23 Kwietnia 2026, 13:12:30 czas Polski

Autor Wątek: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)  (Przeczytany 45579 razy)

Offline Krzysiek_Ełk

Odp: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Listopada 2017, 22:15:27 czas Polski »
Wow, samolot czadowy. Też kupiłem tą z Juli i przez problem z elektryką nawet nie zdążyłem wypróbować. Sylwek, z tego co widziałem na filmikach to bardzo ważny jest porządny naciąg brzeszczotu. W tej z Juli nie jestem w stanie tak mocno naciągnąć. Nie ma co się oszukiwać. To sprzęt za dwie stówy i tyle jest warty :-)

Offline oliwierwood

« Odpowiedź #61 dnia: 07 Listopada 2017, 22:36:06 czas Polski »
Z doświadczenia wiem że brzeszczot to podstawa. Nie wiem jak te z włosówki z Juli, ale pewnie można montować tylko brzeszczoty z przetyczką. Sam na początku swojej przygody miałem włosówke firmy FERM (na początku postu jest zdjęcie) stary jakiś typ kupiony za 150zł, przerobiłem mocowanie tak by montować brzeszczoty bez przetyczki.
moje uwagi co do brzeszczotów są takie:
brzeszczot z przetyczką niby się szybciej zmienia ale naciąg jest słaby, strasznie pływa podczas wycinania i najważniejsze słaby wybór brzeszczotów
brzeszczoty bez przetyczki po zamontowaniu stabilnie są ustawione i można śmiało naciągnąć, daje to stabilność podczas wycinania, duży wybór w zależności od potrzeb. Sam polecam firmy niqua speed z tego co pamiętam 

meridox

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Listopada 2017, 22:59:56 czas Polski »
to z juli ma mocowanie z przetyczką  i bez przetyczki , tutaj chociaż pomyśleli :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Listopada 2017, 17:31:19 czas Polski »
Panowie zgłupiałem :( szukam dobrych brzeszczotów, Henry prędzej pisał że kupił  na tommo.pl więc se myślę wejdę na stronę, kupię i będę się cieszył brzeszczotami dobrymi ;D a tu 4litery blada :( przecież ich tam są setki rodzajów a każdy w opisie ma " najlepszej jakości i że zadowolą każdego profesjonalistę " pomóżcie i powiedźcie które konkretnie mam kupić bo im dłużej szukam i wiecej znajduje to coraz głupszy jestem  :)  żeby były dobre, nie zjadły kieszeni do cięcia drewna takie normalne i takie którymi można ciąć w każdą stronę i cienkie żeby były do zakamarków :) poratujcie ładnie proszę :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Listopada 2017, 17:53:17 czas Polski »
Mery, to nie jest majątek. Kup kilka różnych i zobacz którymi ci się najlepiej tnie. Wg mnie spiralnym jest najłatwiej ale nie najlepiej jeśli chodzi o efekt końcowy. Wszystko też zależy od materiału. Myślę, że nie ma jednej konkretnej odpowiedzi "te są najlepsze"

Offline oliwierwood

« Odpowiedź #65 dnia: 08 Listopada 2017, 20:32:08 czas Polski »
tak jak pisałem ja osobiście używam firmy niqua zakupione na stronie tommo.pl   sam zrobiłem tak jak kolega poniżej napisał kupić kilka rodzai i zobaczyć czym to się je. Ja brałem tylko firmy niqua ale za to różne jeśli chodzi o ilość zębów i grubość. Dlatego mogę z czystym sumieniem polecić te firmę.
Zdaje sobie sprawę że każdy będzie chwalić to na czym mu się najlepiej pracuje. Ilu użytkowników tyle opinii, sam jestem ciekaw na jakich wy brzeszczotach pracujecie :)
Ja wycinam głównie w drewnie sosnowym, powierzchnia jest naprawde gładka nie ma żadnych "wyrywań", jednak i tak po wycięciu szlifuje boki by były na tzw lustro

Offline DM

« Odpowiedź #66 dnia: 08 Listopada 2017, 20:32:19 czas Polski »
Spiralnymi to mi się akurat gorzej tnie.
Bo nie utrzymują łuku cięcia.

Offline MarekET

« Odpowiedź #67 dnia: 08 Listopada 2017, 20:51:02 czas Polski »
Jeśli chodzi o sklep TOMMO.pl to tak jak zapowiadali na początku roku kończą swoją działalność i tam wiele już nie zostało jeśli chodzi o wybór brzeszczotów , zostaje szukanie poprzez Allegro - https://allegro.pl/listing?string=brzeszczoty%20w%C5%82osowe&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-2-1003

Marek .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Listopada 2017, 21:46:30 czas Polski »
czyli to co mają na stronie to w magazynie już nie?

Offline MarekET

« Odpowiedź #69 dnia: 08 Listopada 2017, 21:53:11 czas Polski »
Meridox , no niestety wymiotło tam brzeszczoty dokumentnie , najpewniej w dużej mierze zasługa to ludzi z forum DiD :)))) mnie też :) )))

Normalnie jak się wchodziło na jakiś typ brzeszczota było tam wiele odmian danego typu tak jak tu - http://tommo.pl/172-do-miekich-metali-record- - to akurat brzeszczoty do metalu i to do miękkiego metalu , a teraz w większości wygląda to tak że zostały tylko jakieś typy brzeszczotów na liście  praktycznie nie ma ich w sklepie , tak jak ten typ - http://tommo.pl/188-brzeszczoty-wlosowe-do-drewna-fix-reverse  - został tylko obrazek że coś takiego było swego czasu .
Z tych fajnych brzeszczotów z nazwą Speed Niqua został tylko jeden typ brzeszczota i to z oznakowaniem 1 czyli bardzo drobne zęby i jest bardzo cienki dobry do precyzyjnego cięcia ale niezbyt grubego i niezbyt twardego drewna lub sklejki - http://tommo.pl/189-brzeszczoty-wlosowe-do-drewna-speed - .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2017, 21:59:03 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline vitter

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Listopada 2017, 11:07:11 czas Polski »
a to ancymony z tego sklepu e-pat.pl:

Produkt sprzedawany jest w ilości po 1 GROS (12 TUZINÓW). Cena zamieszczona na stronie dotyczy ilości 1 TUZIN.

Tu sie trzeba bedzie umawiac na zakupy grupowe - na co mi 144 brzeszczoty? :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #72 dnia: 10 Listopada 2017, 11:47:57 czas Polski »
na co mi 144 brzeszczoty?
Niech zgadnę.....co cięcia ???
 ::) :P ;D
A tak z ciekawości,jak długo tniecie 1 brzeszczotem ???
Wiem,że aż się stępi,no ale ile...
No i jak często się łamią,pękają ???
I już nie chwalcie tak(bo będzie ciężko zakupić jakby co) myślałem że wszystko mam,a tu proszę....
100 lat za ciemnoskórymi murzynami :'(
 ;D ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Listopada 2017, 11:57:30 czas Polski »
Żywotność cięcia w moich obserwacji wynika z kilku czynników:
- konkretnego brzeszczota (mam wrażenie, że spiralne szybciej strzelają),
- twardości ciętego materiału,
- temperatury w warsztacie (cięcie zimą w nieogrzewanym warsztacie powoduje, że stają się kruchsze),
- prędkości cięcia a dokładniej nacisku na brzeszczot - czyli jak mocno go wyginamy,
- tego czy przekładamy go przez materiał (czasem zdarza się go wygiąć jeśli materiał jest grubszy bym ogólnie większych rozmiarów a jeśli go załamiemy to osłabiamy go w tym punkcie).
Ogólnie wydaje mi się, że nie sposób odpowiedzieć wprost na pytanie "jak długo się da". Czasem godzinę lecę jednym brzeszczotem a czasem dosłownie w godzinę ze trzy sztuki uda się zmęczyć :)

To mówiłem ja - amator.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Listopada 2017, 12:20:25 czas Polski »
ja narazie mam 3 godziny doświadczenia i jeszcze nie udało mi żadnego popsuć ;D