10 Lipca 2026, 09:11:39 czas Polski

Autor Wątek: Zakup maszyn do warsztatu  (Przeczytany 10387 razy)

Offline Kudlacz

Zakup maszyn do warsztatu
« dnia: 26 Listopada 2016, 11:37:07 czas Polski »
Cześć;

chce kupić maszyny do warsztatu to jest piłę stołową; wyrównywarkę z grubościówką i wyciąg (jakbym się zmieścił w kasie z frezarką dolno wrzecionową byłbym mega szczęśliwy ale zakładam że to niemożliwe). Mam kilka ograniczeń po pierwsze na tą chwilę w warsztacie tylko 230 v. Warsztat też nie jest gigantyczny w związku z powyższym muszę wnieść maszyny przez drzwi 60 cm i nie mogą ważyć bóg wie ile (wylewka 6 cm plus kafelki).

Oczywiście ograniczenie cenowe maksymalnie chciałbym wydać 10 tyś złoty (wydaje mi się że jak na warsztat amatora to i tak sporo i można coś znaleźć). Dodatkowo na maszynach chce pracować a nie zajmować się ich przeróbkami naprawianiem itd.

Przeglądam od dłuższego czasu internet i oczywiście to co wpada do głowy na pierwszy rzut to Bernardo - maszyny dosyć rozsądne cenowo - no ale chińczyki

rozważałem następujący zestaw:

Strugarko-grubościówka ADM 260 - 230 V http://www.hafen.pl/produkty/strugarko-grubosciowka-adm-v-,53,2,1245
Przecinarka stołowa, krajzega TK 250 F http://www.hafen.pl/produkty/przecinarka-stolowa-krajzega-tk-f-v-,53,2,1211
Na wyciągach się kompletnie nie znam

Jakbyście byli wstanie jeszcze coś powiedzieć o poniższej maszynie:

https://www.olx.pl/oferta/maszyna-stolarska-wieloczynnosciowa-pila-wyrowniarka-grubosciowka-CID619-IDhh8KB.html#3459164292

Proszę doradźcie podpowiedzcie - możliwości jest sporo a pieniądze wyrzucić łatwo

Offline Lauter

Odp: Zakup maszyn do warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2016, 13:39:45 czas Polski »
Podepnę się pod dyskusję, bo również jestem na etapie urządzania i w podobnej kwocie chciałbym się zmieścić. Jednak u mnie maszyny typu bernardo, holzmann, scheppach i inne chińczyki odpadają. Skoro masz mało miejsca, to może zastanów się nad czymś mniejszym, ale markowym. Ja jestem zdecydowany na zakup pilarki makity 2704, grubościówki makity 2012nb, zagłębiarki makity sp6000 i jakiejś tańszej wyrówniarki. Do tego jakiś wyciąg lub na początek odkurzacz i pewnie starczyłoby jeszcze na frezarkę do zamontowania pod stolikiem. Ewentualnie za nieco wyższą cenę można się zastanowić nad dewaltem, lub taniej kupić metabo. Od razu zaznaczam, że stolarz ze mnie żaden i z własnego doświadczenia nie znam tych maszyn ani tych, które wymieniłeś. Opieram się wyłącznie o opinie z tego i innych forum.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2016, 15:12:55 czas Polski »
Z ciekawości czemu makita na pilarke? Ona chyba najgorsze opinie w tej grupie cenowej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2016, 15:16:48 czas Polski »
Z ciekawości czemu makita na pilarke? Ona chyba najgorsze opinie w tej grupie cenowej.

Wystarczy przeczytać mega pokaźny wątek na temat tej pilarki , z niczego się nie wziął;)                  

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2016, 15:18:32 czas Polski »
No właśnie dlatego ciekawi mnie czemu kolega chce ja kupić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2016, 15:27:15 czas Polski »
Może chce zabrać głos w tak imponującym wątku . A żeby nie być gołosłownym musi kupić maszynkę  ;D

Offline Lauter

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2016, 16:35:04 czas Polski »
Może chce zabrać głos w tak imponującym wątku . A żeby nie być gołosłownym musi kupić maszynkę  ;D
Do tego chyba służy forum, żeby brać udział w dyskusji?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2016, 16:40:26 czas Polski »
Kudłacz, a dlaczego zdecydowałeś się na kafle, a nie na gres techniczny.
Spadnie Ci młotek i płytka ceramiczna pęknie. Czy po prostu juz miałeś w tym pomieszczeniu kafle?

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopada 2016, 17:24:32 czas Polski »
Mam gres ;) jezeli wchodzimy w szczegoly;

Jezeli chodzi o pily:

w tej chwili od 7-8 lat mam makite MLT100 - i rzeczywiscie do czasu byla fajna - dopuki ciąłem osb; wiorówke ewentualnie klejona sosne (materialy delikatne). Wjechal buk i masszyna dostala w tylek

- rozwalil mi sie plastik przy samym ostrzu (nie wiem kto zaprojektowal go takiego duzego bardzo latwo wylamac a podparty jest na takich lezkach aluminiowych ktore tez latwo wylamac)
- prowadnica - tez wdg mnie kiepska chyba ze operujemy tylko na miekkim towarze
- do tego pila ma rozsuwane stoliki przyktrecane na sruby - przez 2 lata trzymaly sie super - ostatnio od drgan same sie odkrecaja

A no i zachowanie na tym dokladnosci to tak ale przy deskach do metra przy dluzszych trzeba sie nabawic

Daltego chcialbym przeskoczyc na cos wiekszego -  i powiem szczerze - pytam sie na forum znawcow - bo jak ktos mi powie to totalne G... i wyrzucone pieniadze to nie ma sensu. Zdaje sobie sprawe ze do pracy ciaglej lepsza byla by REMA - ale to i inne pieniadze no i problem z pradem wniesieniem do warsztatu itd -jakbym na tym zarabial napewno bym poszedl w uzywana REME.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopada 2016, 18:21:13 czas Polski »
Lauter przeczytaj jeszcze raz mój post ze zrozumieniem  ;)

Offline Lauter

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopada 2016, 18:35:12 czas Polski »
Przemku może zaszło nieporozumienie. O jakim pokaźnym wątku na temat makity 2704 mowa? Bo jest jeden mega wątek ale na temat makity mlt100. Ja ze swojej strony chciałem tylko zasugerować koledze Kudlaczowi, że może wziąć pod uwagę bardziej mobilne markowe maszynki. Nie stoję wcale z uporem maniaka przy makicie. Jest kilka podobnych maszynek innych firm do wyboru.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2016, 18:39:20 czas Polski wysłana przez Lauter »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopada 2016, 18:43:33 czas Polski »
Kudłacz no to masz gres, a nie kafle. Czyli na pewno wytrzyma nacisk maszyn większych.
Natomiast ciężko Ci będzie zmieścić się w założonym budżecie zakładając że kupisz te maszyny które chcesz.
Zamiast pilarki bernardo pomyśl nad DeWaltem
https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiy9Yrv-8bQAhXGne0KHdUQDmAYABAB&ohost=www.google.pl&cid=CAASJORoPTQ_Mj6Im9fGJv8mjxrK9HAwfLZRxF-2GNlZ2fbG_XAkcA&sig=AOD64_3hBVgOhUsm2rrCACd4oc12Y3WqIQ&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwj9mYjv-8bQAhVROMAKHWWpAjQQww8IIQ&adurl=
Jakąś grubosciówke za 3000-3500 i akurat na frezarke powinno wystarczyć.  Ale najlepiej jakbyś sobie kupił gornowrzecionową i wstawił pod stolik.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2016, 18:44:15 czas Polski »
lauter ok. Nie zaśmiecajmy wątku  ;)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2016, 19:39:23 czas Polski »
Podobno droższa makita cierpi na choroby młodszej siostry : krzywy blat i kiepska przykladnica.
Było o tym na forum poszukaj i poczytaj. Ogólnie opinia jest lepsza o boschu. 

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Listopada 2016, 19:55:27 czas Polski »
Na takim dewalt kiedys w stanach pracowalem - ale wstawili go w wielki stol wiec material sie super obrabialo. Nadal mnie nie przekonuje w tych maszynach prowadnica - widziliscie ta w bernardo kawal metalu jeszcze do tego z tego co wyczytalem podtrzymywany z tylu na dodtkowej rolce czy czyms. Co do warsztatu - on ma z 30 m2 takze cos tam sie zmiesci nie przesadzajmy :).