29 Maja 2026, 19:43:46 czas Polski

Autor Wątek: Skąd taka różnica w cenie?  (Przeczytany 2947 razy)

Offline cyfral

Skąd taka różnica w cenie?
« dnia: 07 Sierpnia 2016, 23:30:45 czas Polski »
Rozglądam się za wyrówniarko-grubościówką. Zauważyłem pewną prawidłowość. Wałek do 25 cm w ryżowych odmianach Hammera kosztuje do ok 3500 zł. Ale jak się doda tylko 5 cm do szerokości wałka cena rośnie dwukrotnie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów potrafi mi wytłumaczyć ten fenomen? Dlaczego 5 cm kosztuje dodatkowe 3,5-4 tysiące złotych? Czy szerszy wałek podwyższa tak diametralnie funkcjonalność maszyny, że warto powiększyć budżet dwukrotnie?

Offline marcin6391

Odp: Skąd taka różnica w cenie?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2016, 00:19:51 czas Polski »
Gdyżalbowiemponieważ..... zapytaj żony ile dodatkowe 5 cm warte ... 8)

Sorki...musiałem... ;D

Tak... piłem.... 8)

Offline futrzak

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2016, 07:43:02 czas Polski »
Dłuższe blaty, mocniejszy silnik, większa waga itd. Stomane masz za 5500zł, więc 2 tysiące więcej :P

Offline Arek15

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpnia 2016, 22:49:00 czas Polski »
czasem maszyna która wałki produkuje mam ograniczone mozliwości- zakup maszyny najprawdopodobniej  cnc do produkcji wałków dłuzyszch to spokojną ręką kilkaset tys- dlatego te 5 cm takie drogie- no i narzędzia do obróbki też kosztują- kuzyn pracuje na cnc- jedna płytka wymienna w najprostszym frezie to kosz 6k(obrabiają części do szybkich pociągów)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2016, 00:29:32 czas Polski »
A mi się wydawało zawsze, że te 5 cm dłuższy wałek, to sporo zaoszczedzonego czasu dla stolarza,  co równa się z większym zyskiem.  Przykładowo,  jeżeli blat ma 60 cm to wystarczą dwie klejonki po 30 cm. Mając wałek 25 cm trzeba by zrobić try klejonki po 20 cm lub jakoś tak. Dlatego na wałku 30 cm można zrobić wiele elementów szybciej i sprawniej.
Np. Szafka kuchenna wisząca. Jej głębokość to około 30 cm w standardzie. Na wałku 25 cm nie da rady tego zrobić w jednym elemencie. Na wałku 30 cm to nie problem.. Mniej pracy włożone przez stolarza =oszczędność kasy= większe zarobki= chytry producent Maszyn=dwa razy droższa maszyna za którą stolarz zapłaci bo mu się opłaci :-)
Nie wi czy mam rację, ale tak mi się to zawsze kojarzyło.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2016, 06:14:04 czas Polski »
Hmm... że tak powiem,chytre :)
Promocja-dać stolarzowi maszynę,jak by trochę za małą :-\
Niech zobaczy jak się lekko pracuje,a potem pokazać czym tak naprawdę powinien pracować :P
Za odpowiednią większą kasę(urobiony(zmanipulowany)stolarz połknął haczyk :D
Nie wiem czy dobre porównanie-panele tanie a listwy i reszta wyrównują cenę paneli do odpowiedniego poziomu :-\
Pozdrawiam ;)

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2016, 18:05:45 czas Polski »
producenci chytrzy są zawsze ale nie wiem czy do końca to tak wygląda:) chiałem dorbić wał do mojej grubościówki( po to by zastąpić wał klapowy, długość wału 60 cm, i koszty takie że zostaje przy klapach :) małe zakłady nie mają frezarek tak dużych, a duże nie chcą przezbrajać i pisać programów cnc dla zrobienia jednego wału no i jeszcze obróbka cieplna i końcowe wyważanie, się nam tak wydaje że co to taki wałeczek, ale to kosztuje sporo.

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2016, 13:25:12 czas Polski »
Wielu producentów w prawie wszystkich branżach, produkuje także produkty gorsze, lub takie którym celowo czegoś brakuje żeby klient mógł poczuć różnice. Swojego czasu czytałem o aparat którym producent (chyba nikon) dawał specjalnego chipa który blokował pewne funkcje które były dostępne w wersji premium. Były to dwa te same aparaty i różniły się tylko tym "chipem" blokującym.