10 Maja 2026, 20:40:01 czas Polski

Autor Wątek: Moja mobilna  (Przeczytany 8380 razy)

Offline kuń

Odp: Moja mobilna
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Stycznia 2017, 10:49:28 czas Polski »
uff... drewno kupione . Oj  nie ma to jak pojechać do składu drewna po modrzew 14cm a kupić świerk 19cm,ale spokojnie nie jestem takim  ignorantem że pomyliłem materiał:)
Modrzew tarasówka był tak.....pogięty,pogniły!!!pleśń zielona żółta, popękany wzdłuż.... żywica ciekła litrami... że dałem spokój tym bardziej że obok piękne ,suszone, strugane i  gładziutkie dechy świerkowe.  Grubość 25 mm więc poszły na gruboścówkę tak do 20mm.

Moje pytanie jest następujące: Czy to ma sens i szanse powodzenia:
Udało mi się pożyczyć 2 ściski 80cm ułożę deski -2m długie -tak jak mają być sklejone -na miejsca łączenia klej, docisnę przez przekładki ściskami, a od strony która będzie wewnątrz budy dodam powiedzmy 8cm szerokie deski pod kątem prostym, przyklejone i przykręcone do tych właściwych 2m. Powiedzmy że ze 4 takie dechy -czyli na początku i końcu i  dwie na środku. Co około 50cm. Po dodaniu tych desek od wewnątrz ściski zdejmuję
Ma to sens?

Offline kuń

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lutego 2017, 23:50:12 czas Polski »
Na razie próbna skrzynka tylna... łączenia kiepskie bo musiałem wygubić podcięcia desek- z rozpędu zrobiłem z jakiejś końcówki boazeryjno obiciowej. W łączenia będzie dodany sznur konopny -maskowanie + wygląd:), to na razie przymiarka do klecenia zabudowy głównej. Jak po zamontowaniu stwierdzę ze brzydka zrobię nową z tego samego materiału co główna zabudowa.
W narożniku skrzynki  wzmocnienia, na ściance dłuższej dodatkowo po 2 deseczki wzmacniające, w założeniu  do środka dam worek z grubego impregnowanego płótna bawełnianego, skrzynka będzie bagażnikiem na bambetle nie gastronomiczne  .

Offline kuń

« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lutego 2017, 20:38:12 czas Polski »
Przymiarka budy głównej. Wzmocnienia L kształtne w narożnikach będą zdublowane/ pogrubione   albo dodatkowo poskręcane. Między środkowymi pionowymi deskami- od wewnątrz - będą dodane poziome - kolejne podparcie blatu .Dodatkowo  burty będą "spięte" deskami żeby zapewnić dodatkową sztywność i oparcie blatu.
Oczywiście cały blat będzie dzielony i podnoszony zawiasowo.
Blat 190/90 cm. możliwe że będzie dodatkowo z przodu na zawiasie  mały blacik.
Decha ustawiona na budzie- tak mniej więcej po skróceniu oczywiście odpowiednim, będzie wyglądała ta ozdobna decha od strony kierowcy:) jak to określono w folderze jakiejś firmy:)
Skrzynka tylna ustawiona mniej więcej w położeniu jak to będzie na rowerze,tak pi razy oko.
Oczywiście jeszcze nic nie szlifowane itp, ale dumny jestem bo tak jak założyłem, żadnego wkręta nie widać:) wszystko łączone od wewnątrz. Zamków,czopów,zastrzałów nie chciałem już robić bo i nie umiem porządnie i czasu brak :)

Koło będzie mniej więcej na wysokości tych 2 podkładek które utrzymują uchylony blat, i koło zachodzi mniej więcej na 1/3 wysokości budy,no trochę niżej powiedzmy tak z 3cm niżej czyli jakieś 15-16cm
Ekspres będzie na środku i zajmie mniej więcej przestrzeń nad kołem czyli  podkładki utrzymujące blat podnoszony wyznaczają mniej więcej szerokość  ekspresu .

Offline kuń

« Odpowiedź #33 dnia: 02 Października 2017, 16:07:04 czas Polski »
Czasu trochę minęło:)

Błotniki klejone ,2 warstwowe, gięte na mokro .
Kilkadziesiąt spinaczy załatwiło sprawę:) krawędzie i całość ładnie ściągnięte i sklejone, niestety błotniki nie wyszły identycznie, mają różną i to wyraźnie różną krzywiznę, widocznie jeden mniej naciągnąłem przy układaniu na kopycie a po sklejeniu to już po ptakach, nie da się odgiąć jak jednowarstwową wersje.
 Chwila namysłu: będzie błotnik do mojego roweru codziennego, klasyk single  z szerokimi kapciami co wjadę nim wszędzie a w lesie to już w ogóle ofrołd:)
Jest więc błotnik gięty na kopycie, 2 warstwy po 4mm -sosna, finalnie ścieniona szlifierką, już po gięciu. Końcowy szlif papierem 180 - zużyta tarcza ścierna na szlifierce wiertarkowej.
Następnie 2x pokost rozcieńczony 50/50 , kolejna warstwa pokostu już prawie nie rozcieńczana.
Zakończenie błotnika - kawałek sosny sęcznej.
Sprawdzimy jak to działa taki błotnik zimą i jesienią w czasie pluchy, jak sie spisze to do kawiarni założę te co mam już wydziergane.

Offline Henry

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Października 2017, 16:35:46 czas Polski »
Wygląda na taki co się będzie mocno telepać na wybojach - nie jest zbyt sprężysty?

Offline kuń

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Października 2017, 21:41:19 czas Polski »
Na razie ma 2 miejsca mocowania ale fakt, obawiam sie telepania na boki szczególnie, będzie dodatkowy pałąk z tyłu, typowo błotnikowy.
To próba, jak przez jesień i zimę błotnik się spisze to znaczy że takie  - nawet 1 warstwowe będą ok przy kawiarni która z założenia nie wyjeżdża na deszcz,  a tym moim codziennym rowerem jeżdżę  w każdą pogodę.  No zobaczymy jak to będzie, na razie spodobała mi się technika gięcia drewna:)

Offline kuń

« Odpowiedź #36 dnia: 03 Grudnia 2017, 21:45:13 czas Polski »
Na razie kończenie  budy:)  krawędzie lekko zaokrąglić, bejca i lakier:)

Upadłem sie żeby na przodzie  zabudowy był podnoszony -na postoju- blat  a w czasie jazdy by sobie wisiał, by nie wisiał bezczynnie  w środku będzie osadzona gruba szyba, pod szybą fornir czeczoty topolowej,przepiękny:)  całość podświetlona żarówkami ledowymi.
  Taśmy ledowe odpadają, robiłem próby-  by miało to sens  muszą być mocne ledy, a takie taśmy są cięte co 1 m a to za duże odcinki. Co ważne te ledy by brały około 36 -48 W  a to sporawo
Żarówki jakie zastosuje wezmą 16 a i to będzie za dużo:)
  Szyba  grubości 6mm wytrzyma mój ciężar więc spokojnie da rade jako blat popracować trochę:)
Poniżej zdjęcie- to jak na razie podświetlenie robocze- 1 żarówka 4 W bez podłożonego lustra a będzie zdobyczne lustro-dodatkowo będzie odbijać światło w stronę czeczoty.
  Jak Wam się widzi mój pomysł?
Docelowo całość drewniana będzie pociągnięta na palisander- taki brąz ciepły połączony z ciemnym czerwonym a sam fornir pociągnięty będzie dla uelastycznienia- gliceryną, co lekko podbije i ściemni jego kolor ale i pozwoli na lepsze prześwietlanie go ,
PS foty z telefonu i to raczej antycznego więc nie szukajmy super ostrości i cudownych zdjęć:)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Grudnia 2017, 21:38:16 czas Polski »
zaczynam czytać i kątem oka zerkam na dół na zdjęcie kominka, w połowie czytania zerkam jeszcze bo to jednak chyba nie kominek, i na koniec się okazuje że to na pewno nie jest zdjęcie kominka ;D

Offline kuń

« Odpowiedź #38 dnia: 09 Grudnia 2017, 08:58:32 czas Polski »
No w sumie wygląda jak kominek:) akurat na zimne dni jak pracuje na strychu.