21 Maja 2026, 00:25:19 czas Polski

Autor Wątek: Frez do otworów?  (Przeczytany 9657 razy)

Offline Rafalski

Odp: Frez do otworów?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Grudnia 2016, 20:38:54 czas Polski »
No dobra, czyli mamy w płycie odstęp co trzecią dziurę tego systemu. Ale na co to się może przydać? Po zbudowaniu jakiegoś wihajstra możemy wiercić co trzecią dziurę na kołki pod półkę?

Wysłane z normalnego komputera przy użyciu jakiegoś tam programu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Grudnia 2016, 21:30:18 czas Polski »
Też chciałbym poprosić kolegę o rozwinięcie tematu.
A co do stołu i otworów.
Abu tao miało sens, to wszystkie otworu powinny być wykonane współliniowo i jednocześnie linie otworów powinny być równolegle i prostopadle.
Najlepszym rozwiązaniem jest poprosić firmę posiadającą CNC o wykonanie takiego blatu.
Druga opcja to jeśli masz dostęp do wykonanego już blatu z otworami to możesz użyć go jako szablonu. Wtedy frez palcowy z łożyskiem prowadzącym i do pracy.
Prosta robota.
No i trzeci to we własnym zakresie. Masz już jakiś pomysł na uzyskanie idealnych odstęp pomiędzy otworami?

Offline Coolman

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Grudnia 2016, 07:38:46 czas Polski »
Szablon w ksztalcie trojkata gdzie 2 narozniki maja piny 20mm wchodzace w 2 pierwsze otwory a 3 naroznik ma otwor bedacy szablonem do frezowania kolejnych otworow w blacie . Nastepnie przekladajy szablon i tak az uzyskamy zadana ilosc ptworow. Na koniec przycina,y caly blat tak aby odleglosci od skrajnych rzedow otworow do brzegu blatu byla rowna na calej dlugosci. Nie wiem czy jacno to opisalem ale tak to widze.

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka

Offline Rafalski

« Odpowiedź #18 dnia: 20 Grudnia 2016, 07:45:53 czas Polski »
Nie wiem czy jacno to opisalem ale tak to widze.
Niestety, nie jacno. Może jakbyś dodał kilka polskich znaków?
Wydaje mi się, że opisujesz sposób równego nawiercenia tych wszystkich dziur, ale pytanie jest "po co mają się przydać te dziury w rozłożeniu  3 x System32  ?

Wysłane z normalnego komputera przy użyciu jakiegoś tam programu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Grudnia 2016, 08:57:51 czas Polski »
Ja złapałem.
Dobry pomysł, o ile szablon wykonany bardzo precyzyjnie.
Czekam na zdjecia z realizacji.
Ps  będzie chyba problem z wywierceniem otworow brzegowych. Bedxie potrzebny szablon lewy i prawy, albo pieski prowadzace powinny miec możliwość suwania sie w szablonie aby mozna było tego samego szablonu używać po obu stronach. Wtedy bedzie pełnił rolę prawego i lewego szablonu.

Offline Coolman

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Grudnia 2016, 11:14:32 czas Polski »
Rafalski - rozstaw jest 32 bo "se" festool tak wymyslil ale jak zasrosujesz inne wymiary (byleby stale) to tez bedzie oki
Liro - nie musisz mieć szablonu prawego i lewego. Wiercisz co sie daje a pozostale otwory odwiercasz od kolejnego powstalego rzedu ( zawsze jednego otworu na koncu rzedu nie wywiercisz ale potem juz da sie je uzupełnić)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Grudnia 2016, 11:37:19 czas Polski »
No nie do końca jest tak piszesz z tym rozstawe 32.
Ton est europejski standard.
Rozstaw otworow pod polki 32mm
Rozstaw otworów pod wkrety pod zawiasy 32mm
Srednica puszki pod zawiasy puszkowe 32mm

Nie jest to więc wymysł firmy Festool.
A z tym rozstawem otworów w stole to daliscie.do myślenia, jak to mozna wykorzystać. A odnośnie szablonu to albo robić porządnie alno wszystko z ręki.
Dowiercenie z ręki po otworze w każdym rzędzie będzie powielało błędy.
Zauważ że do kazdej kolejnel linii bedzie.trzeba użyć nawierconego ręcznie otworu, i jeśli bedzie nawiercony z błędem to już każdy kolejny otwor nawiercony od szanlonu będzie powtarzał ten błąd.
Kolejna linia bedzie dodawała nowy błąd do po przedniego itd.
Nawet jesli niedokladność wyniesie 0.5mm na kazdej linii to przy 10 liniach już mamy 5mm.
Sporo.

Offline Coolman

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Grudnia 2016, 13:44:49 czas Polski »
Co do systemu 32 to pisalem to wczesniej ale dlaczego akurat mft ma dziury w tym systemie to ciezko chyba doszukiwac sie zasadnosci tak samo dlaczego te dziury sa fi 20 a nie np 16.

Co do tych otworow na koncah kolejnych rzedow to nie do konca widze zrozumiales to co chcialem opisac ale narysuj sobie trójkąt i w rogach postaw kropki 2 pelne i jedna pusta. Pusta to szablon odwiertu a pelne to piny wchodzace w gotowe otwory. Z reki wiercisz tylko 2 pierwsze otwory w rozstawie 96mm potem w te wkladasz piny szabonu i frezujesz 3 otwor i tak kolejne az do zadanej powierzchni. Na końcu dobinasz boki zeby bylo rowno i "włala". Mam nadzieje ze teraz rozjasnilem.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #23 dnia: 22 Grudnia 2016, 13:26:50 czas Polski »
Wymiar 96 bierze sie z systemu 32 jest t8 standardowy rozstaw otworow pod kolk7 do półek, zawiasy i inne akcesoria meblowe (nie wszystkie oczywiscie)
To brzmiało tak, jakbyś wiedział, dlaczego stół tej firmy ma właśnie 96mm.  A jeżeli tylko sobie wymiśliłeś, że 96mm to jest 3x32mm to tak samo można napisać, że dziury mają 20mm, bo trzpienie frezów w jakiejś tam maszynie tej firmy mają 10mm.
Pytanie wieć pozostaje, czy ktoś wie dlaczego ten stół ma te dziury rozstawione akurat co 96mm?

Wysłane z mojego normalnego komputera na biurku, przy użyciu jakiegoś tam programu.