27 Kwietnia 2026, 18:50:59 czas Polski

Autor Wątek: Ile czasu powinienem ładować tę baterię?  (Przeczytany 9545 razy)

Offline Wichajster

Ile czasu powinienem ładować tę baterię?
« dnia: 25 Sierpnia 2016, 12:24:34 czas Polski »
Witam,
mam wkrętarkę zielonego boscha model PSR 18 ,w zestawie była tylko jedna bateria.
Na naklejce znajdującej się na oryginalnej  baterii jest napisane  m.in. : 18V ,1,2 Ah , 4/5 Cs  , NiCd.
Czas łasowania tej baterii to 3 godziny:tak podaje informacja umieszczona na kuferku plastikowym w którym znajduje się zestaw.
Ostatnio natomiast kupiłem do mojej wkrętareczki baterię zamienną na amazonie w cenie 30 euro (cena nowej orginalnej boszowskiej przewyższała wartość całego zestawu) i na niej jest skąpa informacja typu:"For Bosch Battery 18 V , 2,0Ah" i trochę też  mnie dziwi że długo leżała nieużywana a  ciągle kręci czego to oryginalna boszowska po takim czasie nie potrafi gdyż jest już rozładowana, poza tym jest trochę wyższa i cięższa niż oryginalna boszowska.
Główne pytanie : ile czasu powinienem ładować ten zamiennik ???,czy jest jakaś różnica ze względu na różnicę "pojemności" tej nowej : stara 1,2 Ah a nowa :2,0Ah?
Dodam iż moja ładowarka posiada diodę led która świeci się na zielono kiedy bateria się ładuje, nie zmienia natomiast koloru na inny gdy bateria jest w pełni naładowana tak jak to robią te  nowe , tylko jak wyżej jest napisane że oryginalną należy ładować 3 godziny.
Dzięki i pozdrawiam.
a tak wygląda moja wkrętarka:

m_kola

• Gość
Odp: Ile czasu powinienem ładować tę baterię?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2016, 12:33:39 czas Polski »

Offline Wichajster

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2016, 12:45:45 czas Polski »
szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co tam wpisać

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2016, 12:54:10 czas Polski »
Jeśli akumulator ma 2Ah to jest to 2000mAh i to wpisujesz w pierwszym polu.
W drugim podajesz prąd ładowania - znajdziesz na ładowarce i będzie podany z tymi samymi jednostkami czyli mAh.
W trzecim polu wskazujesz dla Ni-Cd możesz chyba podać około 40%

Offline Wichajster

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:17:22 czas Polski »
Informacja z naklejki łdowarki :Prąd ładowania :0.4A
Wyszło mi w kalkulatorze 7 godzin ,możliwe to?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:32:24 czas Polski »
Jeśli instrukcja dla baterii 1,2Ah podaje czas ładowania 3h to znaczy, że przyjęli 0% straty efektywności. Średnio możliwe ale niech im będzie.
Przyjmując ten sam parametr dla nowej baterii czas jej ładowania wynosi 5h.

Offline Wichajster

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:36:36 czas Polski »
Baterię będę więc  ładował 5 godzin.
Dzięki i pozdrawiam.

p.s. : temat elektryczności to dla mnie czarna magia.

Offline Photon

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2016, 15:22:40 czas Polski »
Akumulatory NiCd oraz NiMH powinny być ładowane prądem 0,1C przez 15 godzin. C jest to pojemność nominalna akumulatora. Np. jeśli masz akumuator 2000mAh to najbezpieczniej jest go ładować prądem 200mA. Oczywiście możesz sporadycznie ładować ogniwo prądem nawet 0,3C jednak ma to wpływ na trwałość akumulatora. Należy również pamiętać o proporcjonalnym skróceniu czasu ładowania.  Przeładowanie NiCd i NiMH znacznie skraca ich żywotność.  Akumulatorów NiCd już właściwie się nie stosuje. Wyparły je aku litowo-jonowe lub NiMH. Nie sugeruj się za bardzo zaleceniami producenta baterii. Często piszę takie bzdury, że głowa boli. Nie kupuj też ogniw u niemarkowych (np.chińskich) producentów, często zawyżają pojemność nawet 3-4 krotnie. Właściwie aby bezpiecznie i prawidłowo naładować współczesne akumulatorki powinno się mieć porządną mikroprocesorową ładowarkę.  :P
Dodam jeszcze, że efektywność ładowania tego typy akumulatorów wynosi około 1,5C. Czyli trzeba wpakować w baterię o 50% więcej energii niż jej pojemność nominalna. 
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2016, 15:28:11 czas Polski wysłana przez Photon »