16 Maja 2026, 06:00:13 czas Polski

Autor Wątek: Surowe drzwi zewnętrzne sosna  (Przeczytany 7051 razy)

Offline sokol27je

Surowe drzwi zewnętrzne sosna
« dnia: 10 Sierpnia 2016, 12:02:33 czas Polski »
Witam posiadam takie drzwi zew. sosna chciałbym je porządnie zabezpieczyć/pomalować, lecz nie mam pojecia jak sie do tego zabrac i co kupic  chce osiągnąć kolor  mw. dębu http://freliga.pl/file/gal/img_start/98505.jpg oczywiście słoje widoczne

Offline Bunner

Odp: Surowe drzwi zewnętrzne sosna
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2016, 12:13:50 czas Polski »
Sam je robileś?

Offline sokol27je

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2016, 12:20:22 czas Polski »
nie, kupione a to coś zmienia?

Offline Bunner

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2016, 12:47:14 czas Polski »
Pewnie nie, a pytałem ponieważ liczyłem ze podpowiesz jak takie drzwi zrobić samemu 😜

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2016, 14:15:40 czas Polski »
Cźy były one malowane wcześniej?
Na telefonie nie widzę

Offline sokol27je

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2016, 14:28:54 czas Polski »
nie, są nowe w pełni surowe

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2016, 18:22:23 czas Polski »
Kiedyś robiłem podobny projekt.
Udało mi się kupić arkusze forniru dębowego  2400 x 300 z naniesionym klejem termicznym.
Pociąłem na odpowiednie elementy.i przy pomocy żelazka wszystko ładnie okleiłem.
Trudne były połączenia plycin z ramiakami, ale rozwiązałem problem montując w narożniki małe ćwierćwałki.

Offline sokol27je

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpnia 2016, 10:25:26 czas Polski »
To może ktoś pomoc?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2016, 10:29:00 czas Polski »
Paleta jest duża - wszystko zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć i portfela.
Impregnat,lazura,lakierobejca, lakier, itp...

Gdzie są umiejscowione (kierunek), czy maja daszek, itp...

Offline sokol27je

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpnia 2016, 11:37:55 czas Polski »
wszystko jest w pierwszym poście i zdjęcie jaki kolor chce osiągnąć i trochę widac strukture

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2016, 11:46:12 czas Polski »
Gdzie są umiejscowione (kierunek), czy maja daszek, itp..
Marcinowi6391 chodziło o te dane, których jednak nie ma w pierwszym poście. Pewnie ma to znaczenie zasadnicze. Czy n drzwi pada deszcz, czy zbiera się rosa, jak są nasłonecznione - od tego pewnie zależy wybór środków, których chcesz użyć do zabezpieczenia. Ja się na tym specjalnie nie znam więc nie pomogę ale te informacje zapewne pomogą innym w udzieleniu rady.

Offline sokol27je

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2016, 12:53:26 czas Polski »
aha ok to tak, drzwi są od północy (słonce praktycznie w ogóle na nie nie pada) dodatkowo są pod balkonem wiec deszcz tez nie za bardzo chyba że odbijając się od płytek przez domem co do rosy tez raczej wątpię bo są na stopniu schodków.
Tak jak już pisałem chce je porządnie zabezpieczyć na długi czas z surowej sosny osiągnąć efekt "ala debu" i szczerze mówiąc w ogóle nie wiem jak się za to zabrac a boje sie ze w sklepie mi wcisną byle co aby szybciej... nie wiem czy mam je impregnować szlifować i czym malować :)

Offline Nero

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpnia 2016, 13:20:57 czas Polski »
Drzwi faktycznie ładne :)

Według mnie masz dwie proste opcje, każda wiąże się oczywiscie z dobrym przygotowaniem podłoża (oszlifowaniem papierem sciernym) i zaimpregnowaniem odpowiednim zajzajerem podkładowym (impregnującym), np. sadolin base, drewnochron...

Opcja 1 (dla leniwych) - kupujesz lakierobejcę w kolorze, który Ci odpowiada i malujesz przygotowane wczesniej drzwi co najmniej dwa razy, pamiętając, żeby pomiędzy kolejnymi warstwami zmatowić poprzednią warstwę drobnym papierem lub watą stalową. Gwarantuję, że efekt utrzyma się długie lata w warunkach osłoniętych od bezposredniego słońca. Osobiscie polecam produkty marki Sadolin

Opcja 2 (dla cierpliwych) - wybierasz odpowiednią bejcę do drewna w kolorze, który Ci pasuje i nakładasz tamponem lub szmatką do uzyskania odpowiedniego koloru i odcienia (możesz też miękkim pędzlem scierając potem nadmiar szmatką) , następnie lakierujesz bezbarwnym lakierem w wersji odpowiadającej Twoim preferencjom (możesz uzyskać powłokę matową, satynową, pół-połysk, wysoki połysk) w taki sam sposób jak przy lakierobejcy - co najmniej dwie warstwy lakieru i matowienie pomiędzy warstwami. Ta opcja pozwoli Ci uzyskać "szlachetniejszy" wygląd. Ja od kilku lat stosuję produkty ZAR (amerykańskie bejce i lakiery) - ładne kolory i bardzo dobra jakosć, wysoka wydajnosć.

W oby wariantach ważne jest, żeby nakładać kilka cienkich warstw ostatecznej powłoki zamiast jednej czy nawet dwóch grubych. Ja lakieruje nawet 4-5 razy ale bardzo cieniutko.

Uważam że stosowanie innych opcji, typu lakiery chemoutwardzalne dwuskładnikowe nie ma sensu.

orkan

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpnia 2016, 13:49:32 czas Polski »
Podłączę się to tematu. Sosna surowa, podobnej budowy jak kolegi,strona świata-wschód, bez zadaszenia czyli cały asortymrnt zjawisk pogodowych. Jaki proponujecie zajzajer na pierwsze malowanie. Kolor bliższy bezbarwnego,i cena nie gra roli.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpnia 2016, 14:05:12 czas Polski »
Sokol - tak, jak kolega Nero napisal

Orkan - impregnat konstrukcyjny i lakierobejca,lakier,itp.