22 Kwietnia 2026, 13:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka kątowa, jaką wybrać  (Przeczytany 6926 razy)

Offline futrzak

Szlifierka kątowa, jaką wybrać
« dnia: 20 Września 2016, 15:28:41 czas Polski »
Poszukuję szlifierki kątowej w kwocie około 500zł lub mniej, ponieważ poprzednia odmówiła już posłuszeństwa. Chciałbym kupić coś lepszego i mocniejszego, bo obecnie miałem sparky 750W. Przeglądałem internety i już w tej cenie dostanę szlifierkę ze sprzęgłem przeciążeniowym. Myślałem troszkę nad czym takim jak:
Bosch GWS 13-125 CIE, Makita 9565CVR lub może Dewalt D28136 albo jakieś Metabo. Używał ktoś jakiś takich modeli, albo ma coś innego do polecenia?

Offline chaos

Odp: Szlifierka kątowa, jaką wybrać
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2016, 17:12:42 czas Polski »
Używałem tego boscha i powiem Ci że mocna i dobra szlifiera.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline kojot

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2016, 17:51:50 czas Polski »
Ja mam ten model , wcześniej miałem zielonego i spaliłem go przy szlifowaniu barierki. Niebieskiego polecam

Tapnięte z N910C

Offline futrzak

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2016, 22:31:20 czas Polski »
Pójdę w wersje 13-125 lub 17-125.

Offline valdi

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2016, 23:20:10 czas Polski »
Mam kilka szlifierek kątowych Boscha ale jeżeli w szlifierce nie potrzebujesz bajerów to polecam: Bosch GWS 1400 przez ostatnie dwa lata ta szlifierka conajmniej tydzień dzień w dzień w każdym miesiącu przez osiem godzin szlifuje wystające ok. 3mm spawy długości 2,80 m tarczami do szlifowania z przerwą na śniadanie. Pozostałe dni używana codziennie co najmniej 2 godziny cięcie tarczami 0,8 mm i tarczami listkowymi szlifowanie. Więc narzędzie haruje. Na razie regularnie są wymieniane szczotki kilka kompletów raz wymieniony przewód zasilający. Komutator w silniku jest dość sporo zużyty ale szlifierka dalej pracuje. Kupiłem na to stanowisko kolejną i mam ją w zapasie, bo ten model super się spisuje i jest to najtańsza z wszystkich szlifierek, które u mnie pracują.

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2016, 08:18:45 czas Polski »
Ja mam GWS 15-125 CIEH i też jestem mega zadowolony. Zależało mi na dłuższej rączce i regulacji obrotów czego nie nalazłem w Makicie. Sporo popracowała i daje radę. Model made in germany. Akurat kątówki i niebieski bosch i makita mają b.dobre i chyba się nie możesz zawieźć.

Offline peter

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2016, 22:01:54 czas Polski »
mam od kilkunastu lat szlifierki boscha (duże i małe )pracują w pyle i nic . raz na kilka lat rozbieram i przedmuchuję sprężarką. Hitachi też ma dobre ,ale skoro mój dziadek i tata miał boscha i nigdy nie narzekali to nie miałem wyboru ;D

Offline jara

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Września 2016, 14:00:54 czas Polski »
Z ciekawostek to ja mam jakąś noname za 25 zł kupioną w hipciu z 10 lat temu i ustrojstwo nie jest do zajechania, sporo szlifuję,tnę (stal, gres). Oryginalnie ma tarczę 115 ale ja używam 125. Już parę lat temu powiedziałem sobie, że jak padnie kupię sobie makitę (polecana przez glazurnika który sporo pracuje szlifierka), a ona nie chce mi się popsuć, naprawiam ją sam czyli wymiana przewodu zasilającego, naprawa włącznika i teraz czeka mnie wymiana łożysk. Co ciekawe tego samego roku kupiłem wiertarkę tej samej firmy w tym samym sklepie za ok 25zł i też nie mogę jej zajechać teraz używam ją jako mieszadło do betonu i kleju i wciąż działa. Jak rozmawiam osobiście z budowlańcami to generalnie wymieniają jedną firmę odnośnie elektronarzędzi  makita a zauważyłem, iż tu na forum rzadko jest polecana a częściej bosch dewalt -ciekawe.

Offline amciek

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2016, 16:21:34 czas Polski »
Bo makita jest tańsza niż Bosch dlatego jest bardziej popularna na budowach.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Września 2016, 19:49:53 czas Polski »
Amciek- niekoniecznie dlatego.
Miałem styczność z wieloma firmami budowlanymi i rozmawiałem na temat elektronarzędzi.
Lekką przewagę miał Bosch ale podczas rozmowy z pracownikami wynikało , że wolą Makitę,
i kiedy firma zaczęła kupować tylko Boscha no to sypały się bluzgi z ,,niezadowolenia".
Dlaczego tak jest nie wiem, piszę tylko to co zaobserwowałem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Września 2016, 23:23:45 czas Polski »
A kacperwujek wciąż ma nas w dupie. Takie zachowanie wg mnie to już nie brak kultury tylko zwykłe chamstwo.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Września 2016, 07:36:49 czas Polski »
A kacperwujek wciąż ma nas w dupie.
Wpisz go w google, zobaczysz na ilu forach troluje :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Września 2016, 10:47:01 czas Polski »
Jeśli tak jest to może facet ma coś z głową? Osoba chora na umyśle byłaby usprawiedliwiona.

Offline Photon

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Września 2016, 12:19:41 czas Polski »
Z własnego doświadczenia mogę polecić Bosch Professional (niebieski) W zastosowaniach półprofesjonalnych nie do zdarcia.

Offline wojo72

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Września 2016, 13:23:07 czas Polski »
A ja z własnego doświadczenia nie polecam tańszych szlifierek kątowych Boscha z linii niebieskiej np. gws 850, gws 1000. Mają one przekładnię główną z prostym uzębieniem, nie dość że niska kultura pracy to jeszcze przy  odbiciu tarczy lub szczotki potrafi się ząb wykruszyć w przekładni.