10 Maja 2026, 09:33:22 czas Polski

Autor Wątek: Kratki do grzejników kanałowych  (Przeczytany 8305 razy)

krzysiek_z

• Gość
Kratki do grzejników kanałowych
« dnia: 01 Października 2016, 20:47:32 czas Polski »
No więc kontynuuję temat zaczęty w tym wątku:
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/poprawki-po-'fachowcach'-cd/
Najpierw stan początkowy, czyli grzejniki kanałowe z deskami parkietowymi przyklejonymi lakierem. Deski zdjąłem , boki jak mogłem oczyściłem. Na zdjęciach stan przed oczyszczeniem.
Przy okazji wyszło, że obrzeża grzejnika nie są zamocowane do niczego i dodatkowo okazało się, że grzejniki są osadzne  krzywo, jeden bok jest głębiej od drugich. I do tego otwór jest dociśnięty parkietem, po zewnętrznej ma 27.5 cm a w środku 27.

krzysiek_z

• Gość
Odp: Kratki do grzejników kanałowych
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2016, 20:59:13 czas Polski »
Plan to zrobienie 2 kompletów na lato przykrycie z klepek parkietowych bez dziur i na zimę kratka. Ponieważ grzejnika są zniszczone kratka będzie trochę inna niż normalnie się robi. Boki będą pełne tak żeby zakryć obramowanie grzejnika.

Dzisiaj przygotowałem odzyskane klepki. Najpierw tasmówką usunąłem lakier oraz odchudziłem je do 9.5 cm. Jutro kupię sklejkę 10mm do naklejenia tych klepek

Kratkę robię z klepek, które pozostały z robienia parkietu. Dzisiaj odchudziłem je do 19.5 mm i przyciąłem na długość na 27.5 cm.

Niestety nie przyciąłem ich na docelową szerokość bo nie mam tarczy z małą ilością zębów i przy cięciu przypalały mi się boki. Ciąg dalszy jak przyjdzie nowa tarcza do MLT.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2016, 19:55:50 czas Polski »
Czy musze użyć jakiegoś specjalnego kleju do elementów kratki na grzejnik?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2016, 20:31:06 czas Polski »
A nie lepiej zostawić luźnej , aby istniała możliwość wyjęcia jej i odkurzenia . Parę  dni temu byłem na montażu , gdzie otwór był obudowany profilem aluminiowym  i w to włożona gustowna kratka wentylacyjna , którą można wyciągnąć. Po pytaniu , czemu jest takie rozwiązanie , odpowiedź klienta : W tym dole ciepło ściąga taki kurz ,że po sezonie grzewczym można garściami wyciągać :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2016, 22:01:58 czas Polski »
Jasne, nie lubię pisać z telefonu bo zazwyczaj mi się nie chce i źle napiszę. Kratka będzie wyjmowana, jednak będzie miała inną budowę niż tradycyjna. NOrmalnie kratka składa się z elementów drewnianych/aluminiowych z dystansami aluminiowymi na sprężynie tak ,że całość można zrolować. Z powodów opisanych w pierwszym wątku u mnie ten element aluminiowy jest w kiepskim stanie więc chcę go schować. Dlatego moja kratka będzie zamiast aluminiowych dystansów dystanse drewniane na obu końcach drewna. Dzięki temu ukryję ten zniszczony bok.
I pytanie moje to czym połączyć dąb z dębem gdzie będzie narażony na podwyższoną temperaturę. Grzejnik jest niskotemperaturowy, ale zawsze to więcej niż temperatura pokojowa.
Czy do tego wystarczy zwykły klej do drewna (np Patex) czy coś innego

ps. żeby się grzejnik nie kurzył to robię też drugi zestaw przykryw na wiosnę/lato/jesień pełen.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2016, 22:03:48 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2016, 22:06:36 czas Polski »
Sklej to na poliuretan lub hardkorowo na zywicę , ale to już extrim .

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2016, 22:23:22 czas Polski »
jako że też budowa kratki u mnie będzie pozwolę sobie obserwować temat:)

Offline Mac Gyver

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2016, 10:07:58 czas Polski »
Ja u siebie zrobiłem listewki takie 15x20 mm szerokości tunelu wzdłuż połączone linka stalową pomiędzy listewkami tulejki metalowe.na lato zwijam w rolkę i do szafy. Linka oczywiście w dwóch egz. Gdzieś 3 cm od brzegów.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2016, 11:37:28 czas Polski »
A jakie dałeś odległości pomiędzy listwami?

Offline Mac Gyver

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Października 2016, 12:19:11 czas Polski »
Około 1 cm . Tulejki kupiłem w sklepie ze śrubami i były to nitonakrętki . Takie o

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Października 2016, 12:20:52 czas Polski »
pomiędzy listewkami tulejki metalowe.na lato zwijam w rolkę i do szafy

No to musisz dać luz miedzy segmentami bo nie zwiniesz. Wobec tego musisz  ten  luz rozkładać równomiernie na wszystkie listwy  (upierdliwe ) bo będzie głupio wyglądać z różnymi  szparami.Przy lince   listwy nie przechylają się same lub po nadepnięciu  ?
Ja wolę skręcane  na sztywno ( pręt ) i zostawione  w kanałach lub wyjmowane i odstawiane tam gdzie czekają wkłady pełne

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Października 2016, 12:32:00 czas Polski »
Tomku takie rozwiązanie jest typowe w przypadku kratek do grzejników, w sumie to na rynku nie ma innych.
@Mac Gyver - zrobiłeś inny błąd (a może byłeś tego świadomy), 1.5 cm listewki i 1 cm dystansu daje jakieś 40 % prześwitu co powoduje, że grzejnik jest o ~80% mniej sprawny.
Ja zastanawiam się nad proporcjami 1.2 do 1.8, ale nie wiem, czy to będzie dobrze wyglądało.

Offline Mac Gyver

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Października 2016, 12:44:38 czas Polski »
Nic nie trzeba naciągać bo suma wymiarów tulejek i listewek jest dopasowany do szerokości grzejnika i dzięki temu nic się nie przewraca. A jeżeli chodzi o wydajność to zależy czy jest obieg powietrza wymuszony czy grawitacyjnie. Ja mam wymuszony wentylatorkiem i u mnie jest ok

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Października 2016, 12:50:27 czas Polski »
Brugman nie uwzględnia takiego podziału,podaje współczynniki korekcyjne dla kratek bez podziału na rodziaj konwekcji:
http://www.brugman.pl/html/cenniki01042016/INTERRA_cennik_BRUGMAN_01042016.pdf (strona 06)
A czy możesz zrobić zdjęcie swojej kratki ? Chciałbym zobaczyć jak wyglądają proporcje. I jaką masz szerokość grzejnika ?

Offline Mac Gyver

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Października 2016, 13:00:25 czas Polski »
Niestety przez najbliższe 2 tyg nie ma mnie w domu więc..... Sorki ale nie dam rady.