Rozumiem że lepiej jest mieć kilka sztuk mniejszego opakowania kleju niż jedno duże. Jak wyliczyć ile potrzeba kleju ? ile mieszaczy ?
Używam mniejszych pojemności z racji tego , że jak zabraknie to wydaję 50pln na klej , a nie 300pln. Dodatkowo koszt pistoletu 150 a nie 450 .Ważne jest też to , że nie zajmujesz się tym na co dzień i mając do zrobienia dwa , trzy blaty , przy dużych pojemnościach będziesz musiał zainwestować z 1500 pln , których naraz nie wykorzystasz i zamrożone pieniądze. Chyba ,że masz tyle zleceń na corian ,że Ci to bez problemu zejdzie , to inna sprawa. Co do ilości kleju potrzebne do danego zlecenia , to Ci nie odpowiem , wyliczam na oko, chociaż czasem zawiedzie i trzeba dokupić . NA ten twój blat , podejrzewam ,że pójdzie około 11-12 szt kleju.
Robercie , ostatnio na odpadzie testowałem zwykłą opalarkę . Bez problemu zdało egzamin. Grzejesz do momentu , aż materiał będzie na tyle plastyczny , że zacznie się wyginać pod własnym ciężarem . Robiłem to w ten sposób, że element z konglomeratu kładłem na dwóch klockach i grzałem opalarką do momentu , w który środek materiału dotknął blatu roboczego . Jedna uwaga: używajcie rękawic ochronnych , jest to strasznie gorące . Mimo skórzanych rękawic czułem temperaturę materiału .