Witam,
mam wkrętarkę zielonego boscha model PSR 18 ,w zestawie była tylko jedna bateria.
Na naklejce znajdującej się na oryginalnej baterii jest napisane m.in. : 18V ,1,2 Ah , 4/5 Cs , NiCd.
Czas łasowania tej baterii to 3 godziny:tak podaje informacja umieszczona na kuferku plastikowym w którym znajduje się zestaw.
Ostatnio natomiast kupiłem do mojej wkrętareczki baterię zamienną na amazonie w cenie 30 euro (cena nowej orginalnej boszowskiej przewyższała wartość całego zestawu) i na niej jest skąpa informacja typu:"For Bosch Battery 18 V , 2,0Ah" i trochę też mnie dziwi że długo leżała nieużywana a ciągle kręci czego to oryginalna boszowska po takim czasie nie potrafi gdyż jest już rozładowana, poza tym jest trochę wyższa i cięższa niż oryginalna boszowska.
Główne pytanie : ile czasu powinienem ładować ten zamiennik
,czy jest jakaś różnica ze względu na różnicę "pojemności" tej nowej : stara 1,2 Ah a nowa :2,0Ah?Dodam iż moja ładowarka posiada diodę led która świeci się na zielono kiedy bateria się ładuje, nie zmienia natomiast koloru na inny gdy bateria jest w pełni naładowana tak jak to robią te nowe , tylko jak wyżej jest napisane że oryginalną należy ładować 3 godziny.
Dzięki i pozdrawiam.
a tak wygląda moja wkrętarka: