24 Czerwca 2026, 01:54:34 czas Polski

Autor Wątek: przyciemnianie drewna  (Przeczytany 10347 razy)

Offline marekb

przyciemnianie drewna
« dnia: 09 Października 2016, 09:37:46 czas Polski »
jak w temacie, jednak nie chodzi mi o zwykłe bejcowanie lecz potrzebuję przyciemnić drewno na ok 3-4mm wgłąb materiału. Nie mam większej praktyki z bejcowaniem i gatunkami bejc lub innych preparatów, ale potrzebuję by drewno ( deseczki powiedzmy sosna i buk ) barwić przed szlifowaniem. Czy może jakieś kąpiele w bejcach w wyższych temperaturach np. bejc wodnych dadzą mi taki efekt ? Ewentualnie szukam jakichś dostępnych i niezbyt drogich ciemnych gatunków

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: przyciemnianie drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2016, 11:12:01 czas Polski »
Gdzieś opisywałem metodę barwienia od czoła drewna

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2016, 11:13:40 czas Polski »
Pierwsza sprawa: sosna czy buk ?
Jest różnica , sosna zawiera żywice ,które utrudnią penetrację bejc wodnych, kolor wejdzie ale może być nierówny. Więc raczej już bejce na bazie rozpuszczalników organicznych - alkoholi. Z bukiem może być łatwiej ma dużo mniej żywic.
Zastanawiałeś się nad kąpielami koloryzującymi ?
Jestem właśnie teraz w trakcie próbnego kolorowania , właśnie przed szlifowaniem , drewna z kasztana jadalnego. Kąpiel to zwykła woda nadająca drewnu, w wyniku kontaktu z garbnikami zawartymi w nim, głęboki granatowy prawie czarny kolor.
Kąpiel trwa już dwa tygodnie. W przypadku dębu trwa to o wiele , wiele dłużej - jak wszyscy dobrze wiemy ;)
Druga sprawa : wątek powinieneś umieścić w dziale Materiałoznawstwo , ale to , to już tak przy okazji.

Offline marekb

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2016, 11:44:53 czas Polski »
Pierwsza sprawa: sosna czy buk ?
Jest różnica , sosna zawiera żywice ,które utrudnią penetrację bejc wodnych, kolor wejdzie ale może być nierówny. Więc raczej już bejce na bazie rozpuszczalników organicznych - alkoholi. Z bukiem może być łatwiej ma dużo mniej żywic.
Zastanawiałeś się nad kąpielami koloryzującymi ?
Jestem właśnie teraz w trakcie próbnego kolorowania , właśnie przed szlifowaniem , drewna z kasztana jadalnego. Kąpiel to zwykła woda nadająca drewnu, w wyniku kontaktu z garbnikami zawartymi w nim, głęboki granatowy prawie czarny kolor.
Kąpiel trwa już dwa tygodnie. W przypadku dębu trwa to o wiele , wiele dłużej - jak wszyscy dobrze wiemy ;)
Druga sprawa : wątek powinieneś umieścić w dziale Materiałoznawstwo , ale to , to już tak przy okazji.
Może być buk jeśli łatwiej, choć i lipa z uwagi na późniejszą chęć połączenia jasnych partii z ciemnymi. Suszenie listew bukowych o przekroju  ok 20x50 mm może się jednak skonczyć ich mocnym zwichrowaniem jeśli się nie mylę, a nie chciałbym tego suszyć znów kolejne miesiące :P
Dzięki za uwagę odnośnie działu. Niestety nie wiem jak przenieść.

co do ciemnego drewna ( nawet niezbyt ciemny brąz ), może są jakieś gatunki dostępne, a których cena nie zabija ? :P

Offline marekb

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2016, 11:59:03 czas Polski »
lub może inaczej: potrzebuję ciemną deseczkę z albo wpuszczoną weń jasnym paskiem - listewką  lub sklejka z dwóch ciemnych i w środku jasna. Chodzi o to by sprawiały wrażenie monolitu co jakby wymusza szlifowanie po sklejeniu/wklejeniu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2016, 12:10:21 czas Polski »
może są jakieś gatunki dostępne, a których cena nie zabija ?
Poszukaj w necie . Są sklepy , które sprzedają różne odcinki(wymiary) drewna egzotycznego . Nie trzeba wykładać parę tysi na m3. Chyba na dłuta.pl mają taką ofertę .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2016, 12:19:49 czas Polski »
Możesz udać się do hurtowni drewna egzotycznego / tarasowego i tam poszukać kawałków odpadowo / opakowaniowych. Mają czasem niezłe deseczki za uśmiech.

stary sposób na brązowienie buku to
kwaśny  dwuchromian potasu lub to samo z dodatkiem potażu i barwnika anilinowego-bismark brązowy

Offline marekb

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2016, 14:37:16 czas Polski »
Możesz udać się do hurtowni drewna egzotycznego / tarasowego i tam poszukać kawałków odpadowo / opakowaniowych. Mają czasem niezłe deseczki za uśmiech.

stary sposób na brązowienie buku to
kwaśny  dwuchromian potasu lub to samo z dodatkiem potażu i barwnika anilinowego-bismark brązowy
Tomek, piękne dzięki, już sprawdzam googla odnoścnie tych odczynników :)

Offline marekb

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2016, 14:56:36 czas Polski »
może są jakieś gatunki dostępne, a których cena nie zabija ?
Poszukaj w necie . Są sklepy , które sprzedają różne odcinki(wymiary) drewna egzotycznego . Nie trzeba wykładać parę tysi na m3. Chyba na dłuta.pl mają taką ofertę .
podziękował :) tylko docelowo chyba tego będę potrzebował więcej i zabawa z kawałkami nie będzie chyba taka prosta

tomekz, ten dwuchrominian potasu to trujące i rakotwórcze jest, no i problem z utylizacją :P Są ponoć jakieś barwniki kwasowe, które barwią głęboko drewna, poszukam jeszcze  i dam znać, bo może i komuś się jeszcze przyda ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2016, 17:19:55 czas Polski »
Jednym ze sposobów może być pokrywanie   10 % roztworem  wody amoniakalnej . Dlatego  dawniej trzymano drewno np . dębu w stajniach , by opary  amoniaku przyciemniały drewno
Można też gotować drewno w  roztworach  bejc .
Jak nie chcesz chemii to prosty sposób , teraz właśnie do  wykonania . Zielone skorupy od orzechów gotujesz i w tym barwisz drewno.
Olchę na mahoń robiłem roztworem  wapna - zobacz jak wyjdzie  na buku i spróbuj dodać trochę wody z kiszonej  kapusty ( kwasy barwią ) .

Buk to dobrze imituje -mahoń ,heban i orzech

Offline marekb

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2016, 21:00:03 czas Polski »
Jednym ze sposobów może być pokrywanie   10 % roztworem  wody amoniakalnej . Dlatego  dawniej trzymano drewno np . dębu w stajniach , by opary  amoniaku przyciemniały drewno
Można też gotować drewno w  roztworach  bejc .
Jak nie chcesz chemii to prosty sposób , teraz właśnie do  wykonania . Zielone skorupy od orzechów gotujesz i w tym barwisz drewno.
Olchę na mahoń robiłem roztworem  wapna - zobacz jak wyjdzie  na buku i spróbuj dodać trochę wody z kiszonej  kapusty ( kwasy barwią ) .

Buk to dobrze imituje -mahoń ,heban i orzech
dzięki, będę się bawił ... zastanawia mnie tylko na jaką głębokość można wniknąć gotując drewno w bejcach ? Coś kiedyś mi się obiło, że zaokrąglanie wykonują przez parowanie drewna i takiego gięcie oraz suszenie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2016, 21:08:46 czas Polski »
zastanawia mnie tylko na jaką głębokość można wniknąć

Podobno w Parku Łazienkowskim  w Warszawie  dawno temu robiono próby barwienia całych pni drzew jeszcze rosnących . Nawiercanie krzyżowe , cięcie  wewnętrzne zalepianie otworów , rurka , płyn.
 Ale Ty spróbuj przesączyć bejcę przez postawiony pionowo klocek ,tak by z drugiej  strony  wypłyneła i się pochwal z efektu.

Offline marekb

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Października 2016, 09:24:47 czas Polski »
zastanawia mnie tylko na jaką głębokość można wniknąć

Podobno w Parku Łazienkowskim  w Warszawie  dawno temu robiono próby barwienia całych pni drzew jeszcze rosnących . Nawiercanie krzyżowe , cięcie  wewnętrzne zalepianie otworów , rurka , płyn.
 Ale Ty spróbuj przesączyć bejcę przez postawiony pionowo klocek ,tak by z drugiej  strony  wypłyneła i się pochwal z efektu.

podziałam więc :)

Offline Nero

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2016, 09:30:10 czas Polski »
roztwór wody i nadmanganianu potasu przyciemnia drewno pozwalając uzyskać efekt podobny do orzecha. Ponieważ jest to mieszanka neutralna nie stoi na przeszkodzie dalszemu wykończeniu, a ponieważ jest to woda, to wnika głęboko.

Offline marekb

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Października 2016, 09:56:35 czas Polski »
roztwór wody i nadmanganianu potasu przyciemnia drewno pozwalając uzyskać efekt podobny do orzecha. Ponieważ jest to mieszanka neutralna nie stoi na przeszkodzie dalszemu wykończeniu, a ponieważ jest to woda, to wnika głęboko.
zaraz robię :)