14 Maja 2026, 09:22:43 czas Polski

Autor Wątek: Co pod choinkę  (Przeczytany 6014 razy)

Offline coasterfaheart1970

Co pod choinkę
« dnia: 16 Grudnia 2013, 15:43:44 czas Polski »
Mam kłopot, nie mam pomysłów co mam kupić swoim dzieciom pod choinkę. Na te święta wyjątkowo nie mam zielonego pojęcia, wydaje się, że mają już wszystko i nie ma z czego wybierać. Dajcie jakiś pomysł, lub dajcie cynk co wy kupujecie swoim pociechom.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
Odp: Co pod choinkę
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2013, 15:48:41 czas Polski »
Hej a w jakim wieku są dzieci, no i jaka płeć :) Ja mam 2 córki jedna 2 a druga 6 lat. Starsza lubi rysować więc dostanie taki rzutnik, który wyświetla na kartce obrazki, które ona może odrysować a potem pokolorować. A młodsza uwielbia odkurzać więc dostanie odkurzać odpowiednich dla niej rozmiarów.
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline kreczmar

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2013, 15:56:26 czas Polski »
ugfu Pewnie odkurzacz festool`a i tatusiowi w warsztacie będzie sprzątać ;)

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2013, 16:12:11 czas Polski »
:) jak bym miał taki to sam bym z przyjemnością sprzatal, choć mam odkurzacz z Lidla taki jak Amigorg i na razie starcza

Pozdrawiam
ugfu

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2013, 18:28:04 czas Polski »
Proponuje na poczatek sie przedstawic;).
Co do prezetu to skoro dzieciaki maja juz wszystko to moze po jakims drobnym upominku I cos slodkiego aby nie rozpiescic::).ja bym kupil zestaw dlut do toczenia I mala tokarke;D,na pewno beda zadowolone. swoja droga to ladna desperacja skoro ktos szuka pomyslu na prezent na forum tego typu:))

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2013, 18:45:20 czas Polski »
Ja zamówiłem u Mikołaja stół do frezarki, a jako, że jestem niecierpliwe dziecko, to właśnie go złożyłem  ;)

Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline gjwp00

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2013, 19:17:10 czas Polski »
Podchodzi pod niego pof1200 Boscha?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2013, 19:18:10 czas Polski »
Podchodzi pod niego pof1200 Boscha?
Tak pasuje idealnie.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2013, 19:18:52 czas Polski »
Paweł 46 - trzeba było poprosić św. Mikołaja o drewno i sklejkę, po to aby zrobić stół do frezarki, a nie gotowca z blachy.  ;D

coasterfaheart1970 - Jeśli dzieci są w moim wieku (15 lat) to jakąś frezareczkę, dłutka, piły itp. Ja bym się bardzo cieszył.  ;D ;D ;D

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2013, 19:32:17 czas Polski »
gotowca z blachy
Blat nie jest z blachy to dość solidny odlew aluminiowy.
Z blachy są tylko nogi i te przedłużenia blatu.

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2013, 19:41:29 czas Polski »
Mam taki sam ale kupiony w Aldim, na szczęście nie był drogi bo już wiem, że go zastąpie własnej roboty.

Pozdrawiam
ugfu

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2013, 19:45:12 czas Polski »
Nie żebym był jakiś wyrodny czy coś, ale gdybym miał dziecko w wieku do 16,17 lat to bym mu raczej żadnej maszyny która może być potencjalnym zagrożeniem nie kupił(chociaż może posty z propozycją zakupu maszynek były napisane z przymrużeniem oka) , zaraz mogą się posypać gromy że dużo forumowiczów poniżej tego wieku i że spokojnie ogarnia maszyny ok zgadzam się ale ja naukę zaczął bym raczej łagodniej :D. na dniach kończę 20 lat nie uważam się za dorosłego chwilę już drewnie się babram a i tak popełniam głupie błędy.
Ale BTW.
Autor nie odpowiedział na pytanie ile jego pociechy mają lat i nie specjalnie napisał że chce ich na kierunkować stolarsko :D
Ad meliora tempora

Offline Morświn

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudnia 2013, 20:07:43 czas Polski »
Glupie bledy:-[co ja o tym wiem.W polaczeniu z pospiechem to zabojcze polaczenie.wczoraj dostalem uchwytem po rekach na szczescie skonczylo sie na zerwanej skorze z kostki.Nie powiedzialem tego doslownie z ta tokarka bo domyslam sie ze te dzieci maja z 5/6lat ale moze sie myle.Dla takiego wieku to polecam plastikowe narzedzia z marketu bo sam jak kiedys mialbym dziecko to watpie ze dalbym mu cokolwiek ostrego lub wirujacego do reki do zabawy na stale czyli np bez nadzoru:DA co do mojego wieku I pracy przy maszynie to mysle ze pierwsza wiatrowka w wieku 9lat byla odpowiednia wprawa::)Krotko mowiac prezent zalezy od dziecka jego dojzalosci wieku I zaufania jekie do niego mamy.Takie me zdanie
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2013, 20:13:27 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2013, 20:17:40 czas Polski »
Poczekajmy na autora wątku. Niech napisze coś, bo piszemy sobie, a nic nie wiemy o czym mamy pisać. Offtop? Ale jeszcze odpiszę MetQ-owi.  ;D

MetQ - Ja zaczynałem ok. 3 lata temu. Za kilka dni skończę 31.12.13 skończę 15 lat. Na początku zaczynałem od narzędzi ręcznych, jak się nauczyłem nie robić sobie krzywdy tymi narzędziami to kupiłem na spółkę z tatą wkrętarkę z marketu chyba za 100 zł. Na tej wkrętarce "ogarnąłem" jak nie przewiercić sobie ręki.  :D Później pod choinkę (2 lata temu) dostałem sporo dobrych narzędzi ręcznych + wiertarka (bo wkrętarkę już "ogarnąłem". Rok temu poznałem szlifierkę kątową i frezarkę. W te wakacje pilarki tarczowe, zarówno te stołowe i te prowadzone ręką (mam 3).
Ważne jest to ile ma się siły w ręku i w mózgu.  ;D Jak zaczynałem z szlifierką kątową to pamiętam, że bałem się czy ją utrzymam, dlatego trzymałem ją dwoma rękoma a to co tnę w ścisk. Teraz siły sporo przybyło i z tym nie ma problemu. W lato zrobiłem altanę (jest na forum) i pamiętam że z przenoszeniem krawędziaków 100/100/6000 też nie było problemu.

NAJWAŻNIEJSZE to, aby MYŚLEĆ!!! Jeśli od razu komuś dało by się np. pilarkę, to by się zabił. Wiem, że ja jestem trochę inny niż inna młodzież , (robię altany stoły, itp. ) ale gdyby nie to, że robię coś w warsztacie to bym siedział cały czas przed komputerem. W zimę jest zimno w warsztacie więc i tak jestem przed komputerem.  ;D

Taka moja historia o początkach z drewnem. ;)

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Grudnia 2013, 20:26:00 czas Polski »
Teraz siły sporo przybyło i z tym nie ma problemu.
To jest najczęstsza przyczyna
tego:
a i tak popełniam głupie błędy.
:D
a tak na marginesie
Adam wybierasz się do jakiejś szkoły w kierunku stolarskim?
Ad meliora tempora