02 Maja 2026, 10:55:39 czas Polski

Autor Wątek: Holzman  (Przeczytany 9934 razy)

Offline astrogator

Holzman
« dnia: 26 Września 2016, 17:48:45 czas Polski »
Holzmann kap 305jl, warto kupić, ma ktoś taką ukośnice? Czy jednak lepiej iść w metabo z mniejszą tarczą?

Offline Zbigniew

Odp: Holzman
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Września 2016, 14:42:25 czas Polski »
Witaj Piotrze!
Nie wiem, czy już cokolwiek czytałeś o tej ukośnicy, ale już pisałem dwa albo trzy razy o tym Kapie, że go mam. Śmiało trzeba było pytać! Już ogarnąłem wiadomości prywatne, więc zapraszam!
Mi KAP 305 JL nadal dobrze się sprawuje... Wybrałem tę maszynę, bo potrzebowałem właśnie taką tarczę, minimum 300 mm, a ta maszynka mi to daje. Nadal nie mam nic do zarzucenia jej.
Uważam, że nie ma co się ograniczać do małej tarczy, bo szybko będziesz pewnie potrzebował obrabiać większe wymiary. Jeśli potrzebujesz więcej informacji o niej, to zapraszam i pozdrawiam!

A i o KAP 305 JL pisałem tu:
http://forum.domidrewno.pl/pily-28/ukosnica-holzzman-czy-metabo/msg88559/#msg88559
http://forum.domidrewno.pl/pily-28/graphite-59g824-ukosnica-i-pila-stolowa-2w1/msg88215/#msg88215

Offline astrogator

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Września 2016, 17:26:30 czas Polski »
Dzięki z informację, już prawie się zdecydowałem. Właśnie ta wielkość tarczy i waga urządzenia mnie przekonała. Ale mam pytanie, czy maszyna dobrze trzyma kąty?

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Września 2016, 17:57:25 czas Polski »
skoro temat holzmana to zapytam o zagłębiarkę TAS165. Poszukuję zagłębiarki najlepiej do 1000zł. Ta kosztuje na A... 949zł i odbiorę osobiście bo jest w Łodzi. Ma worek i podcinak co jest na plus. Szyna 150cm w jednym kawałku. wersja za około 1200 z dopiskiem "PRO" ma jeszcze regulację obrotów ale nie wiem czy warto dopłacać tym bardziej ze potrzebuję tylko do cięcia płyty laminowanej.

Offline futrzak

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Września 2016, 20:10:02 czas Polski »
To już lepiej dołóż do Makity SP6000.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Września 2016, 20:34:55 czas Polski »
no tak tylko że to już około 1400zł, szukam do 1000zł. Poz tym zaraz się okaże by dołożyć do festoola najtańszego

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Września 2016, 23:12:06 czas Polski »
Leszku nie skumałem że jesteśmy z tego samego miasta :)

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2016, 14:56:43 czas Polski »
skoro temat holzmana to zapytam o zagłębiarkę TAS165. Poszukuję zagłębiarki najlepiej do 1000zł.

Witaj Leszku! Przeanalizowałem to, co napisałeś i doszedłem do wniosku, że wyjdzie lepiej, jak weźmiesz tego tańszego TASA 165, niż PRO. TAS 165 ma 1200 W, a TAS PRO ma 1400 W, różnica nie jest duża. Jeśli chodzi o tę PRO, to trzeba dodać, że ma ona płynną regulację obrotów, ale ta bez PRO jest śmiesznie tania, aż żal nie wziąć.
Muszę jeszcze sprostować, bo TAS 165 ma funkcję podcinaka, a nie podcinak, no i także ma ten worek.
Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak: TAS 165, bo starczy on spokojnie do płyt laminowanych i jest, jak wcześniej wspomniałem i sam wiesz- tańszy. Dodatkowo wziąłbym tarczę do TASA. Ma 48 zębów, więc razem będą tworzyć naprawdę fajny, profesjonalny sprzęt.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że trochę pomogłem!

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2016, 20:34:14 czas Polski »
Dzięki za wskazówki. Nigdy nie miałem doczynienia z zagłębiarka. Pilarką miałem okazję się bawić ale na forum niemal każdy nie wyobraża sobie montażu bez zagłębiarki - nie trzeba jeździć na warsztat. Holzmann ma swoją tarczę 48Z - nada się czy lepiej dołożyć i kupić faba lub inną?

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Października 2016, 13:32:48 czas Polski »
Holzmann ma swoją tarczę 48Z - nada się czy lepiej dołożyć i kupić faba lub inną?

Witaj Leszku!
Chyba mnie nie zrozumiałeś. TAS 165 nie ma w podstawie tarczy 48Z. Możesz dokupić do TAS 165 bardzo dobrą tarczę CMT 48Z i wtedy otrzymasz naprawdę profesjonalny sprzęt i tym samym rezygnujesz od razu z TAS PRO. Tarcza CMT 48 Z jest tarczą dodatkową. Oczywiście im więcej zębów, tym lepiej, otrzymasz cięcia lepszej jakości. Oczywiście możesz także dokupić sobie fabę, jak najbardziej skorzystasz na jakości cięcia, ale myślę, że w tej sytuacji CMT 48Z spokojnie starczy. Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2016, 14:22:34 czas Polski »
No dobra. Zakup zrobiony. Pojechałem by porównać wersje pro ze zwykłą. Wybór jednak padł na pro. Powodów jest kilka.
1. Walizka aluminiowa
2. Od razu w zestawie jest tarcza 48Z
3. Ma blokadę przed cofanie na szynie.
4. Ma blokadę przed przewroceniem gdy jest pod 45st.
5. Ma dodatkowe otwory w stopie po szerokosci i 2 motylki do przykrecenie jakiejś prowadnicy choć takowej nie znalazłem.
6. Regulacja prędkości - choć nie wiem czy m się przyda?

Narazie nie mam prowadnicy bo w sklepie gdzieś zaginęła.

Wstępnie poprostu ja odpaliłem i trochę za długi ten powolny start. Nawet szybko się zatrzymuje. Dziwny ma dźwięk - nie jak pilarka tylko jak stara krajzega... dosyć metaliczny... więcej napiszę jak potestuję.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2016, 22:21:21 czas Polski »
Leszku tak z ciekawości gdzie kupowałeś?

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Października 2016, 14:53:30 czas Polski »
W robokop na pojezierskiej. Mają tam mnóstwo sprzętu - nawet Panasonica.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Października 2016, 22:08:01 czas Polski »
Aaa, to wiem gdzie. Dziękuję.
Muszę tam zajechać w wolnej chwili :)

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Października 2016, 12:30:14 czas Polski »
Witam. Jestem po około 30 cięciach w płycie meblowej i po 2 w sklejce 12mm. O ile w sklejce wzorowo zwłaszcza po podcięciu o tyle w laminacie mam odpryski od spodu...
Podcięcie sprawdza się wzorowo i nawet guma antyodpryskowa przy prowadnicy nie jest potrzebna. Czyste cięcie jest i po lewej, i po prawej stronie piły.
Tarcze ustawiam by wystawała od spodu około 3 mm. Efekt widać na zdjęciu. Wybrałem płytę gdzie wyszły największe odpryski. Czego może być rzucona? Oczywiście obroty na max i tarcza 48T.