03 Maja 2026, 21:15:13 czas Polski

Autor Wątek: trafny wybór zagłębiarki  (Przeczytany 24165 razy)

Offline Johny Mnemonic

Odp: trafny wybór zagłębiarki
« Odpowiedź #105 dnia: 30 Listopada 2016, 09:01:05 czas Polski »
Tak z perspektywy czasu użytkowania wspomnianego Boscha, doszedłem do następujących wniosków co do używania tarcz.
Producent w zestawie daje nam przyzwoitej jakości tarczę z serii  :
 - Top precision best of woods (czyli jak sama nazwa wskazuje - do drewna !)
 w rozmiarze 165 x 20 x 1,8 x 1,3  o 48 zębach (do tanich nie należy).

Zaleca się przed pierwszym użyciem dociąć uszczelkę dociskającą  w szynie, więc docinamy ją wspomnianą tarczą.
Teraz zmieniając tarczę na jakąkolwiek inną o grubości zęba powyżej 1,8mm ponownie  przy cięciu materiału docinamy uszczelkę, powrót do oryginalnej tarczy (bo akurat zaistniała potrzeba przycięcia płyty meblowej) powoduje że odstęp pomiędzy tarczą a gumą jest już jednak dużo większy i uszczelka nie dociska krawędzi tak jak było pierwotnie przy pierwszym przycięciu.

Aby uniknąć tego docinania uszczelki, rozwiązaniem byłoby
a). zakupić kolejną tarczę producenta o rozmiarze 165 x 20 x 1,8 i mniejszej ilości zębów.
b). do cięć w innym materiale wymieniać z tarczą uszczelkę na odpowiednio przyciętą ( co wydaje się być chorym pomysłem)

Tutaj znowu producent oferuje nam wspomniane top precision bes of woods 165 x 20 x 1,8 x 1,3 o 20 i 34 zębach.
Jakoś niestety typowych tarcz Best of Laminated Panel, w rozmiarach 165 x 20 nie oferują do zagłębiarki, z kolei tarcze Boscha do aluminium mają rozmiar 165 x 20 x 2,6 x 1,6 i 52 zęby.
Więc weź Pan Panie teraz dobierz sobie odpowiednią tarczę >:(
W podanym rozmiarze znalazłem jeszcze CMT 165 x 20 x 1,7 x 1,1 i 24 zębach (do cięć wzdłużnych i poprzecznych) IMO byłaby OK pomimo że szerokość zęba 1,7mm jest trochę mniejsza.

Cały czas mam na myśli użytkowanie zagłębiarki wraz z szyną prowadzącą.
Jak dla mnie, pomimo że oryginalnie dołączona tarcza firmowana jest jako tarcza do drewna, to ja absolutnie nie mogę narzekać na jakość cięcia w płycie meblowej - jest OK i nie mam uwag.
Dojeżdżanie tej tarczy na jakimś próchnie nie jest chyba dobrym pomysłem i warto zainwestować w inną tarczę a gdzieś wyczytałem że 40h pracy tarczy (mówimy o pilarkach) powoduje już wyraźne jej stępienie.

Reasumując, jeśli się mylę to proszę bardziej doświadczoną część społecznosci o jakieś wypowiedzi.
Zna ktoś tarcze innych producentów w rozmiarze 165/160 x 20 x 1,8 obojętnie czy Globus, CMT, Festool, Irwin ...
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2016, 09:07:44 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #106 dnia: 30 Listopada 2016, 09:54:31 czas Polski »
Jest tarcza Bosch, ale ta cena.....349 zł :o
"Brzeszczot piły tarczowej Optiline Wood do ręcznych pił tarczowych, średnica zewnętrzna x wywiercony otwór/wywiercony otwór z pierścieniem redukcyjnym x szerokość cięcia: 160 x 20/16 x 1,8 mm, ilość zębów: 48, precyzyjne ostrze do precyzyjnego ciecia wszystkich rodzajów drewna, bardzo cienkie cięcie idealnie nadaje się do cięcia drewna miękkiego i twardego, lignostonu i drewna warstwowego oraz płyt wiórowych, stolarskich i MDF, ostrze główne: zachowująca kształt stal hartowana SK5 (twardsza niż 40 HRC), zęby ze stopu twardego z precyzyjnymi szlifami zapewniają dokładne cięcia, szczeliny w ostrzu zmniejszają drgania, zapewniają tłumienie odgłosów i redukują wydzielanie ciepła"
https://www.conrad.pl/Tarcza-tn%C4%85ca-Bosch,-160-x-20%2F16-mm,-48-z%2Fcal,-gr.-1,8-mm.htm?websale8=conrad&pi=813646

fyme

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 30 Listopada 2016, 10:18:14 czas Polski »
Ja mam dwie tarcze festoola i używam ich zamiennie. Jedną mam do laminatów i tzw cięć gdzie widać a drugą dożynam na całej reszcie. Co prawda mam zwykłą piłe tarczową meec Red series ale z dorobioną szyną z panela podłogowego który podkleiłem gumą na rantach daje rade przy mojej dłubanie. Swoją drogą to już jedną tarcza przekracza koszt całej piły a dwie to już zbytek luksusu ale trafiła się okazja to za niewielkie pieniądze kupiłem dwie (jedna nowa a druga po przebiegu ale z całymi zębami) i mam fajny komplecik. Inna sprawa że ja właściwie nie robię nic w litym drewnie bo te tarcze do cięcia wzdłużnego nie bardzo się nadają.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2016, 10:20:11 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline Rafalski

« Odpowiedź #108 dnia: 30 Listopada 2016, 13:21:25 czas Polski »
Aby uniknąć tego docinania uszczelki, rozwiązaniem byłoby
a). zakupić kolejną tarczę producenta o rozmiarze 165 x 20 x 1,8 i mniejszej ilości zębów.
b). do cięć w innym materiale wymieniać z tarczą uszczelkę na odpowiednio przyciętą ( co wydaje się być chorym pomysłem)
d). zakupić tarczę, przy której różnica między szerokością zęba a grubością tarczy jest jednakowa tej w pierwotnej tarczy
e). przy montarzu nowej tarczy założyć odpowiednią podkładkę ze stalowej folii, aby wyrównać uskok zęba.

Przy wszelkich zmianach powinno się sprawdzić, czy klin będzie nadal spełniał swoją rolę.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #109 dnia: 02 Grudnia 2016, 08:28:12 czas Polski »
Warto było się zarejestrować na tym forum, tutaj  można dowiedzieć się sporo pozdrawiam.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #110 dnia: 02 Lutego 2017, 19:23:08 czas Polski »
Witam panowie , chciałbym powrócić do tematu i zapytać o cięcie np toru do szafy suwanej itp zagłębiarką i użyć np takiej tarczy co wy na to http://http://www.e-tama.pl/pl/p/CMT-Pila-do-materialow-niezelaznych-oraz-plyt-laminowanych-165mm20-Z56-Typ.296-297-/30520 ??
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2017, 19:24:56 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Offline pajewski

« Odpowiedź #111 dnia: 02 Lutego 2017, 19:38:35 czas Polski »
Z opisu tarczy wynika, że jest mona dedykowana do aluminium. Powinna zatem dać radę. Problemem może okazać się nie sama tarcza a urządzenie. Jesteś pewien, że zgłębiarką utniesz precyzyjnie np.rączkę czy inny profil nie leżący płasko i stabilnie na podłożu?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 02 Lutego 2017, 19:41:02 czas Polski »
Powinien sobie poradzić z cięciem aluminiowych profili czy torów . Tnę tak od lat z powodzeniem  tory na montażach do szaf za pomocą zagłębiarki z szyną ;)

Offline suchy_5

« Odpowiedź #113 dnia: 02 Lutego 2017, 19:50:21 czas Polski »
Powiem tak  kiedyś zrobiłem sobie aluminiowe kobyłki składane, na nie kładę kawałek laminatu i wtedy gitara tak myślę
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2017, 19:54:28 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 02 Lutego 2017, 19:52:09 czas Polski »
NA montażu tnę na systenerach , oczywiście rzaz poza skrzynką  ;D

Offline suchy_5

« Odpowiedź #115 dnia: 02 Lutego 2017, 19:55:16 czas Polski »
chce zaciąć tor z jednej strony pod 45 stopni i myślę że zagłębiarką będzie dokładnie

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 02 Lutego 2017, 19:56:49 czas Polski »
Tylko, że zagłębiarką  nie dasz rady dociąć całego toru . Ma za małą tarczę .

Offline suchy_5

« Odpowiedź #117 dnia: 02 Lutego 2017, 20:02:09 czas Polski »
tarcza ma 165 pod katem 45 stopni nie da rady , pełny wysuw to 55 mm . dolny tor na 100% a górny po szerokości ma 75 mm a na wysokości nie sięgnę myślisz??. Mam tor w domu w jednej szafie i ma niecałe 50 nie mam pojęcia ile ma sevrool.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2017, 20:03:56 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 02 Lutego 2017, 20:05:13 czas Polski »
Wysokość toru wynosi około 45mm . Przy blatach 40mm małą zagłębiarką nie dawało rady zaciąć pod 45 stopni , zostawało około 7-8 mm.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #119 dnia: 02 Lutego 2017, 20:06:21 czas Polski »
czekaj przemek sprawdzę ile ma na pełnym wysuwie chwila