Słuchajcie. Należy rozgraniczyć napięcie fazowe oraz międzyfazowe, tak jak koledzy pisali wcześniej. Fazowe to napięcie pomiedzy fazą a przewodem neutralnym lub ochronno-neutralnym w starych instalacjach (tzw. zerem), natomiast międzyfazowe, to napiecie pomiędzy fazami. Tzw. "siła" to właśnie określenie zasilania tójfazowego, gdzie napięcie pomiedzy fazami ma 400V, ale pomiedzy poszczególnymi fazami a zerem - 230V. I tu już nie wchodzę w sam rodzaj sieci i czy mamy PEN czy N oraz PE, chociąż jeśli jest stara sieć typu TN-C, również należało by się zastanowić nad rozdziałem tego PEN'a, i dołożeniu różnicówki.
Zamawiając maszynę, jeśli nie chcemy się bawić w transformatory, w Polsce bierzemy 1x230V, albo 3x400V. Od tego jaki rodzaj zasilania maszyny wybierzemy, będzie zależało to, jakie prądy popłyną w poszczególnych fazach naszej instalacji.
I tak dla 3kW, spod grubego palca licząc przy zasilaniu jednofazowym będziemy mieli jakieś 15A, przy zasilaniu trójfazowym i tej samej mocy maszyny prądy w poszczególnych fazach bedą rzędu 5A. Pomijając już nierównomierne obciążenie faz przy zasilaniu 1-fazowym, które nie jest porządane oraz to, że większość instalacji jednofazowych oraz osprzętu elektroinstalacyjnego w naszych domach czy garażach jest projektowane na prądy do 16A i jest nierzadko w agonalnym stanie (czyli jesteśmy na granicy obciążalności), może się okazać, że brakuje nam mocy przyłączeniowej przy tak dużym obciążeniu jednej fazy i po załączenu maszyny, nagle strzela nam bezpiecznik topikowy w złączu. Biorąc powyższe pod uwagę, wg mnie jeśli mamy dostęp do zasilania 3x400V, kupujmy takie właśnie maszyny.
Co do Norwegii (nie jestem przekonany czy tam jest 3x230V) oraz innych krajów (Japonia, USA 3x208, 1x120), z innymi niż nasza sieć nN, też nie jest do końca tak, że silnik kupiony w Polsce nie będzie tam działał. Biorąc na przykład silnik trójfazowy z możliwością połączenia uzwojeń w gwiazdę i trójkąt (na tabliczce znamionowej będzie miał oznaczone napięcie jako 3F 230/400V) - w Polsce łączymy go w gwiazdę, zasilamy 3x400V i działa, w innym miejscu gdzie napięcie mamy np. 3x230V - łączymy w trójkąt i również działa

. Moc taka sama, popłyną tylko większe prądy.
Pozdrawiam
Tomek