest to zlamanie wszelkich zasad bhp ale w zaglebiarkach najwyzej zniszczysz material i prowadnice ;-) Oczywiscie zarcik bo o wszystko trzeba dbac. Tak jak pisalem wymaga to troche wprawy bo jak za gleboko wejdzie to pilarka odstrzeli i bedzie problem. Czasem jednak czlowiek glupi sie skusi bo czas czas czas.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 22 Listopada 2015, 22:42:56 czas Polski »
Ano włączoną. Wyłączona wogóle nie tnie (ani do przodu ani do tyłu) ;)
A tak na poważnie: włączoną jadę do tyłu. Głębokość ustawiona na 1 -2 mm (po coś jest ten ogranicznik).

Offline RobRob

« Odpowiedź #111 dnia: 22 Listopada 2015, 23:11:49 czas Polski »
No i tu nad Festoolem Mafel góruje,
bo tam nie musicie kombinować z jakimś cięciem do tyłu tylko,ustawiacie funkcje podcinania
tniecie raz przełanczacie na cięcie bez podcinania i jedziemy drugi raz

mily68

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 22 Listopada 2015, 23:38:24 czas Polski »
Tak, to prawda. Tym  oraz beznarzędziową wymianą tarczy wykasza i Festool'a i DeWalt'a i Bosch'a i Makitę o innych nie wspominając.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 23 Listopada 2015, 14:51:46 czas Polski »
Nie wydaje mi się, aby tarcza miała umieszczone zęby nie osiowo względem blachy...z czystej fizyki jest to niemożliwe. Nie przy takich obrotach, bo będzie bicie. Na filmie Jarka, sam wspomina, że przy zmianie tarczy na szerszą tarcza zatnie pasek przeciwodpryskowy

Offline RobRob

« Odpowiedź #114 dnia: 23 Listopada 2015, 18:42:29 czas Polski »
ale tarcza festola jest grubsza i może mieć grubszy węglik niż mafela ,i minimalnie ściąć gumę
w przypadku drewna nie ma może to znaczenia ale przy cięciu płyty laminowej już tak

kwita

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 23 Listopada 2015, 18:50:59 czas Polski »
Z tego co czytam, to nie które wypowiedzi chcą udowodnić wyższość Maffela nad Festoolem. A nie o to tu chodzi. Należałoby skupić się nad wyjaśnieniem, czy zęby są osiowo(dla mnie tak) i nad samym przypadkiem ściągania tarczy w twardym drewnie(to zostało tu poruszone) a nie wspominać co lepsze a co gorsze. Mam festoola ale mam gdzieś, że maffel jest lepszy. Często widzę zawodowych stolarzy, którzy nie mają żadnej z tych maszyn i żyją, nie którzy mają a nie potrafią się tym posługiwać... :)

Offline Mariano

« Odpowiedź #116 dnia: 23 Listopada 2015, 20:13:11 czas Polski »
nad samym przypadkiem ściągania tarczy w twardym drewnie
Tutaj chyba nie chodzi o grubośc tarczy, docinalem stopnie dębowe,jesionowe i bukowe nigdy nie bylo z tym problemu.
Raz jednak przy cieciu buku zdarzylo się że nie szlo tego drewna uciąć, musiałem na dwa razy.
Nie wiem może te drewno było przesuszone albo jakas dziwna odmiana po prostu nie szło.
Nawet Kapex przy cieciu poprzecznym z świeżo naostrzoną tarczą miał problemy i przypalał  :P

Offline Robsonik

« Odpowiedź #117 dnia: 01 Lutego 2016, 23:00:11 czas Polski »
Znalazłem ciekawe porównanie Mafella vs Festool.
Film co prawda po niemiecku ale z łatwością można zobaczyć różnice.

Offline Andriu

« Odpowiedź #118 dnia: 02 Lutego 2016, 12:40:41 czas Polski »
ja kupiłem mafela i jestem bardzo a bardzo zadowolony, jedynie co mi brakuje to klina   który ułatwia długie przekroje.  Idąc na montaże nie przejmuje się  jak trzeba coś dociąć,  pilarka ma  funkcję  podcinaka.  blaty 38 mm tnie bez  problemu, wcześniej nawet na pilarce wyrywało mi laminat  na  zaokrągleniach gdyż  ciąłem  od tyłu, a  zagłębiarką  tnę  blat  zaczynając  właśnie od zaokrąglenia. dla mnie rewelacja  i powiem szczerze warto było dołożyć 2 stówki do festola i kupić mafela.  dorobiłem sobie ściki co kosztowało mnie  30 zł.

Offline maximilianoo

« Odpowiedź #119 dnia: 12 Lutego 2016, 19:08:04 czas Polski »
Witam,
Jako że "główna księgowa" jest cały czas "urabiana" na mt55, mam pytanie:
Pilarka maffel pojedzie po obcej prowadnicy (fastool, bosh), czy pojedzie również po prowadnicy makita?
Sytuacja odwrotna mam frezarkę makita rt0700c jak kupie adapter do prowadnicy czy pojedzie po prowadnicy maffel?

Po prostu: kupić maffela bez prowadnicy i szynę makity (bo mam już frezarkę), czy kupić maffel z prowadnicą bo frezarka pojedzie po szynie maffel. Czy na koniec, nie będzie działać i musze mieć 2 szyny.   :(
Zastosowanie czysto amatorskie.