09 Maja 2026, 15:32:49 czas Polski

Autor Wątek: projekt kuchni akwarysty  (Przeczytany 3240 razy)

akwa-stolarz

• Gość
projekt kuchni akwarysty
« dnia: 28 Września 2016, 23:26:12 czas Polski »
witam. Z budową domu, jestem na takim etapie, że muszę już myśleć o projekcie kuchni.
Niedługo będzie robiona kanaliza, elektryka itp. dlatego ważne jest, jak będzie wyglądać układ szafek i agd w kuchni.

Co myślicie o takim projekcie? Robiony na szybko w sketchupie. ostateczna wersja będzie "narysowana" poprawnie. narazie to tylko faza ( a może tak, a może inaczej? )
co myślicie o funkcjonalności takiego układu? całe agd w zabudowie
korpusy będą z płyty meblowej , natomiast fronty i widoczne boki z drewna/ fornir

kuchnia ma mieć styl prowansalski

p.s. nie wiem jak dodac plik sketchup ;(

przemek77

• Gość
Odp: projekt kuchni akwarysty
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2016, 23:49:26 czas Polski »
Według Mnie ściana z wysokimi szafkami powinna być zabudowana do końca , na miejscu szafki wiszącej narożnej zrób nadstawkę na szafce  narożnej dolnej do samej góry na głębokość słupów. Usunął bym , te półokrągłe półeczki i wyciągnął na długość szafkę lub zastąpił je półkami kwadratowymi lub prostokątnymi . Jeśli chcesz zachować styl prowansalski , powinieneś zabudować okap w szafce po bokach dodając pilastry lub delikatnie rzeźbione tralki . Taki mój pomysł  ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Września 2016, 00:00:15 czas Polski »
Okap będzie zabudowany / wkomponowany.
Mówiąc o ścianie z wysokimi szafkami, masz na mysli zabudowac ją do końca w stronę wyjścia,  czy do rogu kuchni?
Szafka rogowa ( po lewej)  stoi na blacie.
Co masz na myśli pisząc ' na głębokość słupów "?
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2016, 00:02:01 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline kojot

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Września 2016, 00:30:12 czas Polski »
Prawa strona ok. Lewa spierniczona na maksa, co to za twór ta narożna wisząca, do cza go ona ma nawiązywać? Kupa.....

Tapnięte z N910C
Ps. Co wygrałem? Przejście/wejście do kuchni między słupkiem a "wyspą/barkiem" ma około 60/70 cm, jest to stanowczo za mało.

Podaj wymiary pomieszczenia i użądzeń , plus wymagania, a coś się zaprojektuje.....
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2016, 00:37:33 czas Polski wysłana przez kojot »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Września 2016, 00:52:32 czas Polski »
Powiedz w takim razie jakbyś widział lewą stronę. Rogowa To nie szafka wisząca, tylko nadstawka która stoi na blacie.
Widziałem podobne rozwiązania na zdjęciach w internecie i świetnie wyglądają tego typu nadstawki. 
Jeśli chodzi o lade to można ją skrócić lub  usunąć  ale chciałbym jakoś zakończyć ten fragment kuchni, aby nie była w całości otwarta na jadalnię

Wymiary kuchni to 2540 x 3600
Agd jeszcze nie jest dobrane bo na tym etapie zależy mi głównie na rozmieszczeniu abym wiedział gdzie poprowadzić przyłącza i prąd. Ale napewno nie będzie tam nic niestandardowego

Wymagania - duża ilość szafek.  Możliwe, że szafki będą aż do sufitu
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2016, 01:00:28 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Września 2016, 07:58:34 czas Polski »
Zabudowa wysoka do rogu kuchni. Co do głębokości słupów, chodziło mi o zlicowanie wymiarów szafek na lewej ścianie wraz z narożną . W poście niżej wyjaśniłeś ,że narożna jest szafką nablatową - natomiast rysunek trochę mylił . ogólnie jest ok. Kuchnia jest dość spora , więc bym pomyślał nad zabudową do samego sufitu.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2016, 08:02:44 czas Polski wysłana przez przemek77 »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Września 2016, 08:34:06 czas Polski »
EEEEEEEEEEE myślałem że będzie rekin w zlewie albo  flondry zamiast płytek...  ;D

Plik skp  wrzuć na stronę 3dwarehouse i wklej link.

Offline Andriu

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Września 2016, 11:01:35 czas Polski »
mam idealne rozwiązanie dla ciebie   za 2 tygodnie robie taką kuchnię. ostatnia szafka to będą szufladki  wewnętrzne  albo  cargo 140 x45

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Września 2016, 12:18:12 czas Polski »
Andriu - widziałem podobną realizację gdzieś na jutubie, identyczny rozkład i bardzo fajne. W szafce przy oknie było cargo, dobra sprawa, Trochę gorsza sprawa z tym, że wysuwając szuflady pod cargiem musisz mieć pusty blat, bo szufladą zepchniesz wszystko. Czasem może to wkurzać.

Akwa - zlew pod oknem fajny, ale czy zmieścisz się z kranem? Chyba, że zakładasz taki składany specjalny, są takie ale droogie. Przejście zrób szersze bo wchodząc z zakupami czy coś będziesz wchodził bokiem jak Pudzian hehe. Teściowa ma wąskie wejście na schody i trzeba wchodzić bokiem, a jak idziesz z koszem na pranie, czy z czymś większym to nie da się wyrobić i trzeba górą przekładać.
Moja kuchnia ma 4,5m2 i robię wszystkie szafki górne na 100cm, pod samusieńki sufit. Nie trzeba sprzątać nad meblami, a i miejsca sporo do przechowywania. I wszystko schowane, nie brudzi się tak jak stoi na blacie czy w otwartej szafce.
Narożna półka nad barem - miejsce dla kurzu. Co tam naustawiasz za każdym razem trzeba wszystko wyjąć do sprzątania. Lepiej jak radzą zrobić pełną szafkę z drzwiczkami do końca. Praktyczniejsze. A jeśli chcesz tam kieliszki trzymać i szkło - lepiej podwiesić nad barem.
Takie moje zdanie. Kuchnia ciężki temat, bo każdy chce sobie najlepiej ją dostosować pod siebie, ale czasem wychodzi to, czego się nie widzi na pierwszy rzut oka, a dopiero po dłuższym lub krótszym użytkowaniu.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Września 2016, 12:27:59 czas Polski »
eWłaśnie przerabiam projekt i zlikwiduje te półki nad ladą. co do kranu to nie problem bo okno nie będzie otwierane. tylko uchylane.
Andriu, świetna realizacja, ale co z dolną szafką w lewym rogu? bedzie tam jakiś system, czy pozostaje nurkowanie?

Offline Andriu

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2016, 12:50:40 czas Polski »
raczej nurkowanie ale   pani powiedziała że ma już  miejsce przeznaczone na sokownik drzwiczki mają  45 cm więc dostęp łatwy. zauważ  że nad  blatem jest  blenda  a  nad  nią szufladka na przepisy i takie inne duperele. dzięki blendzie nie trzeba  będzie  odsuwać  rzeczy z blatu.
A co tam z imadełkiem dla mnie, które  obiecałeś kiedyś wysłać?. 

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2016, 13:08:06 czas Polski »
U mnie takie cargo w ostatniej szafce nie przejdzie, bo tam jest 1040 mm do okna, czyli kosze wysuwałyby się maksymalnie 440 mm.

co do imadła to tak jak pisałem. rzadko bywam w Polsce ( raz na rok) ostatni urlop spędziłem cały na budowie, i szczerze mówiąc nie miałem w głowie imadła)pytałem skąd jesteś bo myślałem, że jadąc do Anglii po drodze bym ci podrzucił ale niestety nie mam do ciebie po drodze .
wiec ze względów technicznych nie jestem w stanie wysłać ci imadła które leży w Polsce. a słać inne z Anglii to mija się z celem, bo koszty wysyłki drogie

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2016, 18:31:22 czas Polski »
kolejna wersja, uwzględniająca poprawki. co wy na to?

http://www.wyslij-plik.pl/pokaz/917086---rzha.html
tutaj jest plik sketchup. 3d warehouse nie chciał go przyjąć więc na osobnym serwerze

Offline Andriu

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2016, 20:52:47 czas Polski »
lewa strona ok, ale prawa to chyba przeładowałeś. może jakieś przeszklenia  złagodziłyby ciężkość tej zabudowy. zastanów się czy w domu prywatnym jest ci potrzebne tyle szafek, masz jakąś piwniczkę czy też spiżarkę.  Ja mam taką  zasadę że jak jedna ścianka   jest zabudowa lodówki i piekarnika to już ciągnę  do samej góry bo lodówka zasłania częściowo szafki, natomiast z drugiej strony to tylko jakaś lekka zabudowa.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Września 2016, 12:20:47 czas Polski »
Moim skromnym zdaniem z lewej strony tę szafkę w samym rogu zakończyłbym jednak na wysokości piekarnika (od góry). Dzięki temu wydłużysz blat (za dużo go tu nie ma) i dodatkowo zyskasz kącik na jakiś kosz z owocami, dzbanek filtrujący wodę, ekspres do kawy czy coś w tym stylu. Skoro z prawej masz tyle szafek to tych nie powinno być Ci żal :)