22 Kwietnia 2026, 14:26:35 czas Polski

Autor Wątek: Otwarcie nowego warztatu  (Przeczytany 24796 razy)

Offline JacekD

Odp: Otwarcie nowego warztatu
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Listopada 2016, 10:16:41 czas Polski »
Nero - masz rację, nie wyraziłem się dostatecznie jasno. To temat rzeka i trudno w jednym poście zmieścić wszystkie aspekty. Szczególnie, że dochodzimy tu też do różnej interpretacji przepisów.
Dlatego wspomniałem o kancelariach doradczych - mnie osobiście przerosła papierologia przy certyfikowaniu zabawek.
Masz rację pisząc też, że przy małej działalności zoo czy komandyt się nie opłaca - dlatego napisałem o progu obrotów, przy którym to może zacząć się opłacać.
Jeśli chodzi o 'unikanie odpowiedzialności' - to raczej kwestia zabezpeczenia naszych bliskich. Jednoosobowa działalność (mówiąc skrótem) to odpowiedzialność majątkowa całej rodziny. Jestem daleki od straszenia kogokolwiek - ale sam w tym momencie rozważam tą opcję właśnie ze względu na zabezpieczenie moich najbliższych. Nie mówię o tym w kontekście stawiania firm słupów i produkowania badziewia, które będzie robić krzywdę innym ludziom.
Ltd. w jakimkolwiek 'eldorado' to tylko sposób na optymalizację podatkową - jeśli już zdecydujemy się na zoo tutaj. Nie twierdzę, że w każdym przypadku to się sprawdzi, ale takie rozwiązania funkcjonują także w przypadku firm produkcyjnych.
WWW.DREWTAK.PL

Offline sambo

« Odpowiedź #61 dnia: 02 Listopada 2016, 15:36:21 czas Polski »
@JacekD - Z tego co się orientowałem można wykupić ubezpieczenie tzw. "na produkt". Ubezpiecza się to po PKD dla danego działu są różne stawki. Jednak to ubezpieczenie "działa" tylko w wypadku gdy posiada się wszystkie potrzebne atesty dla danego produktu. Jest to pewien sposób zabezpieczenia siebie przed ciąganiem po sądach. Oczywiście nie zwalnia to producenta od produkcji rzetelnej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Listopada 2016, 17:21:41 czas Polski »
To ubezpieczenie nie jest chyba dla wszystkich . Z tego co się orientuje , dotyczy to podmioty gospodarcze spełniające normy "ISO".
A to raczej nie ten pułap  ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Listopada 2016, 18:23:39 czas Polski »
Czytam i sie coraz bardziej boję powrotu.
A tak na poważnie.
Może podzielę się informacją jak w UK rozlicza się drobny jak ja prowadzący jednoosobową działalność.
Caly rok pracuję i zbieram rachunki. Na koniec roku imawi4am się z księgową i daję jej to co uzbierałem i informacje ile miałem wpływów.
Pobkilku dniach dostaje informację ile mam zapłacić podatku.
Płacę i do.zobaczenia za rok.
O ile oczywiście nie wejdzie się na VAT, ale to tdzeba mieć spory obrót.
W urzędzie byłem raz przez ostatnie 20 lat. Jak otwierałem działalność.
Nie trzeba więc jak ktoś pisał ciągle się tam meldować.

Offline sambo

« Odpowiedź #64 dnia: 02 Listopada 2016, 18:29:11 czas Polski »
@przemek77 Byłem, pytałem, np. robisz krzesło które powinno spełniać normę XXX aby można było wprowadzić je na rynek. Ktoś spadł z krzesła i łamię rękę, idzie z tym do sądu. Jeśli spełniłeś wymagane normy to "działa" ubezpieczenie, jeśli nie spełniłeś "nie działa". Na dzień dzisiejszy jestem w trakcie zbierania informacji jakie normy mi są potrzebne i ile będzie to kosztowało.

Offline Nero

« Odpowiedź #65 dnia: 02 Listopada 2016, 18:47:07 czas Polski »
W urzędzie byłem raz przez ostatnie 20 lat. Jak otwierałem działalność.
:)

Offline Nero

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Listopada 2016, 18:50:46 czas Polski »
Ltd. w jakimkolwiek 'eldorado' to tylko sposób na optymalizację podatkową

Wszystko zależy... co chcesz konkretnie optymalizować. Generalnie możesz tak zoptymalizować ZUS (chyba że spółka jednoosobowa - wtedy ZUS większy niż w DG), podatki - owszem jest różnica między 18 czy 19% PIT  w działaności a 15 %cit w spółce, ale dochodzi pełna księgowosć, sprawozdania i publikacje co rok... jak już wspomniałem - wszystko zależy... jak nie ogarniesz w sp. z o.o. księgowosci sam, to masz pewny wydatek miniumum 1,5 -2  zł. co miesiąc + 2 do 5 tys. za zamknięcie roku (bilans+sprawozdanie). Publikacje to 500 wpis + 200 publikacja (miniumum raz w roku). Każda zmiana umowy - natariusz (+ taksa + wpis + publikacja), a do tego wszystkiego jeszcze trzeba pomysleć jak "wyprowadzać" pieniądze ze spółki (są sposoby), bo dywidenda to dodatkowe 19% podatku, a w tym wszytskim VAT obowiązkowy od pierwszego dnia.

:)

Za granicą (zalezy gdzie) LTD też nie jest takie: o! założę spółę i będzie git :P

Ale tak, można optymalizować. Jak się ma wpływy - koszty i jest co optymalizować.

Tak czy smak do 2018 roku mamy stan zawieszenia, więc lepiej założyć DG na preferyncyjnym ZUS, a potem się zobaczy...
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2016, 19:00:56 czas Polski wysłana przez Nero »

Offline JacekD

« Odpowiedź #67 dnia: 03 Listopada 2016, 11:53:03 czas Polski »
Nero - ja jeszcze raz napiszę - masz rację.
Chłopak, który zakłada działalność i jeszcze nie wie co będzie robić i ile tego sprzeda - nie założy spółki.
Ale według mnie od początku warto wiedzieć jakie są alternatywy do działalności jednoosobowej i jakie wiążą się z tym koszty.
To nie jest temat który można uniwersalnie potraktować względem każdej działalności.
Wiem też, że prawdziwe eldorado podatkowe nie istnieje - ale tak jak Lirorobert, mam porównanie do tego jak się współpracuje z US czy social walfare na wyspach - i podstawowa różnica to podejście do petenta.
Mimo wszystko mam teraz działalność w Polsce i jakoś to idzie. Coraz więcej rzeczy można załatwić choćby za pomocą profilu zaufanego. Da się, i warto. Szczególnie jeśli alternatywą jest praca w korporacji.
WWW.DREWTAK.PL

Offline YasiaJJ

« Odpowiedź #68 dnia: 09 Stycznia 2017, 20:52:36 czas Polski »
Jeśli masz jakieś pytania odnośnie VATu, prawa czy PR zajrzyj na http://forumdlabiznesu.pl/ To forum dla ludzi prowadzących własną działalność. Na pewno znajdziesz tam na odpowiedz na wszystkie Twoje pytania. Wiele osób ma problem z VATem. Przepisy są niejasne a ministerstwo nie daje jednoznacznych interpretacji.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #69 dnia: 09 Stycznia 2017, 20:58:10 czas Polski »

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #70 dnia: 26 Stycznia 2017, 23:36:10 czas Polski »
Witam.
Troszkę z innej beczki ale mimo wszystko bardzo spokrewnione.
Meble to moje hobby i zdarza mi się kilka razy w roku dorabiać po godzinach na przysłowiowe "pampersy". Czasami kuchnia, czasami jakaś szafa.
Wszystko na umowę o dzieło między osobami fizycznymi. Na koniec roku wraz z pitem z mojej codziennej etatowej pracy rozliczam umowy z mebli.
Tu jakby nie mam pytań jak to wszystko prowadzić, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy jest gdzieś coś napisane gdzie ja takie meble mogę legalnie składać? Czy musi to być budynek co ma przeznaczenie do prowadzenia działalności gospodarczej? czy może to być we własnym mieszkaniu? garażu? piwnicy? na strychu? a może wręcz pod chmurką na własnym podwórku? Zaznaczam, że nie mam działalności i jej nie muszę zakładać bo jak wspomniałem wcześniej takie robótki robię tylko kilka razy w roku.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Stycznia 2017, 07:55:04 czas Polski »
Przyłączem się do pytania MebLeszek lecz z tego co się orientuję to nie musisz wskazywać gdzie to robisz. Możesz nawet bezpośrednio u klienta to składać.
Taka jest moja widza, jeśli coś źle napisałem proszę o korektę  8)
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #72 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:38:02 czas Polski »
Też tak mi się wydaje tylko pytanie co jeśli się jakiś "życzliwy " sąsiad trafi i będzie gdzieś zgłaszał, że ja np zamiast w garażu auto trzymać lub na strychu klamoty to, że mam warsztat albo wręcz stolarnie i że  działalność prowadzę?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Stycznia 2017, 22:06:51 czas Polski »
Na takiego "sąsiada" też są sposoby :) (od donosu na temat samowoli budowlanej i spalania opon w piecu lub używania pirackiego oprogramowania do donosu do skarbówki że ma lewe dochody - nawet jak jest całkowicie "legalny" to po takiej akcji przestanie być upierdliwy) :)
Żeby było jasne - absolutnie nie popieram takich metod ale czasem to jedyne wyjście jak ma się mendę za płotem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #74 dnia: 29 Stycznia 2017, 12:11:39 czas Polski »
Dobrze ze nie mieszkam w Łodzi ;D ;D
A jest sposób żeby udowodnić że w tej garażoweje stolarni robimy na zarobek a nie dla siebie?
Wiadomo, pokaż mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf... A może jednak nie