24 Kwietnia 2026, 16:55:17 czas Polski

Autor Wątek: jaki system szuflad do garderoby  (Przeczytany 48861 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: jaki system szuflad do garderoby
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Października 2016, 13:44:09 czas Polski »
Ja Cię w tej kwestii rozumiem. Czasami trzeba pokombinować. Ale tu jest mowa o normalnych szufladach. Nie trzeba nic cudować.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robi30

« Odpowiedź #61 dnia: 21 Października 2016, 13:55:24 czas Polski »
zgadzam się ,podsumujemy kolegę Suchego:

-wiemy ze zastosuje w szafie tandemy
-boki szuflad i dno będzie robił z 18 płyty i tyle wiemy a reszta

zanim dojdzie już do szuflad  to minie historia ,najpierw musi określić się co i jak będzie w tej szafie ,z czego ,jaki system Laguna,sewroll itd,przy 5 drzwiach trzeba dobrze wyliczyć by nie wyszło tak ze szuflada się nie wysunie bo zawadza o front suwany.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline suchy_5

« Odpowiedź #62 dnia: 22 Października 2016, 22:13:21 czas Polski »
Hej wam i przepraszam że tak późno ale balustrady czekały do zrobienia no i wracam do tematu.Prowadnice sevrola myślałem nad Alfa II/Gemini 18 chyba że proponujecie coś innego, front szafy to tylko płyta 18 (mieszane wstawki ).
 Tutaj wklejam link do fotek i wymiarów wstępnych http://http://www.fotosik.pl/u/suchym/album/2375036 , światło długiego toru to 2389x4115 oraz światło krótszego toru to 2389x927 mm.Tak sobie myślałem tor długi to 4 pary drzwi  no i krótki wiadoma sprawa 2 pary, co jeszcze chciałem dodać ze jest różnica na wysokości 10 mm.Czyli z lewj strony mam 2525 a z prawej 2515, kolejnym moim znakiem zapytania są szuflady o ile krótsze je robicie aby się wysuwały tak jak tu już pisał robi30 i nie zawadzały o front.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Października 2016, 00:15:08 czas Polski »
Nie ma recepty na to , ile musisz odjąć z szerokości szuflady , aby się wysunęła. Na początek musisz się zdecydować , jaki system chcesz zastosować . Od tego zależy jaki zakład będziesz musiał zrobić . I dopiero wtedy planujesz szerokości poszczególnych paneli . Osobiście przy tak dużych szafach wszystko rozrysowuję sobie w skali 1:1 na podłodze . W ten sposób nie będziesz miał wątpliwości co do wyliczeń. Parę razy dałem ciała przy wyliczeniach , które odbija się na "kieszeni" , wiadomo - papier przyjmie wszystko  ;)
Zastanów się jeszcze nad systemem laguny . Różnica między sewrolem a laguna polega na obsadzeniu dolnych wózków . W sewrolu wiercisz w płycie otwór i przykręcasz , natomiast w lagunie dolne wózki chowasz w listwie dolnej. Przy ciężkich drzwiach bardziej sprawdza się system laguny . W sewrolu wózek jest przykręcony do wióra wkrętem 16mm . jakoś osobiście nie mam przekonania do mocowania w ten sposób. Jeśli dobrze pamiętam laguna ma ten sam lub zbliżony kształt profilu o nazwie multiomega .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #64 dnia: 23 Października 2016, 00:19:24 czas Polski »
Przemku. W Lagunie też masz wózki mocowane do płyty (po nawierceniu). Jak pamiętam nazywały się Slim'y. Servrol zaś też ma wozki montowane w ramiaku. W każdej z firm znajdziesz odpowiednik.
Duża przewaga wózków Slim jest taka, że mają chaczyk który łapie się do toru. Przy wąskich drzwiach nieocenione. A do płyty łapiesz wkrętami 4x20. Trzyma naprawdę solidnie.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Października 2016, 00:22:25 czas Polski »
W zeszłym tygodniu montowałem lagunę i wózki były osadzone w listwie dolnej , bo miałem bardzo ciężkie drzwi i jakoś nie miałem zaufania do tych przykręcanych  z sewrola.
W sewrolu nie ma takiego systemu ,rozmawiałem z przedstawicielem . Chyba ,że mnie wprowadzili w błąd.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #66 dnia: 23 Października 2016, 00:23:31 czas Polski »
Bo masz takie i takie. Zależy czy robisz drzwi z ramiakiem czy bez.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Października 2016, 00:24:08 czas Polski »
Były z ramiakiem

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #68 dnia: 23 Października 2016, 00:26:04 czas Polski »
Ja rozumiem. Chodzi mi o to, że i w Lagunie i w sevrollu wybierasz czy dasz ramiak czy nie i dobierasz do tego wózki. Te przykręcane są naprawdę solidne bo nie działa tam siła wyrywająca.

Ps. Wprowadzili Cię w błąd.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Października 2016, 00:28:43 czas Polski »
ok. Ale mimo to nie miałem przekonania do tych przykręcanych . Front był 18 + szkło lacobel , szerokośc skrzydła 1250 mm więc nie chciałem ryzykować  ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #70 dnia: 23 Października 2016, 00:32:04 czas Polski »
Płyta plus szkło ?! Oł maj gad. Toć to od groma ważyło. A po drugie to chyba szkło naklejone było na płyte ale nie wchodziło w ramiak. Cbyba, że przefrezowania były.
 Nigdy nie daję płyty pod szkło bo to bez sensu a ciężar robisz

Ps. Pytanie jeszcze jak to się sprawdzi przy tej szerokości bo to za duże obciążenie na te wózki lub na skraju obciążenia.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Października 2016, 00:34:07 czas Polski »
szkło było obsadzone w uszczelce z sewrola asymetrycznej . Już robiłem takie drzwi i jest ok. U znajomych dziw działają od jakiś 3 lat i jest ok.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #72 dnia: 23 Października 2016, 00:35:33 czas Polski »
Nie kumam. To robiłeś lagune czy sevrolla ? A skoro uszczelka to po co i jak płyta ? Coś nie kumam.

Sorki suchy za te pogaduchy ale robimy to dla Ciebie ;)
Ps. A poza tym tu zaczęliśmy tę dyskusje i tu ją skończymy. Ty idź po popcorn ;D
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2016, 00:39:16 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Października 2016, 00:39:46 czas Polski »
Już tłumaczę  ;) System laguna na 18mm , natomiast szkło było  bez podkładu z płyty , za to w uszczelce , którą montuje się do szerokich profili , zamiast podkładowej płyty . Sewrol ma taki wynalazek . Szkło wtedy nie trzeszczy , jak opiera się krawędzią o metalowy profil.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #74 dnia: 23 Października 2016, 00:41:58 czas Polski »
Coś mocno przekombinowane. Przecież jak dajesz opcje z uszczelką to dajesz profile do 10tki. Ale ok. Tak miało być. Tylko gdzie ta płyta ?? Bo pisałeś wcześniej, że była.

Ps. Zgłupiałem ;D

Dobra. Chba zaskoczyłem. Napisałeś wcześniej "18+szkło" i to mogło wprowadzić to zamieszanie.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2016, 00:46:08 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »