Kobieta zmienną jest ..... i taka jest przyczyna założenia tego tematu jak również podjęcia się realizacji wykonania przeze mnie mebla, które z racji projektu nasuwa wiele moich pytań - skierowanych do tych, którzy mają większą wiedzę ode mnie. A z uwagi na to, że na forum jesteśmy dla siebie mili i uprzejmi, i bardzo pomocni, wiem że nie jedna dusza znajdzie chwilę żeby mnie wesprzeć.
Łóżko pomimo że dla syna, będzie dość spore

Zawsze będzie więc alternatywa jakby człowiek miał żony dość

Materac ma wymiary 120x200, taki sam jest stelaż pod materac. Na chwilę obecną nie wiem jaka jest wysokość stelaża, ale materac około 15 cm ma.
Zrobiłem projekt - nie sugerować się prosze wymiarami, gdyż one mogą ulec małej modyfikacji (zwiększeniu). Łóżko z racji tego, iż w pokoju już stoją 2 rzeczy ma być koloru białego więc całość będzie wykończona farbą. Za głową będzie wykonany zagłówek który będzie przymocowany do ramy łóżka i oparty o ścianę
Pytania na jakie szukam odpowiedzi to:
1. Sama rama w kształcie domku będzie sosnowa. Czy wymiar 40x40 będzie ok czy też powinienem dać coś większego ?
2. zastanawiam się z czego wykonać mam boki ? mam dwie możliwości - sosnowa deska (sucha) lub też sklejka (15-18mm). Od wewnętrznej strony boków dam dookoła listwę na której będzie położony stelaż łóżka - tu zrobię łączenia niewidoczne.
3. kolejne wątpliwości są co do łączenia boków z ramą łóżka - czy dawać łączenie na czop, do tego dać mieczyk. Czy też łączenie na czop i do tego dać jakiś metalowy łącznik
4. ......
kolejne pytania pojawią się na pewno na bieżącą.
Jeśli ktoś znajdzie chwilę i ma ochotę się poudzielać to zapraszam.
Projekt i sam stelaż w załączeniu !!