06 Maja 2026, 09:53:20 czas Polski

Autor Wątek: Regał z desek sosnowych  (Przeczytany 8012 razy)

Offline Lopi1

Regał z desek sosnowych
« dnia: 02 Listopada 2016, 16:38:58 czas Polski »
Dzien dobry
Zamierzam zrobic regał z gotowych, przycietych na wymiar desek sosnowych.
Deski maja byc oheblowane i wg sprzedawcy wystarczy je pomalowac bez dalszego szlifowania. Dwa dolne rzedy to szuflady, gorne rzędy przeznaczone na książki.  Całość chce polaczyc na kołki drewniane plus klej. Deski o grubości 2 cm. Głębokość regału to 30 cm. Szuflady chcialbym zrobic z desek o grubości 1 cm. Szuflady na prowadnicach, pytanie jakich? Dziekuje z gory za uwagi, ktore pozwola mi uniknac bledów nowicjusza, bo bedzie to moj pierwszy mebel. Pozdrawiam Jan.

Offline Lopi1

Odp: Regał z desek sosnowych
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2016, 17:08:24 czas Polski »
Dołączam szkic

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2016, 17:13:51 czas Polski »
Jest duża rozpiętość cenowa systemów prowadnic , w zależności od zasobności portfela . Koszt od 10 zł do 60 zł.za sztukę . Proponowałbym Ci obejrzeć prowadnice tandem blum . Są to prowadnice częściowo niewidoczne z pełnym wysuwem lub bez i ze spowalniaczem lub bez .
Pozostaje tylko kwota , jaką chcesz przeznaczyć .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2016, 20:44:54 czas Polski »
Wrzuć namiary na producenta i  sprawdź czy to są deski czy płyty drewniane czyli klejonki...
Klej jest okej ;) ale przy klejeniu elementy trzeba ze sobą ścisnąć, a sporo tego.
Trzymam kciuki a drewno przed malowaniem dobrze jest zagruntować.
Pozdrawiam

Offline Lopi1

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2016, 21:49:52 czas Polski »
Tu chce kupic przyciete na wymiar, oheblowane deski. Brak specjalistycznych narzędzi stolarskich wyklucza samodzielne przygotowanie desek. Na razie dysponuje wiertarką, reczną piłą, recznym strugiem i wiertareczką typu Dremel.
http://drewno-market.pl
Sam ponawiercam otwory pod kołki i to  zlożę. Wgłebiam sie w literature dotyczacą  połaczeń, "ABC polaczen w drewnie" Wolfcrafta.
Byc może trzeba bedzie kupić cos specjalistycznego, typu jakiś szablon lub przyrząd.
Boje sie też troche szuflad.  Generalnie, wiem, że to zrobie, nie takie rzeczy sie psuło, jak mawia klasyk, pytanie tylko jak bedzie z precyzja i szczególami.
Dzieki za porady, jak bedzie czym to sie będę chwalił.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2016, 22:01:24 czas Polski »
Ja pewnie nie robiłbym tego z desek a z klejonek z racji na naprężenia i odkształcanie sie.
Nie ja tu jednak jestem dyrektorem projektu...

Offline Lopi1

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2016, 22:15:06 czas Polski »
Niby deski suszone, nie mam doswiadczeń. Wczesniej myslalem, żeby każda z pieciu częsci miala swoje odrebne sciany, tzn. byloby 5 niezależnych regalów przylegajacych do siebie sciankami. Wygladaloby to pewnie gorzej, bo dwie dwucentymetrowe deski obok siebie.
Ale jesli ma to sie poskrecać, może podział na pięć niezależnych regalów bylby lepszym rozwiązaniem?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2016, 22:19:03 czas Polski »
Lepszym rozwiązaniem było by zrobić z klejonki ale jeśli to sprawdzony materiał to ok.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2016, 10:38:30 czas Polski »
Pytanie do kolegów.
Jaki luz przewidzieć dla frontow szuflad?  Fronty beda wpuszczane miedzy scianki boczne regału. Myslałem o 5 mm z każdej strony oraz z dołu i góry, ale to chyba za dużo.

Offline kuń

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2016, 18:06:30 czas Polski »
robiłem szafki, regały itp
kiedyś nie mieli heblarek, grubościówek, szlifierek  itp tylko ręce, głowę , więć spokojnie dasz radę.
Mam mniej wiecej taki zestaw narzedzi jaki masz.
tania kiepskawa krajzega z netto co raczej rwie drewno niz tnie...tarcza do wymiany chyba.
dremel ale to z racji zawodu posiadam, kiepska wyżynarka, i wiertatka.
powiem tak, jestem w stanie i chyba każdy jest  mając strug ręczny albo choćby wiertarke  wyprowadzić dechę z tartaku na gładkie drewno,
jak nie strug to wiertarka z tarczą gumową- są wersje miekkie i twarde..plus papier na rzepy ( krążki )
zaczynasz z ziarnem 60 i koniec kropka ,da sie wyprowadzić to na gładki poszczególnymi papierami.
jak mi brakło oryginalnego papieru z rzepem ale z odpowiednią gradacją to wycinałem z arkuszy papieru A4 krążki, podklejałem taśmą 2 stronną ,nakleić na gumową gładką tarczę  i działało.
końcowy papier -2000
Odnośnie materiału...poczekaj z tymi dechami, goni Cie czas z tym regałem?
Poobserwuj deski czy sie nie gną,kupowałem niby suche niby po suszarni, niby zafoliowane od producenta...tak jasne....mogłem po jakimś czasie zacząć produkcje samolotów bo śmigła już miałem gotowe:)
odnośnie klejonki..... kupiłem klejonke sosnową....zafoliowaną itp.... zrobiłem szafkę, drzwiczki duże bo 80-40 cm po miesiącu drzwiczki odstawały 2cm a były montowane na styk, klejonka sie pogięła.
ewentualnie...już planuj co dasz jako zabezpieczenie,lakier,pokost,olej,wosk?
 Chwila moment po odebraniu desek czy klejonki robisz regały a nie kisisz dech gdzieś na strychu gdzie zaciągną wilgoć,
po zrobieniu zabezpieczasz pokostem czy czym tam chcesz żeby nie zaciągnęło wilgoci i może sie nie pogną

odnośnie klejenia, ściskania,
robiłem boki, półeczki, nawiercałem i wstępnie usztywniałem gwoździami, jak wszystko było pozbijane ,ale tak aby gwoździe sie dało wyjąc- nawiercałem otwory pod kołki, składałem całość,kleiłem.....stawiałem na boku tak by półeczki były w pionie, brałem mięciutką poduszkę z leżaka ogrodowego delikatnie kładłem na górę, nastepnie brałem dobrą książkę, obok na szafce stawiałem kubek herbaty i sadzałem swoje 87kg  na tak zmontowaną szafkę, efekt murowany,dociśniesz każdy luz a książke poczytasz, tak naprawdę jak użyjesz kleju szybkoschnącego to po 1h masz spokój, robisz w dzień, kleisz wieczorkiem, książka przed snem, i rano szafkę możesz kończyć,jak to skleisz porządnie to diabeł tego nie rozwali.
oczywiście przed posadzeniem zadka porządnie podobijać połączenia przez drewienko ale to podstawa.
a jak chcesz profesjonalniej to kup  za 100zł ze 4 ściski stolarskie i tyle.

Offline jara

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2016, 18:34:59 czas Polski »
kuń- papier końcowy to chyba 200 a nie 2000.

Offline kuń

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2016, 20:33:33 czas Polski »
wiedziałem,wiedziałem poprostu:) ze ktos stwierdzi ze sie machnąlem  z zerami, nie, to było  2 tysiące.
Są te szare czy tam grafitowe  w kolorze papiery z jednego arkusza A4 wychodziło chyba 4 krążki tak dobrałem sobie średnicę tarczy-tzn była większa ale ją przetoczyłem na odpowiednią średnicę.
jak dasz taki papier na wiertarkę to efekt jest powalający.
nawet z ręki, na kawałku drewna takim papierem możesz doprowadzić drewno do cudnego wyglądu.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2016, 20:41:39 czas Polski »
Co to ładnego tym  2 tyś szlifowałeś ? po drodze jakie gradacje zastosowałeś?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2016, 20:48:42 czas Polski »
Też jestem bardzo ciekawe, co takiego wykonanego z drewna tym 2000 szlifowałeś. Bo ja 2000 to używam do matowania i wyrównania lakieru samochodowego a nie przy pracach stolarskich..

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2016, 21:28:53 czas Polski »
Może i ładnie drewno wygląda po takim papierze , tylko pory ma pozamykane i ani tego nie zabezpieczysz lakierem , ani olejem nie mówiąc nic o barwieniu .