16 Maja 2026, 00:37:21 czas Polski

Autor Wątek: Nagrywanie filmów - porównań.  (Przeczytany 5655 razy)

kozio

• Gość
Odp: Nagrywanie filmów - porównań.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2016, 10:49:04 czas Polski »
Sklepu lokalnego nie mam chyba że Brico.
Nikt niechcialby aby ktoś wypowiadał się źle o produktach które sprzedaje.

Konkurencji dla JO i PP  nie zamierzam robić bo ani ze  mnie stolarz ani aktor... bardziej chodzi o to że czasem szukałem jakiejś znaczącej różnicy między rzeczami markowymi  i marketowymi i nie było rzetelnej opinii.
Będą to w większości porównania "gówna " i "twarogu"
A nie maffela to festoola czy Boscha do makity.

Chcę  więc wypełnić tą lukę w polskim YT żeby rozwiać wątpliwości innym.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2016, 10:50:28 czas Polski »
Trza było dotacje na jakieś kamery wziąć ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2016, 10:55:45 czas Polski »
Kozio, pomysł masz dobry i potrzebny ale przewiduję kłopoty:

1. Porównanie ma sens jeśli będziesz porównywał co najmniej 3 produkty z tej samej półki cenowej - to wynika chociażby z wpisów i zapytań na naszym forum.
- Skąd je weźmiesz?
2. Co zrobisz jak któryś z producentów lub dystrybutorów publicznie zarzuci Ci lub nawet udowodni,  że test zrobiłeś nieprawidłowo lub nierzetelnie?
3. Będziesz miał kłopot, jeśli ktoś kupi urządzenie, któremu wystawisz dobrą ocenę i nie będzie zadowolony lub napisze, że wprowadziłeś go w błąd i naraziłeś na wydatki? Musisz to przewidzieć i wyraźnie zastrzec, że  każdy kupuje na swoją odpowiedzialność a Twoje opinia dotyczy egzemplarza, który posiadasz - takie uwagi i reakcje są przecież i na naszym forum.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopada 2016, 10:59:25 czas Polski »
Kozio, ja temu przyklaskuję! I nie tylko z powodu kamery do sprzedania ale głównie dlatego, że nie każdy maffelami, festoolami i innymi cudami się bawi.
Taki kanał "Narzędzia dla ludu" byłby (moim skromnym zdaniem) strzałem w dziesiątkę!

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopada 2016, 11:08:47 czas Polski »

nie tylko z powodu kamery do sprzedania

Wpis posiadał sprytne lokowanie produktu ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopada 2016, 11:09:55 czas Polski »
Jakbym nie napisał to by było: "taaa! bo ma kamerę do sprzedania"
Co zrobić, Specowi nie dogodzisz.. ;)

Offline karol_g

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Listopada 2016, 11:17:54 czas Polski »
Każda nie-raklemowa opinia będzie przydatna a szczególnie dla sprzętu i akcesoriów z niższej/średniej półki cenowej.
Dla mnie też ciekawe są filmy/porady jak można coś zrobić dysponując tym co się ma.
Dla przykładu jak mając tylko ręczną pilarkę (nie mając piły stołowej i/lub zgłębiarki z szyną) równo i w miarę czysto dociąć płytę/sklejkę. Jak uzyskać powtarzalność wymiarów itp.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Listopada 2016, 11:20:51 czas Polski »
A to już chyba podchodzi pod poradniki i tego jest dużo w (angielskojęzycznej) sieci.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Listopada 2016, 12:10:31 czas Polski »
Ze sprzętem problemu chyba nie będzie . Wystarczy dać info na forum czego będzie dotyczył test i może ktoś pożyczy maszynę jedną 2 czy 10 , trzeba tylko obserwować aledrogoro czy olx , czy nasz sprzęt nie będzie do odbioru za dopłatą :D

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Listopada 2016, 12:24:01 czas Polski »
Nikt niechcialby aby ktoś wypowiadał się źle o produktach które sprzedaje.
Zupelnie sie nie zgadzam z tym stwierdzeniem. Jesli test bedzie rzetelny to POWAZNY producent/dystrybutor wezmie do serca wskazane problemy i sprobuje sie do nich odniesc. Inna sprawa, ze w przypadku tanszych narzedzi na takie postepowanie ze strony producenta/dystrybutora nie ma co liczyc.

Offline sajo

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2016, 14:16:01 czas Polski wysłana przez sajo »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Listopada 2016, 14:23:06 czas Polski »
Sajo, mnie się wydaje, że do tego trzeba podejść z głową.
Inaczej będzie to odebrane jak powiesz: "wiertło firmy A jest do bani i nic nie warte" a inaczej kiedy ujmiesz to w taki sposób: "wiertłem firmy B wywierciłem więcej otworów w analogicznych warunkach co wiertłem A".
Chyba, że idealista jestem, mamy tu prawnika (Mag!) to niech się wypowie :)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Listopada 2016, 14:58:40 czas Polski »
Panowie..ale subiektywna opinia to tylko jeden z elementow takich testow. Nie mialem sytuacji, gdzie odpowiednio wyrazona opinia (o negatywnym wydzwieku) powodowala reakcje pt. straszenie sadem. A rzeczy ktore opisywalem dosyc czesto byly przedmiotem przetargow na dostawy dla WP. Producentom zalezalo na dobrych mediach i czesto, po takim artykule, dostawalem maila z podziekowaniami za pomoc z znalezieniu problemow.

Inna sprawa to kwestie techniczne, materialowe, projektowe itd. To sa fakty, ktore, odpowiednio przedstawione, pozwalaja odbiorcy wyciagnac wnioski. I jak sie powie "zrobione z gow...itu" i faktycznie jest zrobione z "gow...itu" to zaden sad nie ma tu nic do gadania.

Offline jara

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Listopada 2016, 15:11:27 czas Polski »
Kozio chce coś fajnego robić a Wy tylko straszyć potraficie. Przecież nie musi mówić np, że silverline to g-wno wystarczy powiedzieć "kątownik trzyma 90 stopni plus minus 3 stopnie" i jeśli komuś to nie przeszkadza to kupi takowy.

Offline agoliat

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Listopada 2016, 15:20:59 czas Polski »
Projekt jeszcze nie raczkuje a problemy się potęgują, oby nie spaliło na panewce :)
Kozio, bądź twardy i nie poddawaj się tej krytyce :)

Ja bym się zapytał tak, czy jest to przedsięwzięcie hobbystyczne czy komercyjne. Według mnie jak Kozio zacznie kręcić oglądalność na YT, gonić wyżyny "SUBów", pojawiać się na salonach i prasie, wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy i takie tam to wtedy producenci mogą jakoś brać go pod włos w momencie krytyki.
Jeśli jednak cele nie są aż tak rozbuchane to dla producenta będzie to kolejna, jedna z wielu, recenzji na rynku ale dla nas forumowiczów bezcenna

Jesli test bedzie rzetelny to POWAZNY producent/dystrybutor wezmie do serca wskazane problemy i sprobuje sie do nich odniesc.
hmmmm, tutaj wydaje mi się że to tak nie będzie działać. Dystrybutor sprzedaje to co mu producent przyśle. Producenci(prawie wszyscy) to firmy zagraniczne które to mają osoby decyzyjne daleko stąd i raczej krytyką mocno przejmować się nie będą.

Np wiertaka Bosch. Kozio powie że doświetlanie miejsca pracy jest w tym modelu "beznadziejne". Czy taka informacja spowoduje że następny model będzie miał to poprawione ?
Przy masowej krytyce pewnie tak, przy samym Koziu bohaterze, raczej nie.

Taka jest moje osobiste zdanie