26 Kwietnia 2026, 00:41:58 czas Polski

Autor Wątek: Zlecę wykonanie stołu dębowego z jednego kawałka.  (Przeczytany 7154 razy)

orkan

• Gość
Odp: Zlecę wykonanie stołu dębowego z jednego kawałka.
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopada 2016, 20:16:19 czas Polski »
Ostatnio widziałem taki materiał w puszczy niepołomickiej.

Offline Arek15

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopada 2016, 23:08:04 czas Polski »
wójek ma czarnego dęba , sezonowany wolno(10 lat)długie foszty , jakby się ktoś pytał:) cena ... może lepiej nie pytać

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Listopada 2016, 23:43:32 czas Polski »
Mimo wszystko zapytaj $
Jak są szerokie i grube to pogadamy.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Listopada 2016, 23:55:58 czas Polski »
zapytaj $

Cenę jaką Ty wymyślisz to  u Wojtka będzie   min  razy 10

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Listopada 2016, 01:10:29 czas Polski »
A co to jakiś paser ?  8)

Offline gołąb

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Listopada 2016, 11:12:17 czas Polski »
Nie. Po prostu za granicą te rzeczy są bardzo drogie, pomimo, że często bezproblemowo mają drewno o takich przekrojach. Tak jak i robota stolarzy - też jest droga. W Polsce jest tak, że klient widzi coś, co mu sie podoba za 30 tys. i kombinuje jakby tu zapłacić 5. I całe forum sie mobilizuje, główkuje jakby tu mu coś załatwić...
Taka 4-metrowa "deseczka" z dębu o grubości 70mm o jakiej piszesz to kosztuje kilka tys. w lesie. Potem każda operacja (pozyskanie kłody, przywiezienie jej do tartaku, który jest w w stanie przetrzeć ponad 100 cm szerokości, przetarcie, transport do warsztatu, obróbka itd) kosztuje dodatkowy tysiąc. Do każdej operacji z takim fosztem trzeba kilku ludzi, miejsca, przyrządów, wiedzy, itd. Ostateczna cena takiego stołu z dębiny powinna być wyższa niż ta z linku. Chociażby dlatego, że jak klient chce rodzime drewno w gabarytach pomnikowych to musi sie liczyć z ceną.

Offline sajo

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Listopada 2016, 12:47:42 czas Polski »
Taka 4-metrowa "deseczka" z dębu o grubości 70mm o jakiej piszesz to kosztuje kilka tys. w lesie. Potem każda operacja (pozyskanie kłody, przywiezienie jej do tartaku, który jest w w stanie przetrzeć ponad 100 cm szerokości, przetarcie, transport do warsztatu, obróbka itd) kosztuje dodatkowy tysiąc. Do każdej operacji z takim fosztem trzeba kilku ludzi, miejsca, przyrządów, wiedzy, itd.
kurde, no i jak to przetrzeć i co robić, żeby ładnej łódeczki nie mieć po wysuszeniu. Albo co gorsza, u klienta się taka łódeczka nie pojawiła po zakupie stołu.

Ale myślę, że trochę zaszło nieporozumienie wyżej. Arek pisał o "wójku" a nie Wojtku :)

Paweł 46, może tu się podpytaj:
https://www.facebook.com/groups/235374379990521/permalink/545645308963425/
https://www.facebook.com/groups/235374379990521/permalink/513133608881262/?comment_id=513140308880592&comment_tracking=%7B"tn"%3A"R0"%7D

Offline gołąb

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Listopada 2016, 13:03:13 czas Polski »
Arek pisał o "wójku" a nie Wojtku :)
Pisał o Wojtku, koledze z poprzedniego forum, który w USA wykonuje rzeczy tego typu.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Listopada 2016, 13:16:17 czas Polski »
O Wojtku pisał Tomek

Offline gołąb

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2016, 14:00:40 czas Polski »
Jasne. Za szybko przeczytałem.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Listopada 2016, 19:55:02 czas Polski »
Nie. Po prostu za granicą te rzeczy są bardzo drogie, pomimo, że często bezproblemowo mają drewno o takich przekrojach. Tak jak i robota stolarzy - też jest droga. W Polsce jest tak, że klient widzi coś, co mu sie podoba za 30 tys. i kombinuje jakby tu zapłacić 5. I całe forum sie mobilizuje, główkuje jakby tu mu coś załatwić...
Taka 4-metrowa "deseczka" z dębu o grubości 70mm o jakiej piszesz to kosztuje kilka tys. w lesie. Potem każda operacja (pozyskanie kłody, przywiezienie jej do tartaku, który jest w w stanie przetrzeć ponad 100 cm szerokości, przetarcie, transport do warsztatu, obróbka itd) kosztuje dodatkowy tysiąc. Do każdej operacji z takim fosztem trzeba kilku ludzi, miejsca, przyrządów, wiedzy, itd. Ostateczna cena takiego stołu z dębiny powinna być wyższa niż ta z linku. Chociażby dlatego, że jak klient chce rodzime drewno w gabarytach pomnikowych to musi sie liczyć z ceną.
Nic nie kombinuje kolego, na początku zaznaczyłem, że zleceniodawca jest gotowy na wydatek.
Założyłem ten temat, po pierwsze nie jestem w stanie sam wykonać takiego stołu, po drugie chciałem dać zarobić swoim, a nie np. jakiemuś Niemcowi.
Jak się znajdzie materiał i chętny do wykonania, to zrobi konkretny kosztorys i albo będzie mi odpowiadało, albo nie.
Wszystko na temat. Po co dorabiasz jakieś spiskowe teorie, że chcę po taniości, czy kogoś oszukać.
Nie nie chcę, sam nie lubię pracować za darmo i doceniam czyjąś pracę.

Offline gołąb

« Odpowiedź #26 dnia: 11 Listopada 2016, 20:17:18 czas Polski »
Nie nie chcę, sam nie lubię pracować za darmo i doceniam czyjąś pracę.
Spokojnie kolego. Nie miałem na myśli Ciebie tylko klienta. Wyraźnie to piszę. I nie widzę w swoim poście żadnych insynuacji, że chesz kogoś oszukać. Po prostu napisałem, że to są drogie rzeczy a moim zdaniem powinny być jeszcze droższe.   

Offline Arek15

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Listopada 2016, 23:00:05 czas Polski »
he, wujek krzyczy 8 k za m3- 4 sprzedał na drzwi do pałacu:) 4 zostały , strach by było pociąć taki materiał:)

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #28 dnia: 18 Listopada 2016, 13:11:08 czas Polski »
(...) szersze, dłuższe i grubsze dechy (...)
pewno nie będzie tego tak dobrze widać, ale dechy mają 85mm, ok 0,9m szerokości i 3m na długości; złożone na przekładkach nieco wyższych niż normalnie, 45mm.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #29 dnia: 21 Listopada 2016, 12:25:14 czas Polski »
(...) przykręcony  na sztywno, czy tak, aby umożliwić jednak już przy tej szerokości mierzalną pracę drewna? (...)

może odpowiem sobie sam na pytanie:

Więcej w linku https://benriddering.com/2015/10/22/slab-flattening-and-finishing/ z której to strony pochodzą również te zdjęcia.