18 Kwietnia 2026, 07:36:49 czas Polski

Autor Wątek: sprzęt do własnego użytku  (Przeczytany 6781 razy)

Offline nikos

sprzęt do własnego użytku
« dnia: 10 Sierpnia 2016, 14:29:23 czas Polski »
Czesc wam wszystkim!
Co nie co napisałem już w dziale przywitaj się. Planuje zagospodarowac swoja altanke na dzialce w jakis sprzet do uzytku wlasnego. Chce wykańczyć altanke,Obic ja deskami, zrobic jakis Duzy stol, lawki, huśtawkę dla dzieciakow, piaskownice. Taki standard na dzialce turystycznej. Raczej sprzet nie będzie mi potrzebny do masowej produkcji do Bóg wie czego nie potrzebuje. Nie mam tez zbyt wiele miejsca w altance, dlatego tez musze pomyśleć o czyms albo wielofunkcyjnym albo kilka małych narzędzi. Bo potrzebowałby na pewno strugarko- grubościówkę i pile i czy cos jeszcze? No i będę jeszcze glebiej sprawdzal stronki i oferty i dzwonil jeśli temat Się troche rozjaśni. Jeśli o mnie chodzi, to nie interesuja mnie możliwie najtańsze maszyny o slabej jakości, bo wtedy poszedłbym do marketu i miałbym je na raz ale nie chce tez najdroższych bo nie Będzie mnie na nie po prostu stac. Licze na pomoc doświadczonych. Być może ktos miał tez taka przygode jak ja? Jest tez taki plan w dalekiej przyszłości, ze być może będę pomagal na swoim sprzecie przygotowywac material do budowy calej altanki nie duzej w przyszłym roku, ale to nic pewnego. no i pewnie sasiadowi z za plotu tez się pomoze. Z postu Morświna wywnioskowałem ze dyme odradzacie.
Swoim zdaniem co byscie doradzili? Dziekuje za pomoc.
Przepraszam jesli zalozylem watek nie w tym dziale co trzeba i prosze o ewentualne przeniesienie!

Offline Rizer

Odp: sprzęt do własnego użytku
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2016, 15:25:41 czas Polski »
Potrzebujesz czegoś aby deski ostrugać i pociąć, a potem połączyć. Do łączenia to kupisz sobie kilogram gwoździ albo dłutko i piłę czy inne takie Kreg'i itd.  Najprostszy zestaw który działa do tych wszystkich potrzeb to strug, piła, dłuto, narzędzia traserskie. Zamiast struga i piły zapewne chcesz strugarkę i pilarkę, ale dłuto i narzędzia traserskie i tak będą Ci potrzebne. A więc: kątownik, ołówek, miara + kątownik z możliwością nastawy kąta(opcjonalnie) i dłuto, nawet takie z Modeco czy czegoś podobnego będzie działać, po prostu musi być ostre. Jak zamierzasz robić deski na wręgi to koniecznie frezarka(górnowrzecionowa, albo będziesz miał frezarkę w jakimś sprzęcie wielofunkcyjnym jeśli takowy zakupisz). O strugarkach i pilarkach albo maszynach kombinowanych i innych takich na prąd działających maszynach to już koledzy poradzą, bo moja wiedza w tym temacie jest uboga :D
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2016, 17:43:09 czas Polski »
Będzie łatwiej jak napiszesz jaki masz plan działania i co już masz...

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2016, 21:30:17 czas Polski »
Kupuj elektronarzędzia w Lidlu i Biedronce, dają radę nawet przy dużych obciążeniach.
Teraz np. do kupienia jest piła stołowa i wkrętarka udarowa. A nie długo będą solidne ściski.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2016, 23:01:38 czas Polski »
Ja polecam też narzędzia z Juli.
Jeszcze się nie zawiodłem.

Offline wstefan

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2016, 23:24:03 czas Polski »
A ja się zawiodłem na Juli.... już rok temu miała być w krk i dalej ni ma :(
Ale to taki mój OT .... za który przepraszam

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2016, 09:09:31 czas Polski »
Co do Julii to się zawiodłem. Stugarko-grubosciówka meec- szkoda kasy (temat opisywany wielokrotnie). Szlifierka mimośrodowa padła po roku. Słuchawki z radiem wymieniałam już ze trzy razy (spadną na podłogę i radio przestaje działać). frezarka czerwona meec pomimo że nie korzystam za często coś już słabnie a ma też coś koło 1,5 roku. Tak to u mnie wygląda. A dodam że  narzędzia meec kupowałem te czerwone a nie szare. Teraz to co kupuje w Julii to papierowe krążki do szlifierki mimośrodowej (125mm) są tanie w pakietach po  30 szt za 10 pln. Sprzęt jak się psuje to w czasie pracy, wiec licz się z przestojami, czasem dłuższymi i dodatkowymi kosztami np.transport do serwisu, odbiór itp. W Julii bez problemy wymienią Ci ochronniki słuchu na nowe ale strugarkę będą chcieli reanimować- co zajmuje im za każdym razem koło 3 tygodni. A Ty w tym czasie albo stoisz z robotą albo idziesz do stolarza i płacisz za przestruganie materiału.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2016, 11:04:44 czas Polski »
LeszyHandmade jakiś wyjątkowy rzeźnik jesteś  ;), mam kilka narzędzi z Jula i wszystko działa bez zarzutu, włącznie z grubościówką, która ma już ze 4 lata.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2016, 11:10:58 czas Polski »
Przyznam ze nie oszczędzałem narzędzi. Szlifierka niemal z codziennym użyciu była. Zmieniłem na metabo i na razie śmiga bez zarzutów. A rzep do trzymania krążką o niebo lepszy, nic nie odlatuje w siną dal jak potrafiło się przydarzyć w meecu.
O strugarce nie wspomnę.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2016, 11:14:21 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2016, 12:35:43 czas Polski »
Witaj!
Osobiście odradzam zakupy w markecie, bo sam miałem jakiś czas temu styczność z takimi "narzędziami". Lidl, biedronka, Jula, czy jakikolwiek inny sklep to trochę bubel. Kupowałem takie narzędzia z 5 razy z myślą, że w innym markecie będzie lepsze, a teraz przychodzi co do czego i z każdego zestawu muszę dobierać co innego... Nawet wkrętarki wyrabiają się... Jeśli masz plan porobić coś parę razy, nie przeciążając maszyny, to zgadzam się, jeśli nie, to przeciążysz maszynę i klapa. Ja jednak wolę coś lepszego, droższego, niż najtańsze dziadostwo. W markecie to polecam kupić mleko na promocji albo trzy kostki masła w Lidlu... nikos, a ile funduszy chcesz przeznaczyć na swój nowy sprzęt? Jeśli chcesz pracować hobbystycznie, to sprawdź Zippera (http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/heblarko-grubosciowka-zipper-zi-hb305.html, http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/pila-tarczowa-stolowa-krajzega-do-drewna-zipper-zi-tks315.html), a jeśli coś więcej, to lepiej Holzmanna (http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/tarczowka-stolarska-ts-315f-1500.html, http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/wyrowniarko-grubosciowka-holzmann-hob-260eco-magnetyczny-przyrzad-do-ustawiania-nozy.html). Pozdrawiam!

obas

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpnia 2016, 12:58:03 czas Polski »
widzę, że nawet grubościówkę musi czasami reklamować dupa z cyckami na wierzchu... zastanawia mnie jedynie czy należy ją przeheblować czy wystarczy tylko dłutowanie

ja pieprze, brak mi słów
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2016, 13:00:06 czas Polski wysłana przez obas »

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpnia 2016, 13:07:27 czas Polski »

Słuchawki z radiem wymieniałam już ze trzy razy (spadną na podłogę i radio przestaje działać).

Po upadku wystarczy poprawić baterie. Sprawdzone kilka razy

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2016, 13:27:09 czas Polski »
Z tymi bateriami dokładnie tak jest, ale niestety kilka razy nie pomogło. Gdy się uszkodziły pierwszy raz, to radio łapało długie fale ale nie FM . Podejrzewając że odlutował się jakiś przewód zajrzałem do środka a tam kabelki o średnicy ludzkiego włosa. Złożyłem do kupy i zaniosłem do sklepu odbierając nowe. Teraz sprawdzam tylko czy baterie nie wypadły, jeśli to nie wina baterii, przy najbliższej okazji wymieniam. Jedyny plus jest taki że wymieniają od ręki. no i cena 40 zł, te z wyższej półki z radiem coś koło 500zł

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpnia 2016, 14:02:43 czas Polski »
To w takim razie miałem farta. Moje raz leciały z 2m na beton, tylko baterie się wysunęły i kilka razy ze stołu.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sierpnia 2016, 21:45:09 czas Polski »
widzę, że nawet grubościówkę musi czasami reklamować dupa z cyckami na wierzchu... zastanawia mnie jedynie czy należy ją przeheblować czy wystarczy tylko dłutowanie

ja pieprze, brak mi słów
Masz jakąś obsesję ? :) Cycki Ci przeszkadzają ;-)