13 Czerwca 2026, 01:14:25 czas Polski

Autor Wątek: Czyszczenie dłoni.  (Przeczytany 8717 razy)

Offline Morświn

Czyszczenie dłoni.
« dnia: 19 Listopada 2016, 14:29:10 czas Polski »
Hej
Niby głupota że ktoś się pyta jak czyścić/myć ręce. Przecież odpowiedź jest oczywista, mydło brudasie :D.
Problem zaczyna się jak pracuje przy dębinie. Dłonie mam czarne jak bym pracował dwa tygodnie bez mycia się przy węglu... Nie jest to przyjemne szczególnie jak trzeba iść do sklepu czy załatwić coś w urzędzie ;/.  Macie jakieś sposoby czy to po prostu jest nie do zmycia?

m_kola

• Gość
Odp: Czyszczenie dłoni.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2016, 14:30:26 czas Polski »
A pasta BHP nie daje rady? Ma w sobie granulat więc peeling w cenie ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2016, 14:30:48 czas Polski »
Cytryna  lub kwasek cytrynowy. :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2016, 15:16:18 czas Polski »
Pasta bhp cytrynowa. Takie  połączenie pasty z kwaskiem :-) polecam

Nie pamiętam jakiej marki,  ale była taka żadka,  półpłynna.

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2016, 16:11:09 czas Polski »
Kupie nowa pastę bo moje są jakieś słabe, co do cytryny słyszałem że działa ale ilość przecięć na dłoniach mnie odstrasza :D spróbujemy zobaczymy

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2016, 16:13:58 czas Polski »
Pasta bhp a czasami rękawiczki latexowe. Czasami używam tez mydła malarskiego. Nie pachnie ale jest tanie i mogę użyć ile chce.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2016, 16:52:27 czas Polski »
Pasta BHP + trocina,ale spod piły :)
Z pod tokarki nie próbowałem :-\
Bo tokarki,,niet" :P

Offline morosoph

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2016, 17:17:26 czas Polski »
Dreumex - nie wiem jak z dębiną, bo jeśli to tylko zwykły brud to puści bez problemu, lecz jeśli to przebarwienia to troszkę trudniej.
Generalnie naprawdę dobra pasta o przyjemnym pomarańczowym zapachu. Świetna do smarów, sadzy i innych tęgich zabrudzeń.
Stosuję ją od wielu lat i polecam. Ważne, aby nanosić i wcierać niewielką ilość na nie zmoczone ręce. Woda wprowadza niekorzystny poślizg, zresztą dotyczy to wielu past delikatnie ziarnistych. Duuuża wada to cena, ale ja nigdy nie płaciłem :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2016, 18:23:33 czas Polski »
Używam takiego płynu-pastyhttp://www.diamond.redcart.pl/p/1579/2935/pasta-do-mycia-rak-boll-ultra-250ml-srodki-czystosci-u-n-.html do mycia rąk po olejach, klejach,  lakierach , bejcach itp. Tylko trzeba trzymać się instrukcji użytkowania . Na suche dłonie nanieść niewielką ilość płynu i na "sucho " umyć , a następnie spłukać wodą . Najważniejsze ,że nie ma w sobie żadnego kwasku cytrynowego , który jest bardzo odczuwalny przy pokaleczonych dłoniach  :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2016, 22:08:33 czas Polski »
A może przed pobrudzeniem rąk,zabezpieczyć żeby się nie pobrudziły ???
Było coś kiedyś jak rękawice biologiczne np.
 http://waveconcept.pl/pl/p/Rekawice-biologiczne-SECOL-SECURA-w-formie-hydrofilowego-zelu-ochronnego/3015
Stosuje ktoś,coś :-\

Offline vitter

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopada 2016, 22:42:02 czas Polski »
Ciekawa alternatywa kup ,sprawdź ,napisz jak się sprawdza  :)
Ja pasty ścierno-myjące do  olej-farb-itp.  różnych firm

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopada 2016, 22:56:07 czas Polski »
Miałem kiedyś dawno temu ,,cosik'' w tym stylu,różowe było,i o ile dobrze pamiętam nie za specjalne to było(trochę się lepiło).Dlatego myślałem że może ktoś,coś,używa i może polecić ???

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopada 2016, 23:52:26 czas Polski »
Ciekawa alternatywa kup ,sprawdź ,napisz jak się sprawdza  :)
Ja pasty ścierno-myjące do  olej-farb-itp.  różnych firm

Nie znam się to się wypowiem :P
Jeśli chodzi o pasty do mycia po chemii ( lakiery oleje akryle etc ) to najlepszą jakiej używałem była to 1l lub 1kg firmy COLAD ( banńka takiej pasty starczyła mi na ponad rok a codziennie myłem ręce co 2-3 razy ) ( trochę droga ,mnie kosztowała ponad 100 netto więc wy zapłacicie ok 1500-200 )  w miarę przyzwoita jest pasta APP i BOLL . Jeśli chcecie zmyć bejce rozcieńczalnikowe polecam pumex stosowany codziennie rzez 3-4 dni :D
Jeśli drewno brudzi twoje dłonie kup rękawiczki latexowe ( czarne są mocniejsze od niebieskich ) , wiem że człowiek czuje się jak w gumie mając to na dłoniach ale dzięki temu uniknie niechcianej ciąży tj brudnych rąk :D

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2016, 00:25:53 czas Polski »
No kupię jakieś pasty i sprawdzę co i jak.
Rękawiczki nie wchodzą w grę bo jednak przez 6-8 godzin dziennie jak bym nosił lateksowe rękawiczki to albo bym dostał jakiejś grzybicy albo bym oszalał. Poza tym daje im max 30minut. Wiem tyle że nie wszystkich dłonie tak reagują z dębiną no ale cóż poradzić, rąk nie zmienię.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopada 2016, 07:06:50 czas Polski »
Moje też...
I pasty średnio na nie działają... :(