10 Czerwca 2026, 14:38:33 czas Polski

Autor Wątek: "Dosięgnij gwiazd" by Spec  (Przeczytany 36379 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: "Dosięgnij gwiazd" by Spec
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Stycznia 2017, 17:43:20 czas Polski »
Większość elementów przygotowana do nawiercania.

I nogi

W jednej z nóg pojawiło się wielkie sęczysko. Zalane zostało to żywicą epoksydową. Teraz wygląda to słabo ale po olejowaniu jak kolor się zrówna nada to pewnego smaczku. No chyba, że tylko ja jestem walnięty i podobają mi się takie odchyłki ;D

Ty mój mały dżigi łigi na szybko zrobiony. Stolik jest ruchomy. Muszę tylko dokupić nakrętki motylkowe.
Przyznać muszę, że konstrukcja jest bardzo sztywna.

Niżej frez zakupiony dziś by porobić nawierty. Idzie jak burza
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #76 dnia: 16 Stycznia 2017, 18:51:55 czas Polski »
Piotrze a robiłeś próby tym ustrojstwem , element będzie jakoś zamocowany ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #77 dnia: 16 Stycznia 2017, 18:57:36 czas Polski »
Tak. Początkowo miało być tak, że do nawiercania od czoła frez miał być wysunięty i najeżdżać miałem na niego materiałem. Pomysł ten szybko wybił mi się z ręki... znaczy tego z głowy ;D Każdy element będzie mocowany i dopiero będę wjeżdżał w niego frezarką. Ten frez idzie w jesion jak w masło więc myślę mocno się z tym nie nawalcze choć otworów sporo do zrobienia.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Stycznia 2017, 20:08:39 czas Polski »
Ponawiam propozycję pożyczenia domino , jakby ta konstrukcja zerżnięta żywcem z MAD MAXA nie dała rady czyt. nie spełniła oczekiwań  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #79 dnia: 16 Stycznia 2017, 20:19:34 czas Polski »
Ponownie dzięki ale dam radę. Nie może być za łatwo ;)
Się zdziwisz ale naprawdę jest to bardzo stabilne i sztywne. Sam się tego nie spodziewałem. Otwory na próbkach wyszły idealnie. W końcu to nadal frezarka ze zmienioną nieco stopą ;D

Ps. Ponadto obawiam się, że za bardzo mi się spodoba i zamiast nowej piły zakupie domino. A potrzebuję piły ;)
Druga sprawa to w jakiejś bliżej nieokreślonej przyszłości będę chciał zrobić lub kupić pantorouter. Bardziej do mnie przemawiają czopy niż domino czy kołki choć naprawdę nie wiem dlaczego. Może chodzi o "dostojność" pracy.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2017, 20:27:46 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Andriu

« Odpowiedź #80 dnia: 16 Stycznia 2017, 20:45:45 czas Polski »
a jakie szerokie masz elementy. nie lepiej lamelki dać.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #81 dnia: 16 Stycznia 2017, 20:47:44 czas Polski »
Nie widzę Andriu zastosowania dla lamelek przy łóżku piętrowym. Stanowczo za słabe.

Offline Andriu

« Odpowiedź #82 dnia: 16 Stycznia 2017, 20:52:43 czas Polski »
ja w swoim łóżku piętrowym robiłem szczebelki na podwójne lamelki i się trzyma elegancko, kwestia tego czy elementy łączone są sztywne i nie działają na nie siły rozrywające.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #83 dnia: 16 Stycznia 2017, 20:55:25 czas Polski »
W szczebelkach powiadasz. Może i masz rację ale nie chce lamelek. Miały być wogóle czopy ale zabrakło precyzji w szablonach z Mad-Maxa ;D

Offline Andriu

« Odpowiedź #84 dnia: 16 Stycznia 2017, 21:32:01 czas Polski »
moje szczebelki mają 7 cm szerokości więc lamelka ładnie siadła, tylko żeby to skleić w całość trzeba nie lada gimnastyki

Offline Andriu

« Odpowiedź #85 dnia: 16 Stycznia 2017, 21:35:22 czas Polski »
ja poszukuje taniej a dobrej  wiertarki poziomej, pomogłaby w takich realizacjach. no chyba że lamelo, tylko że ja nie robie dużo w drewnie

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Stycznia 2017, 21:38:42 czas Polski »
Specu odrzucasz użycie domino , bo brak jej "dostojności" . I tu muszę Młokosie 8) ;D wyprowadzić Cię z błędu . Domino , to maszyna która zastępuję w pewnym stopniu czopiarkę i wiertarkę poziomą . Dla potwierdzenia tego co piszę , proponuje wejść na konkurencyjne fora i poczytać opinie osób wykonujących schody lub inne konstrukcję , które muszą sprostać różnym obciążeniom  ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #87 dnia: 16 Stycznia 2017, 21:41:34 czas Polski »
Ja Cię Przemek rozumiem. Nie potrafię wyjaśnić co dokładnie miałem na myśli więc urzyłem słowa które pierwsze przyszło mi na myśl. Może kiedyś przy piwku rozwinę tę myśl bo publicznie nie chcę się rozczulać ;D

Może tak w skrócie. Domino to rewelacyjna sprawa ale jest to narzędzie do wykonania jakieś czynności. Ja z drewnem mam bardzo mało styczności i nawet kosztem swojego czasu chce poczuć na koniec jakieś zadowolenie swego rodzaju. Jakbym mógł to sam bym drzewo ściął i ręcznie je obrobił ale tu już musiałem pójść na ustępstwa ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2017, 21:46:56 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Stycznia 2017, 21:46:51 czas Polski »
Może kiedyś przy piwku rozwinę tę myśl bo publicznie nie chcę się rozczulać

Ok . Tylko nie wiem , czy nie braknie trunku , dzięki któremu dam radę to przetrzymać :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Stycznia 2017, 22:01:11 czas Polski »
Ok. Pięć stron postów już było, więc przyznaj się. Dosiegnąłeś tych gwiazd? , :-)