Hej arecki1338.
Ja się sporo interesuję jeśli idzie o komputery, bardziej niż drewno, zdecydowanie polecałbym pc. Wyższość nad konsolami głownie ze wzg. na tańszy dostęp do gier, większe możliwości jeśli idzie o pracę na nim poza graniem - może być również używany przez dzieciaka do nauki, przeglądania netu (wiem konsole też posiadają), dodatkowo aplikacje - ja osobiście w wieku lat 14 bardzo zagłębiłem się w grafikę komputerową, co przerodziło się w pracę na rzecz portalu max3d.pl (polski poświęcony grafice, machnąłem sporo wywiadów w tym równiez z zagranicznymi wymiataczami sceny 2d/3d) Jest możliwość dokupienia np tabletu graficznego i też mega frajda. Możliwosci są nieograniczone.
Komputery mocno potaniały(podzespoły) a ich wydajność jest nierzadko = do konsol n.generacji.
2,5k na pc to naprawdę sporo jeśli zdecydujesz się składanie samemu - wyjdzie Ci o wiele taniej niż kupno gotowca na którym skroją cię "fachowcy" wciskający słabiej taktowaną pamięc ram i wolniejszy dysk z badziewnym systemem.
Ram - 8gb ddr3 wystarczy w zupełności, wszystko powyżej jest już trwonieniem kasy jesli nie obrabiasz video, nie będziesz tego nawet zauważał.
Odpusc drogie dyski ssd, procki sa w przystępnej cenie i np starsze 4rdzeniowe phenomy za np 400pln podkręcone apką dają porownywalne wyniki do prockow z wyższej półki.
Karta graficzna - obecnie najlepszym chyba wyborem jesli idzie o stosunek ceny do wydajnosci stanowi rx460 lub 470. Obadaj sobie najnowszego battlefielda na tej karcie na youtubie, więc jesli idzie o dzieciaka to prostsze tytuły pojdą bez problemu a i ty wieczorem przy piwie usiądziesz.
Temat rzeka. Ale jak juz napisałem - pc, nic więcej i składaj sam.