15 Sierpnia 2026, 10:59:15 czas Polski

Autor Wątek: Otwarcie nowego warztatu  (Przeczytany 25155 razy)

Offline msx2

Odp: Otwarcie nowego warztatu
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Października 2016, 16:39:44 czas Polski »
Z ciekawostek : ostatnio czytałem, że w W-wie dwie dziewczyny nie-stolarze otworzyły stolarnię ogólnodostępną, gdzie można przyjsć i "postolarzować" sobie.

Chyba o tym mówisz: https://wioryleca.wordpress.com/miejska-stolarnia-na-godziny/ ;)

Offline mondo12

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Października 2016, 19:23:21 czas Polski »
Nero dzięki wielkie za tak wyczerpujące odpowiedzi :D
Chce zacząć budować domki bez zezwolenia do 3m2, chyba że kto będzie chciał większy bądź mniejszy :D Czyli jak na razie nie będę zatrudniał nikogo to nie muzę się martwić o kontrolę? Czy muszę zawiadomić przed założeniem działalności gospodarczej odpowiednie instytucje? PiP, PSP, BHP z urzędu gminy? Czy mam obie załatwiać jakieś decyzje środowiskowe? jak tak to gdzie się takie coś załatwia? Czy sanepid może wpaść na kontrolę? Będę wynajmował od rodziców budynek gdzie była kiedyś stolarnia i trak. I mam jeszcze pytanie w tym budynku nie mam pomieszczeń socjalnych, toalety, pryszniców czy może ktoś się do tego doczepić teraz albo w przyszłości kiedy będę zatrudniał pracowników?

Offline Nero

« Odpowiedź #17 dnia: 15 Października 2016, 23:45:02 czas Polski »
Mondo12 -  odpowiem jak "koledze" a nie "klientowi"

po pierwsze: jeżeli chcesz budować domy/domki, to z PKD wybierasz dodatkowo "wznoszenie budowli" i wszelkie pokrewne działalnosci.
po drugie: kontrola zawsze może się pojawić, ale z urzędu zdarza się ta z US; Pozostałe, tzn. PIP, PIH, PNB i in. wydarzają się na ogół po "życzliwej" informacji.
po trzecie: nie zawiadamiasz nikogo poza organem rejestrowym -  po prostu rejestrujesz działalnosć gospodarczą. I tutaj ciekawostka: w formularzu zgłoszeniowym masz rubryki, w których podajesz różne adresy ( adres zameldowania, główny adres działalnosci, inne adresy działalnosci,  adres do doręczeń, adres pełnomocnika, adres przechowywania dokumentgacji księgowej) - każdy z adresów może być inny. druga ciekawostka: adres zameldowania nie musi byc tozsamy z adresem działanosci; mało tego - w ogóle może go nie być; trzecia ciekawostka: adresem działalnosci nie musi być konkretny adres tylko sama miejscowosc (w urzędzie raczej nikogo do tego nie przekonasz, ale możesz to zmienić po aktywacji profilu zaufanego epuap przez internet ), może to też być terytorium RP i terytorium UE. czwarta ciekawostka: adresem do doręczeń i adresem pełnomocnika może być skrytka pocztowa. piąta ciekawostka: wbrew temu, co Ci powiedzą w urzędzie gminy, a nawet w US - dokumentację księgową możesz przechowywać w dowolnym miejscu, byleby była należycie zabezpieczona przez dostępem osób trzecich, kradzieżą i zniszczeniem, co oznacza, że adres ten nie musi być tożsamy z adresem działalnosci, a nawet adresem biura księgowego. (tutaj wyjątkowo ma zastosowanie ustawa o rachunkowosci)
po czwarte: olej decyzje srodowiskowe
po piąte: sanepid nie ma u Ciebie nic do roboty dopóki nie masz stołówki dla pracowników
po szóste: w przyszłosci pomysl o zapleczu socjalnym, a jak zaczniesz się rozwijać i wszystkich innych zagadnieniach.

Dodatkowo:
Do kwoty 150 tys. korzystasz ze zwolnienia VAT. Po osiągnięciu sprzedaży w wys. 20 tys. zł. dla osób fizycznych, wchodzisz na kasę fiskalną (może być przenosna). Nie masz obowiązku posiadania pieczątki (po rejestracji będą Cię atakować różne firmy). Nie musisz otwierać dodatkowego rachunku bankowego - możesz korzystać z osobistego, ale musisz je zgłosić przy rejestracji, co wiąże się z ryzykiem "trzepania" przez US w razie kontroli - dlatego warto mieć konto firmowe. Możesz rozliczać się kwartalnie i wybrać podatek liniowy 19% (przynajmniej do 2018 r.). Przez pierwsze dwa lata działalności płacisz preferencyjny ZUS. Musisz też w ciągu 7 dni od rejestracji zgłosić się w ZUS. Księgowosć możesz prowadzić sam. Możesz amortyzować narzędzia, samochód, nieruchomosci co pozwoli uniknąć lub zminimalizować podatek dochodowy.

Po szczegóły zapraszam na priv., również w sytuacji, kiedy przyjdzie Ci do głowy rejestrować spółkę - co z pewnoscią będzie korzystne po upływie 2 lat, kiedy preferencyjny ZUS się skończy :)

p.s. Nie ma za co :P

Offline Nero

« Odpowiedź #18 dnia: 15 Października 2016, 23:50:55 czas Polski »
Chyba o tym mówisz: https://wioryleca.wordpress.com/miejska-stolarnia-na-godziny/
też, ale widziałem i inne - jest ich już kilka w samej Warszawie (nie chce mi się teraz szukać), są też na Śląsku i chyba przewinęło mi się coś w Trójmieście.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Października 2016, 11:46:27 czas Polski »
nie zawiadamiasz nikogo poza organem rejestrowym

A co z Urzędem Statystycznym , regonem ,nipem i gospodarką odpadami ?

A w ogóle to należą Ci się wielkie podziękowania za podanie tylu podstawowych wiadomości o działalności  gospodarczej.
Pozdrawiam Tomekz

Offline mondo12

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Października 2016, 12:47:48 czas Polski »
Czyli jak nie przekroczę 150 tyś. zł rocznie to nie będę vatowcem i wystawiam klientowi "Rachunek dla zwolnionych przedmiotowo z VAT"
jak przekroczę 150 tyś. rocznie to fakturę vat, a jeśli 20 tyś rocznie to paragon? 
Jeszcze mam pytanie czyli nie zawiadamiać PSP przed rozpoczęciem działalności?
Czy jeśli bym chciał przecierać dodatkowo na traku drzewo to muszę wybrać dodatkowo jakieś opcję w PKD?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Października 2016, 12:55:38 czas Polski »
Dowiedz się dokładnie z tym vatem . Przepisy się co jakiś czas zmieniają . Sprawdź jeszcze , jak wygląda u Ciebie konieczność zakupu kasy fiskalnej .

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Października 2016, 16:36:15 czas Polski »
Z vatem dobrze piszesz, jak nie przekroczysz 150 tys nie jesteś vatowcem. Wtedy wystawiasz rachunki dla os. fizycznych i faktury ze stawką zw dla firm. Co do kasy fiskalnej to poza limitem, jest lista przedmiotów których ten limit nie odejmuje, i odrazu trzeba je nabijać na kasę, ale wydaje mi się że domków drewnianych owa lista raczej nie obejmuje, ale to należy zweryfikować.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Października 2016, 18:31:10 czas Polski »
Co do kasy fiskalnej to poza limitem, jest lista przedmiotów których ten limit nie odejmuje, i odrazu trzeba je nabijać na kasę,
Jeśli się nie mylę  to  zwolnienia kończą się z 2016 rokiem  :
Od 2017 r wszyscy  przedsiębiorcy  którego klientami są konsumenci czy rolnicy ryczałtowi będą musieli mieć kasę fiskalną

Offline mondo12

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Października 2016, 07:55:09 czas Polski »
Czyli jak wejdzie od 1 stycznia kasa fiskalna dla wszystkich to już nie będę wystawiał rachunków dla os. fizycznych i faktury ze stawką zw dla firm tylko wszystkim paragony czy tak? Oczywiście jak nie przekroczę 150tyś. rocznie zgadza się? bo nie bardzo rozumiem.

Offline Nero

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Października 2016, 10:19:01 czas Polski »
mondo12 - sprawdz dokładnie jak to jest z vatem przy wznoszeniu budowli, bo tutaj nie mam pewnosci czy od razu nie wejdziesz na vat, a nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd. Na kasę wchodzisz po osiągnięciu przychodu 20 tys. od osob fizycznych, od kolejnego miesiąca (chyba, że wszystkim wystawiasz faktury/rachunki) - tak to jest na dzisiaj. Obecnie jest tak, że jak masz kase fiskalną, to musisz nabijac sprzedaz dla osób fizycznych. Fakturę wystawiasz na żądanie. Mozesz nabijac też całą sprzedaż i księgowac to na podstawie raportów miesięcznych. Nie wiem jak to będzie od stycznia.
Jest ogólnopolska infolinia podatkowa - zadzwon i wypytaj dokładnie albo zadzwoń/pójdź do swojego US i tam się wszystkiego dowiesz.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Października 2016, 20:18:18 czas Polski »
Przy wystawianiu faktury na osobę fizyczną też musisz wystawić paragon i podpiąć go pod kopię faktury. Jest to idiotyczne , ale taką informację uzyskałem od pani ze skarbówki.
Lepiej ,żebyś znalazł ogarniętą księgową , która będzie Cię prowadziła i nie powinno być problemu.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Października 2016, 21:31:41 czas Polski »
przemek77- piszesz poprawnie. Przy sprzedaży dla osoby fizycznej, jeżeli już posiadamy kasę fiskalną, to mamy obowiązek każdą sprzedaż nabić na kasę fiskalną, czyli wystawić paragon. Dopiero do tego paragonu, na życzenie klienta wystawiamy fakturę. Zaznaczam, że chodzi o sprzedaż dla osób fizycznych.
Przy sprzedaży dla firm wystawiamy tylko fakturę z pominięciem kasy fiskalnej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Października 2016, 21:39:48 czas Polski »
Wiem ,że pisze poprawnie  ;), bo zostałem postawiony do pionu parę lat temu przez urząd skarbowy - poblokowane konta bankowe i takie tam  ;D. A i dopłata wyrównująca do vatu 10.000 pln, bo Pani w urzędzie stwierdziła ,że meble łazienkowe to nie element konstrukcyjny budynku i nie podlega 8% tylko 23 % ( meble wolnostojące), a że współpracuję z salonem łazienek to trochę ich "natłukłem " .
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 21:43:36 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline looq1

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Października 2016, 21:42:11 czas Polski »
A ja Ci radzę -najpierw znajdź księgową, jakieś małe biuro rachunkowe, najlepiej z polecenia. Tam powiedzą co masz zrobić i kiedy, a jeśli trafisz dobrze to nawet powinni podpowiedzieć do którego pójść okienka i do której pani się uśmiechnąć:))
Jeśli ogarnięty księgowy to jak powiesz co chcesz robić i jakich masz klientów ( z fakturą  czy bez?) doradzą jaką formę opodatkowania i sposób prowadzenia księgowości wybrać.