23 Czerwca 2026, 00:29:52 czas Polski

Autor Wątek: łóżeczko  (Przeczytany 6562 razy)

Offline Mag84

łóżeczko
« dnia: 02 Listopada 2016, 09:26:51 czas Polski »
Kobieta zmienną jest ..... i taka jest przyczyna założenia tego tematu jak również podjęcia się realizacji wykonania przeze mnie mebla, które z racji projektu nasuwa wiele moich pytań - skierowanych do tych, którzy mają większą wiedzę ode mnie. A z uwagi na to, że na forum jesteśmy dla siebie mili i uprzejmi, i bardzo pomocni, wiem że nie jedna dusza znajdzie chwilę żeby mnie wesprzeć.

Łóżko pomimo że dla syna, będzie dość spore ;) Zawsze będzie więc alternatywa jakby człowiek miał żony dość :)  Materac ma wymiary 120x200, taki sam jest stelaż pod materac. Na chwilę obecną nie wiem jaka jest wysokość stelaża, ale materac około 15 cm ma.

Zrobiłem projekt - nie sugerować się prosze wymiarami, gdyż one mogą ulec małej modyfikacji (zwiększeniu). Łóżko z racji tego, iż w pokoju już stoją 2 rzeczy ma być koloru białego więc całość będzie wykończona farbą. Za głową będzie wykonany zagłówek który będzie przymocowany do ramy łóżka i oparty o ścianę ;)

Pytania na jakie szukam odpowiedzi to:

1. Sama rama w kształcie domku będzie sosnowa. Czy wymiar 40x40 będzie ok czy też powinienem dać coś większego ?
2. zastanawiam się z czego wykonać mam boki ? mam dwie możliwości - sosnowa deska (sucha) lub też sklejka (15-18mm). Od wewnętrznej strony boków dam dookoła listwę na której będzie położony stelaż łóżka - tu zrobię łączenia niewidoczne.
3. kolejne wątpliwości są co do łączenia boków z ramą łóżka - czy dawać łączenie na czop, do tego dać mieczyk. Czy też łączenie na czop i do tego dać jakiś metalowy łącznik
4.  ......

kolejne pytania pojawią się na pewno na bieżącą.

Jeśli ktoś znajdzie chwilę i ma ochotę się poudzielać to zapraszam.

Projekt i sam stelaż w załączeniu !!

m_kola

• Gość
Odp: łóżeczko
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2016, 09:39:02 czas Polski »
Może wielkiego doświadczenia nie mam (z pewnością nie mam) ale 40x40 to są listewki jak chcesz się z juniorem położyć)
Popatrz w necie, jest dużo takich łóżek. Ja bym (przynajmniej jeśli chodzi o nogi) poszedł w jakieś 50x100, oczywiście całej konstrukcji raczej z takiej dechy nie zrobisz ale mimo wszystko bym nogi dał solidne.
Co do boków to raczej też w deskę o takiej samej grubości bym celował.

Offline Mag84

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2016, 10:07:31 czas Polski »
Co do nóg masz rację.  Nogi do wysokości łączenia z bokami dam 50x100 a powyżej dam cieńsze.  Taka robota wywołuje u mnie stres i wiele pytań. 

Offline L4

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2016, 11:26:44 czas Polski »
Ja bym dał jeszcze jakąś poprzeczną belkę u szczytu domku, usztywni stronę nie od ściany.

Offline Mag84

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2016, 12:10:43 czas Polski »
L4 - projekt jaki zrobiłem nie uzględniał 2 elementów :) Będzie belka łącząca "ściany domu" u szczytu daszku oraz od strony ściany pokoju ;) Od strony wejścia do łóżka nie da bo będzie zbyt nisko i istniałaby możliwość zawadzenia głową :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2016, 13:47:53 czas Polski »
Jak będzie mało stabilnie, to zawsze możesz dać kołki w ścianę.
Ja tak u siebie zrobiłem, jak popatrzyłem, co moje dziewczyny na piętrze robią.....

Offline raven

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2016, 14:10:16 czas Polski »
ten ogranicznik przed wypadnięciem dał bym raczej od strony nóg. Jakoś tak klaustrofobicznie mi to teraz wygląda

Offline Mag84

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2016, 14:18:10 czas Polski »
Jak będzie mało stabilnie, to zawsze możesz dać kołki w ścianę.
Ja tak u siebie zrobiłem, jak popatrzyłem, co moje dziewczyny na piętrze robią.....

odpada :) niestety ale ściana jest g-k na stelażu. Konstrukcja domu - drewniany pofalowany :) Za płytą K-G jest dziura około 5-6 cm więc jakby co poszłoby z połową ściany !! Zrobiłem odręcznie konstrukcje nóg z bokami. Później wrzucę ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2016, 22:10:21 czas Polski »
Ramka 50x100 to zbyt siermiężna i trywialna jak dla mnie...
50x50 powinna wystarczyć.
Boki z nogami połączyłbym na czop i śruby młotkowe.

Powodzenia z projektem

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopada 2016, 22:24:22 czas Polski »
Ramka 50x100 to zbyt siermiężna i trywialna jak dla mnie...50x50 powinna wystarczyć

50x50 będzie trochę mało. Proponowałbym dać na ramę 100x 300 . Trzeba pamiętać o wysokości stelaża, którą trzeba schować i dodatkowo jeszcze 1/3 wysokości  materaca . Więc wysokość ramy 100mm to minimum . Nogi 60x60 -  podwójna grubość elementu ramy powinna wyglądać gustownie . Po zastosowaniu mocowania na czop może być mało miejsca na śrubę młotkową . Może wygodniej będzie zastosowanie połączenia na kołki 8 lub 10mm + młotek . Albo jeszcze prościej ,żeby nie było widać łączących elementów zastosować zwykły metalowy kątownik , który od środka nie będzie widoczny i dodatkowo zamaskowany przez wstawiony stelaż pod materac .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopada 2016, 22:27:13 czas Polski »
Proponowałbym dać na ramę 100x 300
Głuptasie chodziło mi o ramkę domku ;)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopada 2016, 22:29:40 czas Polski »
Późna godzina , ciężki dzień - stąd ta skucha  ;D ;)

Offline Mag84

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopada 2016, 23:53:12 czas Polski »
50x50 będzie trochę mało. Proponowałbym dać na ramę 100x 300 . Trzeba pamiętać o wysokości stelaża, którą trzeba schować i dodatkowo jeszcze 1/3 wysokości  materaca . Więc wysokość ramy 100mm to minimum . Nogi 60x60 -  podwójna grubość elementu ramy powinna wyglądać gustownie . Po zastosowaniu mocowania na czop może być mało miejsca na śrubę młotkową . Może wygodniej będzie zastosowanie połączenia na kołki 8 lub 10mm + młotek . Albo jeszcze prościej ,żeby nie było widać łączących elementów zastosować zwykły metalowy kątownik , który od środka nie będzie widoczny i dodatkowo zamaskowany przez wstawiony stelaż pod materac .

przychodzi specjalista do amatora .... i amator nie wie o czym mowa :)

A więc rozwiązanie jakie przyjąłem licząc na jakąś poprawkę jest następujące:

nogi będą o wymiarach 100x100x350 mm. rama łóżka będzie 50x50 i .... tu jest problem ponieważ miało być tak:
"będzie spasowana do zewnętrznego narożnika wespół z nogą. Czy połączenie niewidoczne zda tu egzamin ?
Deski boczne dam na wysokości 250 mm - będą miały po 200 mm szerokości tak więc łączenie wyjdzie mi zarówno na nodze jak i na ramie (domkowej). może zbytnio nie namieszam ale jesliby sie dało to również dałbym tu połączenie niewidoczne. Raz że takie rozwiązanie sprawi że noga i rama będą dość stabilne, dwa że będę w stanie ukryć w znacznym stopniu to że nogi są dużo masywniejsze. Po dłuższym boku mam zamiar zrobić szufladę na kółeczkach bo z otwieraniem na cichy domyk raczej nie poradze sobie.
Co do stelarza to będzie się opierał po części na nogach które przecież są elementem grubszym"

I WŁAŚNIE SOBIE UŚWIADOMIŁEM ŻE TAK NIE MOGĘ ZROBIĆ, BO NIE BĘDĘ W STANIE SPASOWAĆ IDEALNIE STELAŻA ...... CO ZA MASAKRA !

panowie - jak połączyć te nogi z ramą żeby wyglądało to estetycznie ?

względnie mogę łączyć deski z ramą tak, aby wewnętrznie stworzyły idealnie 120 x 200 mm, ale wtedy rama musi zostać tak połączona z nogą, że sama noga będzie wystawała ..... no bo przecież jest szersza .....

Zrobiłem już kilka rysunków i teraz psu w .....

Piwo jednak działa rozluźniająco i to w pozytywnym znaczeniu jeśli idzie o postrzeganie i wyobraźnię .... 

Offline L4

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2016, 00:49:56 czas Polski »
Najładniej - w tym kwadracie 100x100 który masz na wierzchołku nogi wyciąć wymiar pod ramę i pod boczki. Wtedy jedno i drugie opera się na nagach i jednocześnie robi równą płaszczyznę ze zewnętrznymi bokami nogi.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2016, 07:04:58 czas Polski »
Z jakiego gatunku to łóżko robisz?
Ja mam dębowe i wymiary są nastepyjace:

Nogi 50x60mm
Oskrzynia 22x160mm
Łączenia są na kątowniki metalowe.

Wszystko stoi i działa od około 14 lat.