18 Maja 2026, 14:36:17 czas Polski

Autor Wątek: Czarodziejsk lampa speca  (Przeczytany 10718 razy)

Offline SpecPiotr

Czarodziejsk lampa speca
« dnia: 21 Października 2016, 22:30:32 czas Polski »
Kilka dni temu pomyślałem sobie żeby zrobić nową lampę dla pierworodnego. Stara już się wysłużyła... Nie no nie będę ściemniał. Stara jest dobra ale chcę młodemu zrobić małą niespodziankę i mam nadzieję, że się Mu spodoba.

Ok. Let's dance.

Zaczynamy od niechcianej przez nikogo deski jesionu. Ja ją przygarnąłem pod swój dach ale nie wiem czy jest zadowolona bo najwpierw ją chamsko przerżnąłem.

Się okazało, że ten "odpad" z hurtowni odsłonił przepiękne usłojenie. Na którymś ze zdjęć po obróbce to widać.

Ze ścinków jakie znalazłem na warsztacie zrobiłem wypełnienie które będzie magiczne na swój sposób ;)
Niestety jak widać elementy były z różnych kłód i za wyraźnie widać różnicę w odcieniu. Biłem się trochę z myślami czy wymieniać ale po przeanalizowaniu wyszło mi, że nie będzie to rzutować na całość.
W tym miejscu chciałbym słówko do Koli. Mam nadzieję jest Ci głupio kiedy już wiesz na co tak naprawdę była ta klejonka :)

Ale wracająć. Klejonkę weqnętrzną robiłem na dwa razy żeby weszło mi w grubościówkę.

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline SpecPiotr

Odp: Czarodziejsk lampa speca
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2016, 22:34:29 czas Polski »
W międzyczasie przygotowanie elementów obudowy i owe piękne słoje.

Oczywiście łączenie na ucios ale tym razem bez widocznego obcego pióra bo motywem przewodnim będzie co innego.

Klejonka ładnie wyschła więc szlifowanko.
Niestety okazało się, że z jakiś powodów na grubościówce zrobił się trapez więc szlifiwania więcej niż przewidywałem.

Ale w końcy wyszło ładnie.

I teraz zaczyna się zabawa. Zrobie motywu przewodniego.
Najpierw wydruk i sensowne zamocowanie

Nie dorobiłem się jeszcze porządnego noża traserskiego a po tapeciaku nie widać było lini wzdłuż słoja więc po prostu od razu naznaczałem dłutem.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2016, 22:41:41 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2016, 22:43:46 czas Polski »
Było trochę zabawy bo.co chwila musiałem dokłejać nowe taśmy gdyż wiotki szablon zaczął uciekać.

Ale w końcu się udało.

Można zacząć zabawę z wygrzebywaniem.
Tu natrafiłem na problem jak równo wygrzebać ale w innym wątku kolega Klo podrzucił mi niesamowicie pristy ale jakże genialny pomysł z wukorzystaniem dłuta i klocka. Wyszło jak chciałem.

Jutro jak skończę skręcać kuchnię dla klienta będę dokańczał dzieło.

A co w tym magicznego spytacie.
Zobaczycie na końcu
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2016, 22:50:10 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline seba.kl

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2016, 22:59:25 czas Polski »
Filmik najlepszy
Czekam co dalej chodzi po twej głowie

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2016, 23:01:28 czas Polski »
No dobra, a gdzie ten czarodziej?

Offline seba.kl

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2016, 23:03:51 czas Polski »
Dopiero będzie
Albo już się pokazał

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2016, 23:06:35 czas Polski »
Robson nie doczytał ;)
Czary mary będą jak już wygrzebie Optimusa.

A poza tym się mnie nie czepiaj bo na Twoich oczach gąsienica (płyciarz) zamienia się w motyla ;D Haha ale sobie dodałem ale co mi tam ;D
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2016, 23:14:27 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2016, 23:29:36 czas Polski »
czekam na ten efekt  fluoru...
Trzymam kciuki

Offline marek20

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2016, 23:48:59 czas Polski »
Zapowiada się nieźle !! :D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2016, 09:23:34 czas Polski »
Pytanie. Powierzchnia wyżłobiona będzie malowana. Jak najlepiej zabezpieczyć górną powierzchnie przed farbą ? Musi być malowane walkiem a z uwagi, że drobne elementy to na bank "zachaczę" o nie.
Na próbce po prostu pomalowałem jak leci a później górę przeszlifowałem ale niestety farba się wchłania i mnóstwo szlifowania bym miał. Chciałbym tego uniknąć.
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2016, 09:25:14 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2016, 09:50:44 czas Polski »
Najlepiej okleić jakaś taśmą

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2016, 09:52:07 czas Polski »
No w sumie racja. Nie było pytania ;D

Offline Mag84

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Października 2016, 10:53:56 czas Polski »
Powierzchnia wyżłobiona będzie malowana. Jak najlepiej zabezpieczyć górną powierzchnie przed farbą ? Musi być malowane walkiem a z uwagi, że drobne elementy to na bank "zachaczę" o nie.

Tak jak kozio napisał. Taśma. Ale moim zdaniem taka papierowa jak masz na zdjęciach może gdzieś odpuścić klejenie i może się gdzieś farba dostać. Spróbuj kupić taśmę ale niebieską najlepiej z tych droższych i sprawdź sobie na jakimś kawałku deski czy jak pomalujesz taśme i deskę jednym ruchem farba nie podchodzi pod nią :) Testowałem tą taśmę jak malowałem sufit a nie chciałem żeby mi naszła farba belki. Biała (żółta) taśma do dupy bo się trochę odklejała jak dostała wody, niebieska trzymała się ładnie.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Października 2016, 11:46:41 czas Polski »
Na próbce po prostu pomalowałem jak leci a później górę przeszlifowałem ale niestety farba się wchłania i mnóstwo szlifowania bym miał. Chciałbym tego uniknąć.

Może spóźnione,ale gdybnę  :P
A jakby maskę wydrukować na papierze kredowym, a następnie przykleić do deski klejem kontaktowym w spraju a potem już dłutować i malować :-\
Może by się udało  ???
 :)
Ps.
A może gruntem na początek(całą dechę)potem rysunek,dłutowanie,malowanie ,szlifowanie.
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2016, 11:50:15 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Października 2016, 11:51:09 czas Polski »
Przy następnej realizacji tak zrobię Krzyś. Świetny pomysł i rozwiąże od razu problem "pływającego" szablonu.
I znów prostota wygrywa ;)