17 Maja 2026, 22:20:28 czas Polski

Autor Wątek: Nagrywanie filmów - porównań.  (Przeczytany 5675 razy)

kozio

• Gość
Nagrywanie filmów - porównań.
« dnia: 27 Listopada 2016, 23:11:09 czas Polski »
Witam.
Noszę się z zamiarem by ruszyć od wiosny z nagrywaniem i porównywaniem różnych narzędzi i osprzętu typu wiertła, papier ścierny, prowadnice szuflad, zawiasy, może i elektronarzędzia...
Będę wybierał rzeczy z różnych półek cenowych aby rozwiać wątpliwości co do wyboru.
Sam wiele razy stałem przed wyborem i jeszcze często stanę. Zastanawiałem się czy lepiej kupić frez za 20 czy za 150 zł albo papier ścierny 30szt za 10 zł czy 10szt za 15zl , byly też prowadnice szufladowe fgv za 7zł i blum za 20zl. Takich sytuacji będzie jeszcze wiele. Łatwiej więc będzie wybrać jeśli będziemy wiedzieć co.

Jeśli macie pomysły co przydatnego można porównać to czekam na propozycję w tym wątku.

Liczę też na podpowiedzi jak porównywać by miało to sens.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2016, 23:14:35 czas Polski wysłana przez kozio »

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Nagrywanie filmów - porównań.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2016, 23:30:41 czas Polski »
Może spróbuj się dogadać z pobliskim sklepem narzedziowym i w zamian  za reklamę pozyczaliby ci elektronarzędzia do recenzji. Takich recenzji z sprzętem dla Kowalskiego w sieci bardzo mało.

Offline agoliat

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2016, 00:19:36 czas Polski »
Pomysł rewelacyjny. W końcu będzie jakaś porządna konkurencja dla JarkaO i PragmatycznegoP :)

Tylko by zlecenia porównań różnych sprzętów nie przerosły "porównacza" bo obawiam się że będzie ich duuuużo :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2016, 06:57:20 czas Polski »

w zamian  za reklamę

I tu jest słowo klucz, że filmiki mogą być nierzetelne lub też mogą być odbierane jako nierzetelne.
Pomysł dobry. Dajesz Kozio
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2016, 07:23:10 czas Polski »
Spec, dlatego to musi być reklama sklepu a nie producenta czy autoryzowanego dystrybutora.
Kozio, a może i ktoś z forumowiczów byłby w stanie udostępnić sprzęt do porównania. Chociażby na początek.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2016, 08:37:24 czas Polski »
Kozio - moje 5 groszy. Do maja testowalem rzeczy (co prawda nie stolarskie ale uwagi generalne sa podobne). Moim medium byl magazyn - jest troche inaczej niz na YT. Nie bierz do siebie tego co pisze, to sa moje spostrzezenia po paru latach pracy redakcyjnej.

1. Merytorycznosc - nie sztuka jest powiedziec "to jest wiertlo, sluzy do wiercenia", "wiertlo za 100 zl wierci lepiej niz wiertlo za 10zl". Sztuka jest napisac (pokazac) czym owe wiertla faktycznie sie roznia, jakie zastosowano rozwiazania itd. Wbrew pozorom przygotowanie do testow czegokolwiek wymaga duzo "researchu".

2. Rzetelnosc - tu, w warunkach polskich, jest najwiekszy problem. Z paroletniego doswiadczenia (co prawda w innym sektorze ale na polskim rynku) stwierdzam, ze jesli liczysz na darmowe szpeje od polskich dystrubutorow to musisz sie uzbroic w cierpliwosc (ciezko cos wyciagnac) i przy negatywnej recenzji licz sie z zaprzestaniem wspolpracy. U nas jeszcze recenzje/testy traktowane sa jako "darmowa" reklama. I tu slowo klucz - "darmowa". Otoz biorac pod uwage pkt 1 taka darmowa to ona nie jest. Nie godzil bym sie na "pozyczke" - ilosc pracy jaka trzeba wsadzic w dobra recenzje jest naprawde spora (sam zobaczysz jak sie konkretnie do tego wezmiesz).

3. Forma - Nie sztuka jest napisac pare slow/nakrecic "jakis" filmik. Sztuka jest zrobic to tak, aby skutecznie i atrakcyjnie przekazac informacje. Z mojego doswiadczenia wiem, ze jak mi "forma" nie pasuje to nie czytam/nie ogladam bo ilosc danych dostepnych w roznych sferach jest wystarczajaca, aby znalezc cos w formie bardziej mi pasujacej. Wiekszosc znanych mi ludzi ma podobnie. Bedziesz wiec musial sie liczyc z czasem spedzonym na edycji filmow.

Co do metodyki testow - napisze Ci cos "na przykladzie" jak wroce z pracy. Wyciagne jakis moj stary tekscik i napisze, jak ja to robilem.

I kibicuje rekami i nogami bo nie ma rzetelnych testow na dobrym poziomie w naszym YT. ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2016, 08:47:04 czas Polski »
A ja Wam powiem, że takie amatorskie recenzje czasem bardziej do mnie trafiają niż te profesjonalnie przygotowane bo właśnie obarczone są mniejszą szansą "kupienia" niż te "pro".
Wprawdzie nie od warsztatowego szpeju ale moim ulubionym testerem i recenzentem jest Kuba Klawiter

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2016, 08:51:15 czas Polski »
W naszym "stolarskim" YT nie znalazlem naprawde pro recenzji. Znalazlem pro reklamy przygotowane w formie niby recenzji ;). Ale to juz jest sliski temat...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2016, 08:51:47 czas Polski »
Raffie dobrze prawi. Jest gość na YT (nie pamiętam nazwy) co różne rzeczy porównuje. Zakres jego porówniań jest wzięty z d..y. Chciał zaistnieć ale merytorycznie to dosłownie "the bill" i nie chodzi tu o rachunek ;) Raz "testował" prezerwtywy i odpowiedź Durexa na jego idiotyzmy była megagenialna. Nie dość, że błyskotliwa to jeszcze dobitnie pokazała, że te jego niby testy to chyba tylko dla gimbazy są.

Ps. Znalazłem ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2016, 08:56:26 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2016, 08:54:15 czas Polski »
Jeszcze jedna uwaga. Żeby sprzęt był rzetelnie opisany , musiałbyś na nim po prostu popracować . Bo opisów o danej maszynie ,że wykonana jest "gustownie" w necie jest od groma  ;)A to w naszych realiach jest mało prawdopodobne , aby sklep lub producent wypożyczył Ci sprzęt do dłuższych testów .

Offline cube

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2016, 08:59:33 czas Polski »
Dla mnie największa wartość mają testy w których recenzent nie tyle opowiada o sprzęcie co po prostu pokazuje dajmy na to jak wiertła z różnych półek cenowych pracują w kilku rodzajach materiałów. W takich filmach obszerna narracja jest zbędna.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2016, 10:08:41 czas Polski »
@SpecPiotr, dodaj lupkę w gratisie do tego załącznika:)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2016, 10:21:44 czas Polski »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2016, 10:28:26 czas Polski »
Kozio extra pomysł. Wydaje mi się, że na forum pojawia się kilka tematów:
1. jaka wkrętarka
2. jaka zagłębiarka
3. jaka grubościówka
4. jaka pilarka

Do tego ciekawe mogą być np porównania frezów lub tarcz i pokazanie jaka jest różnica pomiędzy powiedzmy dedrą, cmt, globusem czy festoolem. Lub pomiędzy jedną firmą a różnymi półkami produktu ( za 20, 80 i >100 PLN).

Takie pomysły na szybko.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2016, 10:40:53 czas Polski »
Kozio porównaj e-maile . Spec Piotr Powie dlaczego :D