11 Maja 2026, 22:06:36 czas Polski

Autor Wątek: Styropian w  (Przeczytany 4726 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Styropian w
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopada 2016, 22:39:38 czas Polski »
Gerdo wyślij mi link do pustaka o wymiarach 250x240x220

Offline Gerdo

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Listopada 2016, 23:55:14 czas Polski »

Offline seba.kl

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Listopada 2016, 00:08:58 czas Polski »
Powiem wam tak ja stawiam z silikatu ale tylko do stropu dalej już chcę zrobić szkieletowy.
Dlaczego z murowany? 
Bo już go trochę miałem i chce wykorzystać żeby się nie walal po działce ewentualnie resztę dokupić. Jak na razie wszedłem z ziemi i co do kosztów to jak na razie 1200 za beton do fundamentów, 650 za bloczki i 500 stal ale już starczy na całość,  parę werków cementu i piach razem 200.
Teraz czekam na wiosnę żeby iść dalej z budową systemem gospodarczym.

A do kopania fundamentów miałem pomocników
To tak co do kosztów budynku 35 metrów kwadratowych żeby wyjść tylko z ziemi

Offline Gerdo

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Listopada 2016, 11:58:44 czas Polski »
To szkieletówka jest tansza czy droższa od murowanego? Jeżeli szkieletówka droższa jest to się wycofuje z ostatniego zdania, ze szkieletówka jest lepsza w kontekście ceny.

Seba a jak to jest z formalnościami?

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Listopada 2016, 10:51:27 czas Polski »
Ja postawiłem szkielet metalowy i obłożony płytą warstwową 10cm . Koszt konstrukcji panowie przyjechali i zrobili 5500 płyta na ściany i dach 10000, płytę zakładałem sam ze szwagrem. Ale mój garaż ma 6x6 i wysokość ścian 3,20m w szczycie 4.5

Offline seba.kl

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Listopada 2016, 11:06:21 czas Polski »
Wszystko zależy za ile kupisz materiały. Szkieletowy raczej postawisz sam.

Offline Argos

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2016, 17:03:39 czas Polski »
@ MChObi

Jeśli planujesz dostawianie drugiego blaszaka to może warto pomyśleć o wymianie wszystkiego na konstrukcję szkieletową tak jak koledzy w powyższych wątkach piszą:

Plusy:
- jeśli sam bawisz się w drewnie to większość prac wykonasz sam.
- do wykończenia możesz wykorzystać całą masę materiałów ( również z odzysku - płyty osb, gk, deski, panele, blacha...)
- ściana jest wypełniona ociepleniem więc problem masz z głowy.
- bardzo łątwo się modyfikuje tego typu konstrukcję ( gdybyś potrzebował powiększyć wystarczy praktycznie wyciąć dziurę w ścianie.

Przy każdej jednak konstrukcji polecałbym realizację fundamentu oraz płyty + oddylatowanej wylewki. ( ale to też da się zrobić we własnym zakresie).

A.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2016, 17:24:03 czas Polski »
 jak już pisałem wcześniej na razie kupie  drugi blaszak ( na złomie nie wydam więcej jak 300-500 pln ) i dostawie obok jak będę stawiał prawdziwy garaż ( za jakieś 2-3 lata ) pewnie pokuszę się na konstrukcje drewnianą ale najpierw trzeba na to uzbierać ( a maszyny jeszcze nie kupione :( )

Offline Argos

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2016, 17:44:34 czas Polski »
Jeśli ty stawiasz sam te blaszaki to można było by je ocieplic od środka wełną lub ocieplenie obłożyć blaszakiem

- wełna musiała by zostać zabezpieczona paroizolacją,
- należałoby zostawić szczelinę wentylacyjną między blachą a wełną
- obudowa blaszana musiałaby być lekko podniesiona ponad poziom terenu tak aby powietrze mogło dostać się do szczeliny i uciec górą
- zabezpieczyć wlot i wylot siatką coby zwierzątka różnej maści nie zamieszkały lub nie podkradały termoizolacji  ;D
- od zewnątrz membrana paroprzepuszczalna

jednak to praktycznie budowa małego budynku szkieletowego.

ocieplanei od zewnątrz to trochę inna bajka, bo styropian ( jest tańszy) musi się czegoś trzymać i należy go zabezpieczyć ( śiatka + klej) przec promieniowaniem UV.

w pierwszej wersji chodź nie jest tania jest możliwość odzyskania sporej części materiałów gdyby kiedyś była potrzeba przebudowy, ( podkonstrukcja drewniana, wełna).

A.