22 Kwietnia 2026, 15:25:50 czas Polski

Autor Wątek: Zakup maszyn do warsztatu  (Przeczytany 10267 razy)

Offline Gerdo

Odp: Zakup maszyn do warsztatu
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Listopada 2016, 22:55:32 czas Polski »
Zaskoczyłeś mnie, że akurat priorytetem - jak sądzę - jest dla Ciebie przykładnica. Bylem przekonany, że bernardo chcesz bo ma wózek. DeWalt ma podobno jedną z najlepszych przykładnic, a jak na palcach dobrze licze jest tanszy o ponad 2000.
Przyglądnij się uważnie Bernardo - dokładnie okolice piły i wózka. Jak nic nie zobaczysz i się poddasz, to wtedy Ci powiem o co chodzi. Tymczasem - dlaczego wózek w Bernardo jest kiepski. Pomyśl.

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2016, 01:14:04 czas Polski »
A widzisz nie doczytałem ze de walt ma tylna blokade prowadnicy to rzeczywiscie moze byc rewelacyjne rozwiazanie; co do wozka w Bernardo - zakladam ze albo chodzi o to ze wozek jest maly albo o prowadnice pod wozkiem.

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopada 2016, 01:32:19 czas Polski »
Gerdo;

obejrzałem dokładniej tego dewalta - to chyba rzeczywiście bardzo dobre rozwiązanie. Na początku myślałem że to kopia mojej Makity - ale tu rzeczywiście jest szereg fajnych rozwiązań - no i do mniejszego warsztatu jak znalazł. Ok to co z grubościówko wyrównywarką? czym się kierować co kupić ?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopada 2016, 09:46:00 czas Polski »
Co do grubosciowki to również bierz dewalt. W zestawie z piłą może otrzymasz jakiś rabat. A wyrowniarek na Olx jest masa.
Dwie osobne maszyny to praktyczniejsze rozwiązanie. Wyrowniarka może być używana lub samorobna ( byle solidna)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Listopada 2016, 10:29:00 czas Polski »
Ja od kilku miesięcy używam grubościówkę DeWalt 733 typ 2. Obrabiam świerk, sosnę, buk i dąb. To solidna maszyna. Od jakiegoś czasu rozważam też wymianę pilarki Bosch PTS 10 na inną, być może będzie to DeWalt 745  zabudowana w mobilną szafkę- mam nadzieję, ze jest tak solidna jak grubościówka. Jeżeli planujesz kupowanie tarcicy i samodzielną jej obróbkę, to tak jak pisze Akwa-stolarz wystarczy solidna wyrówniarka SAM. Do obróbki mniejszych elementów wystarczy strugarka stolikowa. W małym warsztacie przydatną okazuje się zagłębiarka z szyną - jest wygodna do rozcinania arkuszy sklejek, płyt wiórowych, brzegowania tarcicy, docinania na wymiar klejonek itd, nie trzeba wtedy dużej pilarki. Wygodniej jest w małym warsztacie operować zagłębiarką gdy materiał leży niż większym materiałem na pilarce stołowej - zawsze jest ciasno. Dlatego też warto stoły, szafki, blaty w warsztacie mieć na jednej wysokości aby można je było wykorzystywać do układania materiału przy obróbce i montażu. Konieczny jest odciąg do grubościówki, wyrówniarki i odkurzacz  z separatorem do elektronarzędzi

Offline Gerdo

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Listopada 2016, 12:12:18 czas Polski »
Kudłacz zauważ, że Pilarka Bernardo jest tak skonstruowana, że np nie mozesz użyć wózka gdy masz wąskie elementy, bo wózek nie znajduje się przy krawędzi piły, lecz jakies 25cm jak na moje oko. Masz jakąś dechę z krzywą krawędzią i nie wyrownasz jej na takim wózku - to jeden z przykładów.

Kudłacz akurat bernardo może i wygląda fajnie, ale w tym przypadku zaledwie 30kg DeWalt ma więcej plusów, a i zostanie Ci trosze grosza.
Obudujesz sobie DeWalta stołami i dodatkowo będziesz miał powierzchnie roboczą. Dodatkowo mozesz to zabudować tak, że dostosujesz ją do swojego wzrostu.

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Listopada 2016, 14:55:29 czas Polski »
Gerdo;

bo widze ze jestes obeznany w temacie DE WALTa mozesz zerknac czym sie roznia; jedna uzywke znalazlem za 1650 zl moze to dobry pomysl:

https://www.olx.pl/oferta/dewalt-dw744-pilarka-stolowa-pila-tarczowa-katy-CID628-IDiPdvd.html#e817a0ef86
http://allegro.pl/dewalt-dwe7491-pilarka-stolowa-pila-250mm-2000w-i5910768045.html
http://allegro.pl/dewalt-dw745-pilarka-stolowa-pila-250mm-1850w-i5700248297.html

Te nowe oczywiście różnią się mocą pytanie czy 150 Wat to taka duża różnica?

Jeżeli chodzi o wyrównywarkę rozumiem że chodzi Ci o taką:

http://allegro.pl/dewalt-d27300-grubosciowka-strugarka-heblarka-i5934521789.html

widzę że to pare złoty kosztuje a myślałem że na Piłe dużo wydam

Offline msx2

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Listopada 2016, 15:09:30 czas Polski »
Te nowe oczywiście różnią się mocą pytanie czy 150 Wat to taka duża różnica?
Różnią się też szerokością cięcia i wymiarami stołu. DWE7491 wygrywa to starcie.

Maks. szer. cięcia w prawo 610 mm
Maks. szer. cięcia w lewo 315 mm

vs

Maks. głęb. cięcia w prawo 825 mm
Maks. głęb. cięcia w lewo 558 mm

I to w gruncie rzeczy jest duża różnica.

Ja od kilku miesięcy używam DWE7491 i jestem bardzo zadowolony. Jedyne, co chętnie bym do niej dorzucił to łagodny rozruch ;)

A w temacie grubościówki chodziło bardziej o ten sprzęt: http://allegro.pl/dewalt-strugarko-grubosciowka-dw733-1800w-nowa-i6256334032.html

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Listopada 2016, 16:29:12 czas Polski »
Panowie;

to co mowicie to miod na moje uszy - wlasnie zeszlismy z budzetem w dol i to znacznie (a t dioiero miod na uszy nazeczonej :D). Co do Frezarki mam taka z castoramy Mac Alister (do recznej prac sie nadaje - nigdy nie korzystalem w tym wypadku z jakis markowych narzedzi wiec nawet nie znam roznicy)  zasadniczo wstawie ja w stolik macie racje. Co do grubosciowki mam jeszcze pytanie -  w stanch na You tube pokazuja taka piekna maszyne:

DW735

Wygláda to mega profesjonalnie - nie wiecie czy to juz dostepne w Polsce

Offline Gerdo

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Listopada 2016, 16:41:15 czas Polski »
Tez myślę, że warto zainwestować w DeWalta7491.

Grubosciowka tez jest ok, tylko problem jest tego typu, że - jak się domyślam - strugarki nie posiadasz. Wydaje mi się, że dewalt ma w swoim asortymencie 2 maszyny. Grubosciowka z linku kolegi i kombi, ale to jest cena około 6k. Nie pomnę dokładnej nazwy ale można znaleźć.
Jak zwykle jestem ostrożny w doradzaniu na forum zakupów za grube tysiące dla mojego komfortu psychicznego, ale myślę że warto pomyśleć nad kombi - zaczynają się od 3,5k.
Frezarke gornowrzecionową zamontować pod stołem i myślę, że w założonym budżecie się wyrobisz. O ile ten DeWalt kosztuje 3,6k o tyle frezarka i strugarko-grubosciowka ceny mają elastyczne więc powinieneś się zmieścić.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Listopada 2016, 16:49:16 czas Polski »
DeWalt 735 jest na 110 V, można było ją kupić z transformatorem na OLX ( nie wiem czy to aktualne), w normalnej sprzedaży w Polsce chyba nie jest dostępna. Tu masz porównanie DW 735  ze zwykłą:  http://woodgears.ca/planer/dw735.html

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Listopada 2016, 12:32:19 czas Polski »
Zasadniczo mam jeszcze strug reczny elektryczny - jezeli bede miec grubosciowke to chyba starczy podgonic na recznym i pozniej wyrownac na grubosciowce?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Listopada 2016, 13:09:12 czas Polski »
Nie. Obejrzyj sobie filmiki w stylu what is jointer albo planer vs jointer.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Listopada 2016, 13:11:14 czas Polski »
Nie starczy. Strugiem, zestrugasz ale ciężko będzie Ci wyrównać. Od tego jest wyrówniarka.

Offline Lauter

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Listopada 2016, 15:05:05 czas Polski »
Zawsze możesz użyć triku z wyrównywaniem na grubościówce
a do węższych desek kupić jakąś tańszą wyrówniarkę 155 mm typu nutool czy coś w tym typie.