12 Maja 2026, 10:44:04 czas Polski

Autor Wątek: Półka z drewna egzotycznego do łazienki  (Przeczytany 12333 razy)

mily68

• Gość
Odp: Półka z drewna egzotycznego do łazienki
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Sierpnia 2016, 22:32:11 czas Polski »
Przyjdą ciuchy i mało co będzie widać.
Ja dziś mając jakieś tam skromne doświadczenie zrobiłbym taki regalik inaczej ale jak sięgnę pamięcią wstecz (jak zaczynałem bawić się w stolarstwo) to nie wiem czy nie wyszłoby mi wtedy gorzej niż u mim'a.
Ważne, że facet działa i że jest zadowolony ze swoich realizacji - bo przecież o to chodzi w tym hobby, prawda?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Sierpnia 2016, 09:01:59 czas Polski »
efekt psują nogi przechodzące przez górny blat.

taka moda - wiele mebli tak jest zrobionych ( stoły , taborety itp )

Offline krzyś48

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Sierpnia 2016, 09:39:08 czas Polski »
Kreatorem jakowyś nie jestem :P
Ale może zabrakło jakiegoś dekoracyjnego elementu,skupiającego uwagę :-\
Takim elementem mógł by być kołek (kołki-ciemnej barwy)zaproponowany przez Tomkaz.
A ja od siebie dodałbym ,,V-fugę"na górze,w miejscu połączenia nogi z półką a może nogi w innym kolorze.
A nie czepiając się to jest półka i będzie spełniać swoje przeznaczenie,a to jest najważniejsze ;)
Zapomniałem dodać że takie nogi do samej góry,to mnie się podobają ;D
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2016, 09:40:51 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2016, 11:03:34 czas Polski »
Odpowiem cytatem "Proszę Pana, ja jestem umysł ścisły. Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem." :-)
Podobny model widziałem w sklepie z meblami kolonialnymi, tylko chudszy i wyższy. I pomysł skopiowałem. Jak na razie mnie się podoba, a - co ważniejsze - żonie też. Ciekawi nas tylko, jaki wyjdzie kolor po zastosowaniu oleju.

Wycinanie czopu i wpustu jest dla mnie dużo trudniejsze. I tak spędziłem nad tym meblem prawie dwa dni. Jeszcze zostało jedno szlifowanie papierem 120 oraz olejowanie.

Podoba mi się sugestia z jaskółczym ogonem oraz kołkiem w innym kolorze. Na razie będzie, jak jest. Też mi się wydaje, że teraz jest moda, żeby pokazywać elementy konstrukcji typu czopy, wpusty, które kiedyś się ukrywało.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2016, 11:15:29 czas Polski wysłana przez mim »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Sierpnia 2016, 11:26:14 czas Polski »
Jak na razie mnie się podoba, a - co ważniejsze - żonie też.
I to jest jak Amen w pacierzu ;)
Ja(my)tylko gdybamy :P
Mogę nie gdybać :-\ ale,bez sensu wtedy jest zakładanie wątku,z przesłaniem jedynej słusznej drogi rozumowania :)
Pozdrawiam ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Sierpnia 2016, 11:48:39 czas Polski »
kołkiem w innym kolorze. Na razie będzie, jak jest.
Uwierz mi to  " nie na razie" tylko  wklej od razu  kołek  ( o końcówce  kwadratowej ) przed olejowaniem i przed puszczeniem kleju w połączeniach ,bo potem całość będziesz poprawiał.
Konstrukcja tego mebla jest wysoka i podatna  na kiwanie . Jeden mocniejszy  ruch i klej puści.
"

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Sierpnia 2016, 13:00:20 czas Polski »
Oszacujmy pracochłonność takiego wzmocnienia. Nie wiem, gdzie kupić kołki o końcówce kwadratowej.
1) kupić 12 kołków 1x6 cm
2) wywiercić 12 otworów fi 1 cm o głębokości 6,5 cm
3) wydłutować "kwadraturę koła" - 12 sztuk
4) wykonać 12 zaślepek 1x1x0,5 cm
5) wkleić zaślepki
6) szpachlowanie, szlifowanie

Może taniej wykupić OC.... albo z tyłu przykręcić płaskowniki metalowe 6 sztuk...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Sierpnia 2016, 13:26:41 czas Polski »
Oszacujmy co probujesz zrobic.
1) Zrobic wlasnorecznie elegancki mebelek z dopracowaniem detali tak by z duma pokazac go swoim znajomym i patrzec na ten blysk porzadania w ich oczach ?
2) czy po prostu jakies tam polki na chwile zeby bibeloty na ziemii nie lezaly bo i tak za jakis czas kupisz cos lepszego ? (Z naciskiem na slowo kupisz).

Zeby nie bylo nie krytykuje ale koledzy dobrze mowia a Tomka rady sa naprawde cenne.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Sierpnia 2016, 17:09:41 czas Polski »
. Nie wiem, gdzie kupić kołki o końcówce kwadratowej.

Możesz przecież  dać okrągłe
ale
po co coś kupować ,jeśli można zrobić to  scyzorykiem.
Zrób listwę 10 x10 mm  , lub  8x8 mmi poprzecinaj na odcinki 50 mm . Zjedź cztery kanty troszkę ( scyzorykiem) czy  czym chcesz i otrzymasz ośmiokąt ( to nie musi  być idealnie  równe )
jedynie kilka mm od końca kołka nie  ścinaj kantów ,by był kwadrat ( zobatrz   jak  nasi ojcowie robili  zęby do  drewnianych   grabi do   siana  ). Nie  bedziesz potrzebował   wtedy żadnych  zaślepek .Otwór możesz lekko dłutkiem zrobić na kwadrat i to znowu bez precyzji ,bo kolek po wbiciu sam sobie  zrobi miejsce . :o

wykonanie jest tak łatwe jak wypicie  jednego  piwa , zaś efekt końcowy jak  być flaszkę  obalił . ;D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Sierpnia 2016, 22:44:56 czas Polski »
A ja napiszę:
''Jak się nie rozleci
To się nie nie naucy''
Kolega słuchoc dobrych radków.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Sierpnia 2016, 00:39:00 czas Polski »
Mim - spędziłeś nad tym dwa dni - to niedużo biorąc pod uwagę Twoje umiejętności i zaplecze sprzętowe.
Mam wrażenie (może mylne ale wybacz nie chce mi się sprawdzać) że to kolejna Twoja realizacja w której usiłujesz iść troszkę na skróty tłumacząc się brakiem sprzętu i umiejętności. Niestety, bez podstawowych elektronarzędzi i narzędzi ręcznych daleko się nie zajedzie. Rozumiem, że wszystko kosztuje a nie każdy na tyle zajmuje się stolarką żeby wszystkie zaoszczędzone fundusze pakować w sprzęt ale jak napisałem bez tych podstawowych jest baaardzo trudno i łatwo się zniechęcić.
Kolejna sprawa to umiejętności które na początku są w zasadzie żadne. Każdy popełniał, popełnia i będzie popełniał błędy (mniejsze lub większe). Nie zawsze się tym chwalimy, wiadomo. Ważne żeby wyciągać wnioski na przyszłość.
Forum jest po to aby sobie pomagać (chociażby poradą czy dobrym słowem). Jak zapewne zauważyłeś nie ma tu złośliwej krytyki tylko rzeczowe, konstruktywne opinie. Jest też kilku prawdziwych, rzetelnych fachowców (takich jak np. TomekZ) których rady naprawdę warto wcielać w życie. Ci ludzie wiedzą co mówią na podstawie chociażby swojego wieloletniego doświadczenia i olbrzymiej wiedzy której amatorowi z nikłym dorobkiem po prostu brakuje.
Ty chyba chcesz żeby było szybko i tanio. To Ci się może nie udać.
Oszacujmy pracochłonność takiego wzmocnienia. Nie wiem, gdzie kupić kołki o końcówce kwadratowej.
1) kupić 12 kołków 1x6 cm
2) wywiercić 12 otworów fi 1 cm o głębokości 6,5 cm
3) wydłutować "kwadraturę koła" - 12 sztuk
4) wykonać 12 zaślepek 1x1x0,5 cm
5) wkleić zaślepki
6) szpachlowanie, szlifowanie
I to jest takie trudne?
Planujesz przy tym kołkowaniu narobić takich zniszczeń żeby trzeba było je szpachlować?
To może faktycznie odżałuj kasę na te kątowniki...

Mnie stolarstwo uczy dokładności i cierpliwości; tego, że nie należy się zanadto spieszyć oraz planowania i przemyślenia kolejnych działań kilkakrotnie (z racji tego, że jestem amatorem i wielu rzeczy po prostu nie ogarniam z braku doświadczenia lub wystarczającej wiedzy). Pobyt na forum zaś tego, że warto słuchać rad kolegów i podpatrywać innych. To też nauka.

Jakim klejem kleiłeś?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Sierpnia 2016, 09:07:27 czas Polski »
Powiem tak - szkoda czasu na robienie czegokolwiek byle jak. Egzotyk jest drogi i może prezentować się  elegancko o ile poświęci się w pracy trochę więcej uwagi na szczegóły a wcześniej trochę się poczyta i obejrzy podobne konstrukcje jak są robione. Brak wyposażenia nie jest wytłumaczeniem, wystarczy grzbietnica, dłuto i kątownik a do szlifowania klocek i papiery o kilku granulacjach. zamiast dwóch dni trzeba było pracować tydzień, stolarstwo, to nie wyścigi. Niedawno przeprowadzałem renowację mebli, które miały 100 i więcej lat, a ile twój regał wytrzyma?
Poczytaj jak to brzmi: ....jak się będzie kiwać, to przykręcę do ściany... ::)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Sierpnia 2016, 09:23:13 czas Polski »
Kolega podchodzi do tematu trochę jak pan Wiesio z Blok ekipy - "Ja u siebie też zrobiłem na odpier..." ;).

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Sierpnia 2016, 12:18:06 czas Polski »
Zrobiłem dw kołki wg instrukcji tomkaz. Przeżyłem stres, że pekł mi słupek po instalacji kołka - patrz trzecie zdjęcie. Po szlifowaniu nie widać pęknięcia, to moźe mi się zdawało.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Sierpnia 2016, 12:54:29 czas Polski »
Kurcze  mam wyrzuty ,że Cię namówiłem na kołki , bo widze że nie  dajesz rady.

Zasada jest jedna - należy robić próby na odpadach a nie na meblu.
Na zdjeciu to wyglądają na solidne  kolki , a na drugi zdjęciu wydaje mi się że są grubsze od  kwadratu.
Jak możesz sobie poradzić?
Przy wbijaniu ściągnij nogę  ściskiem to nie pęknie.
Prosty sposób na kalibracje kołka . Wiercisz w blasze  gr  5 mm  otwór ( zrób  sobie kilka średnic ) np fi 10 mm  od dołu poszerzasz go na głebokość max 4 mm wiertłem 10,2 do 10,5.Gdy przygotowany kołek bedziesz przebijał przez ten otwór od strony gdzie  ma 10 mm , to wyjdzie Ci skalibrowany kołek , w dodatku lekko szorstki co wpłynie  na jego  dobre wklejenie

Nie  wbijaj za grubego kołka , daj sobie  czas na dopasowanie i myśl do przodu.

Ten kołek co wkleiłeś to zostaw ,jedynie kwadrat bym zrobił nowy  (  zawiercić trochę  wiertłem ) dopasowany do otworu  wydłutowanego
Pytaj lepiej  jak masz coś popsuć  :)