28 Kwietnia 2026, 19:08:59 czas Polski

Autor Wątek: Frezark dla amatora  (Przeczytany 12983 razy)

bobbobson

• Gość
Odp: Frezark dla amatora
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:40:09 czas Polski »
Tego się nie wyjmuje. W szarym pudełku z dołączonymi frezami powinny być i tulejki redukcyjne.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #46 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:50:11 czas Polski »
Może się zbłaźnie itp, ale skoro według kolegi Ravena frezy mają 1/2'' czyli 12,7mm a tuleja zaciskowa 12mm, to jak wsadzić większe do mniejszego. Redukcja oznacza redukować coś, zmniejszać, ograniczać, spowalniać.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:08:54 czas Polski »
Ty, faktycznie ;D
Tak to jest jak się czyta przy filmie w tv. Te frezy pasują, tylko trzeba mocniej wcisnąć za pierwszym razem. Co nie zmienia faktu, że 3 tulejki redukcyjne pod mniejsze średnice powinny być w zestawie.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:31:41 czas Polski »
Już nie moge edytować ::)

Zastanawiam się tylko po co zdjąłeś nakrętkę jednocześnie odkształcając nacięcia. W drugą stronę nie zamontujesz (mam ten model), ponieważ na zdjęciach widać kołnierz z poprawnie założonej fabrycznie redukcji 1/2".

Offline jawor

« Odpowiedź #49 dnia: 06 Stycznia 2017, 22:20:21 czas Polski »
Wyciągnij tą tulejkę z nacięciami i wsadź z powrotem na miejsce, tzn do nakrętki, blaszki powinny się rozprostować i będziesz mógł wsadzić półcalowe frezy - ew będzie trzeba użyć trochę siły ale bez przesady.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Stycznia 2017, 23:49:15 czas Polski »
Wygląda na to, że nakrętka została przykręcona za mocno bez założonego frezu, przez co fabryczna redukcja weszła głębiej i zaklinowała się. Coś sobie przypominam, że chyba miałem podobny problem przed pierwszym uruchomieniem, ale w końcu całość wyjąłem.

Próbuj wyjąć jak kolega wyżej wspomniał. Jeżeli redukcja będzie bardzo uparta, to można precyzyjnie podlać trochę nafty strzykawką (nie zapomnij jej później usunąć)

Kurde, coś zakręcony dzisiaj jestem ;)

Offline Rafalski

« Odpowiedź #51 dnia: 07 Stycznia 2017, 01:08:08 czas Polski »
Wygląda na to, że nakrętka została przykręcona za mocno bez założonego frezu, przez co fabryczna redukcja weszła głębiej i zaklinowała się
Też jestem tego zdania, że nakrętka z zamocowanym zaciskiem została mocno przykręcona bez włożonego frezu, lub z frezem o cieńszym trzpieniu. Przy tym zacisk został tak ściśnięty, że jego górny "kołnierz" wyszedł z rowka w nakrętce. Przy odkręcaniu nakrętki rowek nie mógł już ciągnąć za kołnież i zacisk został we wrzecionie.
Z podobnym problemem ma się do czynienia, gdy tulejka zaciskowa nie jest poprawnie włożona do nakrętki i z włożonym frezem dokręci  się mocno nakrętkę. Wtedy da się wprawdzie frezować, ale przy odkręceniu nakrętki ta nie wyciąga tulejki (kołnież nie siedzi w rowku) i frez zostaje razem z tulejką we wrzecionie. Wtedy nie da się wyciągnąć freza i zaczyna się zabawa.

Może jeszcze jedna uwaga, że na tym ostatnim zdjęciu to nie jakaś redukcja, a tulejka zaciskowa. Prawdopodobnie tulejka 12,7 mm, skoro w komplecie są właśnie takie frezy i nie ma dodatkowych tulejek.

Offline raven

« Odpowiedź #52 dnia: 07 Stycznia 2017, 08:03:18 czas Polski »
na ostatnim zdjęciu średnica tulejki ma 12mm. Owszem, są w zestawie redukcje, ale mają średnicę zewnętrzną 1/2". Dalej się zastanawiam, czy tą tulejkę da się wyjąć. Czy w niektórych frezarkach zdarza się, że tulejki z dwóch stron mają różne rozmiary? Może o to chodzi w tym przypadku?

Offline Rafalski

« Odpowiedź #53 dnia: 07 Stycznia 2017, 09:20:07 czas Polski »
Dalej się zastanawiam, czy tą tulejkę da się wyjąć. Czy w niektórych frezarkach zdarza się, że tulejki z dwóch stron mają różne rozmiary?
Tą tulejkę musisz wyjąć. Ona musi być najpierw włożona do nakrętki i tam musi zaskoczyć. To nie jest żadna redukcja, to jest oryginalna tuleja zaciskowa, od zewnątrz stożkowa. Nie ma czegoś takiego jak tuleje o różnych rozmiarach.
A dlaczego piszesz, że średnica tulejki ma 12mm? Przecież ta na zdjęciu jest już wciśnięta do wrzeciona i jeśli siedzi bardzo mocno, to jest już za mocno zaciśnięta.

Tą tuleję ze zdjęcia musisz wyciągnąć i zamocować w nakrętce!

Offline Rafalski

« Odpowiedź #54 dnia: 07 Stycznia 2017, 09:53:15 czas Polski »
Popatrz tutaj na 5:28     

Facet wykręca nakrętkę z tuleją i dokładnie widać, że trzyma się to do kupy.

Tutaj na początku widać jak to nie ma być, oraz na końcu jak to działa, jeżeli tulejka jest dobrze zamontowana w nakrętce.

To wszystko dotyczy tylko porządnych tulejek dociskowych, bo są też takie, które nie są wyciągane przez nakrętkę.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Stycznia 2017, 11:14:13 czas Polski »
Dokładnie. Tak to wygląda w KW1600EKA:

Offline raven

« Odpowiedź #56 dnia: 07 Stycznia 2017, 14:50:32 czas Polski »
Dzięki wielkie, Wasze odpowiedzi bardzo ładnie mi wszystko rozjaśniły. Nie miałem nigdy frezarki i nie wiem jak to powinno być. U mnie ta duża śruba od razu zeszła bez tulejki, ale juz wiem co muszę zrobić. Jak się uda to dam znać.

Offline raven

« Odpowiedź #57 dnia: 07 Stycznia 2017, 15:37:59 czas Polski »
Panowie, sukces! Dziękuję Wam za pomoc. Tulejkę wybiłem, nabiłem w nakrętkę, i wszystko działa. Frezy nie wchodzą tak lekko jak w filmiku od Rafalskiego, ale myślę, że wszystko się wyrobi :)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:05:43 czas Polski »
To fajnie :)

Coś te kitajce mają za dużo siły, widocznie już fabrycznie tak dokręcili.

Offline Miecho

« Odpowiedź #59 dnia: 05 Lutego 2017, 11:26:43 czas Polski »
Podczepię aby nie nabijać tematów.
Sprzęt do użytku okazjonalnego, z reki i montaż pod stolikiem, miękkie sprężyny. W miarę dokładna i powtarzalna praca (nie stać mnie na narzędzia marki F)
W okolicznych sklepach wielkopowierzchniowych mam dostępny następujący sprzęt w moim zasięgu finansowym:
Meec 1200W 214zł
Dexter IC1200RT oraz MacAllister 1200W za 224zł jeszcze LUX z OBI i Verto w Bricoman  ;)
Bosch POF AF 1200W 389zł - na tą bym się chyba zdecydował
Bosch POF 1400W ~450zł
Macallister 1500W 458zł
Einhell 1200W....