19 Czerwca 2026, 04:20:26 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa  (Przeczytany 73127 razy)

Offline Thodd

Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Stycznia 2016, 16:21:48 czas Polski »
Czyli kierując się właśnie ilością otworów ta Makita http://www.narzedzia.pl/szlifierka-mimosrodowa-makita-bo6030,93.html będzie lepszym wyborem niż DeWalt? http://www.narzedzia.pl/szlifierka-mimosrodowa-dewalt-d26410,3236.html

Offline robson

« Odpowiedź #61 dnia: 29 Stycznia 2016, 17:06:36 czas Polski »
Nie do końca, otwory istotne ale
przedstawiłeś dwa modele ,które różnią się w sposób zasadniczy jedna z nich ma suw 3mm,druga 6mm.
Jedna do delikatniejszych prac druga cięższych .

« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2016, 17:08:37 czas Polski wysłana przez robson »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #62 dnia: 29 Stycznia 2016, 17:18:29 czas Polski »
Metabo SXE 3125 ma stopę 125mm i w niej 32 otwory. Natomiast papier jaki do niej mam, posiada 8 otworów. Tak duża liczba otworów jest po to by można było dopasować wszystkie i/lub większość krążków sciernych dostępnych na rynku - tu się chyba wszyscy zgadzamy.
Dobrze jest kupić tak dobrą Makite,  ale równie warto dobry papier scierny.

Festool ma natomiast 2 rzędy i jeden centralny otwór ponieważ sama szlifierka powietrze wydmuchuje w środkowym okręgu, a zewnętrzny i centralny urobek wsysają.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #63 dnia: 29 Stycznia 2016, 17:26:15 czas Polski »
A spróbuj podziurkować papier we wszystkich otworach. Zobaczysz czy będzie lepiej :)

Offline Thodd

« Odpowiedź #64 dnia: 29 Stycznia 2016, 18:10:54 czas Polski »
Robson: wg opisu ta szlifierka DeWalt ma 2 suwy: 3 mm i 6 mm

Offline robson

« Odpowiedź #65 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:13:42 czas Polski »
Faktycznie ,zerknąłem na ten krótki opis techniczny :(
myślę ,że teraz trudniej będziesz miał dokonać wyboru  ???

Offline Jureq

« Odpowiedź #66 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:19:05 czas Polski »
a żeby nie było łatwo to dodam Makita ma oscylacje 6mm a nie 3mm, jest cicha (ale może to moje subiektywne odczucie) i ma 3 lata gwarancji  ;)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline Gerdo

« Odpowiedź #67 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:17:37 czas Polski »
A spróbuj podziurkować papier we wszystkich otworach. Zobaczysz czy będzie lepiej :)

Nie potrafię zrobić otworów tak aby nie zniszczyć papieru. Wiertarką próbowałem, ale nic z tego bo potem papier robi widoczne ślady na szlifowanej powierzchni.
Jeśli masz skuteczny sposób, to podaj. Przyda się.

Offline Jureq

« Odpowiedź #68 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:25:41 czas Polski »
jeśli lubisz partyzantkę to kupujesz najtańszy zestaw wycinaków kaletniczych do otworów (i tak zaraz się stępi i trzeba ostrzyć a tu precyzja jest niestotna) i tłuczesz młotkiem od strony ziarna na podkładce z kawałka twardej sklejki
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline Przemcio

« Odpowiedź #69 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:41:56 czas Polski »
Najprostszy sposób to zrobić sobie JIG do dziurkowania.

Potrzebujesz kawałek deseczki i kilka naostrzonych śrub o średnicy ciut mniejszej od otworu w stopie. Te ktore masz ori w papierze dajesz deczko dłuższe zeby dobrze pozycjonowały w stopie. Potem przyciskasz i Tadam. :)

Kiedyś dodawali takie płyty do szlifierek oscylacyjnych prostokątnych do dziurkowania szybko założonego papieru z rolki.

Pare minut pracy na przygotowanie a potem po nałożeniu krążka 1sekunda  i gotowe do szlifowania.

Na próbę wystarczy jak długopisem lub śruba zrobisz dziurę na założonym papierze. Nadmiar papieru zostanie w otworze wciśnięty i nie będzie rysował powierzchni.

Offline Thodd

« Odpowiedź #70 dnia: 29 Stycznia 2016, 22:51:56 czas Polski »
Wygląda na to, ze chcący kupić szlifierkę ze stopą 150 mm i szlifem około 3 mm można wybierać jedynie między tym DeWaltem albo Festoolem ETS 150/3

Offline Gerdo

« Odpowiedź #71 dnia: 29 Stycznia 2016, 23:12:20 czas Polski »
Wygląda na to, ze chcący kupić szlifierkę ze stopą 150 mm i szlifem około 3 mm można wybierać jedynie między tym DeWaltem albo Festoolem ETS 150/3

Za mniej niż 450 masz Metabo SXE 3150. To ta sama o której mówiłem tylko w wersji z większą stopą ma suw 3mm.
800PLN kosztuje AEG i ona ma suw regulowany 3/6mm oraz Metabo turbo tec - ona kosztuje z tysiąc.
Wiec najtańszą mimosrodową szlifierką ze stopą 150mm, suwem 3mm i wartą uwagi jest Metabo SXE 3150.

@Przemcio Dzięki. Spróbuję.

Offline Jureq

« Odpowiedź #72 dnia: 29 Stycznia 2016, 23:30:42 czas Polski »

jest jeszcze BOSCH GEX 125-150 AVE Professional z oscylacją 4mm, wymiennymi stopami 125 i 150 w zestawie, systemem antywibracyjnym i gwarancją na 3lata

Offline Thodd

« Odpowiedź #73 dnia: 30 Stycznia 2016, 00:34:24 czas Polski »
Ten BOSCH GEX 125-150 AVE ma szlif 2 mm a średnicę oscylacji 4 mm
Faktycznie Metabo SXE 3150 ma najlepszy stosunek jakości do ceny: cena około 430 zł, szlif 3 mm, stopa 150 mm z wieloma otworami (16+1), wartość emisji wibracji podobnie jak Festool około 5 m/s2
Jeśli chodzi o wibracje to najlepiej wypada BOSCH GEX 125-150 AVE = 2,5 m/s² czyli o połowę mniej ale cena już około 1150 zł

radeks

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Stycznia 2016, 23:16:20 czas Polski »

ja używam szlifierki oscylacyjnej RUPES ER155TE oraz ER153TE.
Elektryczna wersja dostępna jest ze skokiem oscylacji 3mm oraz 5mm. Jeżeli chodzi o tarczę 150mm to w standardzie jest 15-otworowa, ale dostępnych jest mnóstwo innych opcji, również na dyski wielootworowe np.z 3M, Norton, Festool
Jestem super zadowolony. Tańsza niż Festool, a myślę że niczym nie ustepuje.