22 Kwietnia 2026, 00:07:38 czas Polski

Autor Wątek: Jakie "chińczyki" do mojego amatorskiego warsztatu 12m2?  (Przeczytany 11658 razy)

Offline Roobertt

Odp: Jakie "chińczyki" do mojego amatorskiego warsztatu 12m2?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudnia 2016, 15:58:11 czas Polski »
Kozio nie polecaj czegoś czego niema w sprzedaży
Grubościówki z Juli

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Grudnia 2016, 16:29:25 czas Polski »
Jak to nie ma a spec kupił kilka dni temu...

ode mnie ;D  ta dammm

a tak na serio to nie wiedziałem ze tego nie ma w sprzedaży już.

wybaczysz mi?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Grudnia 2016, 17:47:18 czas Polski »
Zamiast ukośnicy kup sobie piłę japońską. Brzeszczot do RYOBY kosztuje 40zł jak dobrze pamiętam. Dorobisz sobie rączkę i gotowe.
To generalnie nie dla każdego, ale pomyśl np nad narzędziami ręcznymi. Niektóre kosztują dużo, ale są również w średniej półce cenowej.
Większość kasy bym ładował jednak w budowę warsztatu, jesli tylko jest miejsce na działce.

Jeśli o frezarkę chodzi, to kwestia jest otwarta. Frezy 8mm są uniwersalne, tak że mozna na nich pracować. Najlepiej mieć dwie frezarki. Krawędziówka i gornowrzecionowa, ale wiadomo, że jesteś na etapie inwestycji, tak że musisz iść na kompromis.

Ale przemyśl to ponieważ warsztat szybko się zapełnia różnymi rzeczami i potem będzie Ci ciasno. Do stolarki potrzebujesz struga, dłuta, piły i ołówka.
Mój pradziadek był kowalem i wydaje mi się, że przy lampie naftowej wyrywał zęby i kuł podkowy. Zmierzam do tego, że prądu nie miał.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Grudnia 2016, 19:28:04 czas Polski »
Kozio nie polecaj czegoś czego niema w sprzedaży
Grubościówki z Juli
jak nie ma jak jest   8) w gdańskiej juli wciąż stoi na półce

Offline jara

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Grudnia 2016, 20:15:07 czas Polski »
 Ja nie widziałem jej w Gdańsku a na stronie informują o wycofaniu jej z oferty.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Grudnia 2016, 20:33:38 czas Polski »
Internet to Internet a życie to życie ;D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudnia 2016, 20:44:48 czas Polski »
Internet to Internet a życie to życie ;D
Vide odkurzacz w casto :)

Offline floogiorgio

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Grudnia 2016, 23:17:15 czas Polski »
Akurat chodziło o grubościówkę/wyrówniarka z Juli a nie samą grubościówkę.

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/strugarki/wyrowniarka-grubosciowka-250029/
kozio - mistrz przepraszania:)
gerdo - dzięki, racja budowa warsztatu do podstawa, narzędzia się dokupi, a warsztatu bez dachu nie pozostawi.

Offline KonradRak

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Grudnia 2016, 13:31:01 czas Polski »
floogiorgio z mojego doświadczenia podpowiem, że warsztat za chwilę zrobi się zbyt mały. Ja wybudowałem 30m^2 i już się nie mieszczę mimo braku kilku koniecznych maszynek. Planuję wybudować drugi budynek 35m^2 i maksymalnie wysoki. Zamieszam trochę ale sugeruję abyś wszystkie fundusze przeznaczył na budowę maksymalnego dopuszczalnego budynku bez pozwolenia na budowę tylko na zgłoszenie czyli 35m^2. Wysokość z dachem dwuspadowym chyba 4m. Trzeba doczytać w ustawie. Skoncentruj się na instalacjach włącznie ze sprężonym powietrzem na PEX. Nawet gdybyś musiał odczekać rok z zakupem pierwszych maszyn to nie będziesz żałował. Jesteś młody wiec wybudujesz na wieeeele lat. Co do maszyn to ja pracuję tylko z MDF, sklejka. Praktycznie 0 litego drewna (ale się zmieni) brakuje miejsca na porządną strugarko-grubościówkę. Dla mnie priorytetem były:
1. Pilarka (Hammer K3) - tobie wystarczy jakaś mała z żeliwnym blatem i dorobisz stoły, culagi.
2. Kompresor (Maktek V 200L) - 50L dwucylindrowy Chińczyk Ci wystarczy.
3. Frezarki górnowrzecionowe i konieczne mocna dolnowrzecionowa z dorobionym stołem zintegrowanym z pilarką. Wszystko tanie chińczyki.
Rewelacyjna jednoręczna:
http://allegro.pl/bass-polska-frezarka-wielofunkcyjna-przystawki-i5910949388.html
Jeszcze jakaś tania lamelownica za 200-300zł. Pod blat mam tego Chinola i daje i daje radę:
http://forum.domidrewno.pl/frezarki/frezarka-eurotec-wper110/
Odkurzacz. Mam z Lidla za ok. 300 zł i z Biedronki ok. 150zł. Oba działają już kilka lat ale główne maszyny obsługuje już profesjonalny Cyklon.
Wiertarka stołowa. Wkrętarka z dwoma akumulatorami (marketówka).
Zrób coś takiego bo zajmuje mało miejsca:

tu już HiEnd:

Pozdrawiam i realizuj swoje plany bez kompromisów!
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2016, 13:32:55 czas Polski wysłana przez KonradRak »

Offline floogiorgio

« Odpowiedź #24 dnia: 30 Grudnia 2016, 17:44:29 czas Polski »
KonradRak
Dzięki za podpowiedź, zgadza się do 35m2, wysokość natomiast do do 5m.

Skoncentruj się na instalacjach włącznie ze sprężonym powietrzem na PEX
Nie rozumiem co do mnie mówisz:) Nie znam się na sprężarkach, ani na ich wykorzystaniu w warsztacie. Z tego co poczytałem sprężarką/kompresorem (rozumiem, że na prąd) można oczyszczać maszyny po przez podmuch oraz używać jej do pistoletu na gwoździe/zszywki. Do czego jeszcze służy sprężarka? co to znaczy PEX?

Frezarki górnowrzecionowe i konieczne mocna dolnowrzecionowa
Prócz tego, że dolnowrzecionowa mieści się w jednej ręce, jakie są właściwie różnice miedzy nimi? Górnowrzecionowa wydaje się być stabilniejsza, dolnowrzecionowa ma dodatkowe przystawki, co pozwala na frezowanie pod róznymi kątami? Tyle różnic widzę, są jeszcze jakieś?

Jeszcze jakaś tania lamelownica
Nie miałem pojęcia, ze takie coś istnieje, póki nie napisałeś, nie natknąłem się wcześniej na taki sprzęt:) Warto wiedzieć.

Pozdrawiam

Offline jaruzele

« Odpowiedź #25 dnia: 30 Grudnia 2016, 18:14:11 czas Polski »
Stary trochę się pogubiłeś. Frezarka dolnowrzecionowa to frezarka, która jest stacjonarna(można podpiąć pod stolik górnowrzecionową). Obrabiamy materiał prowadząc go po stole przy frezie. Natomiast górnowrzecionowa to frezarka, którą trzymamy w rękach lub ręce (w zależności od wielkości) i przesuwając ją po materiale obrabiamy go.

Offline jara

« Odpowiedź #26 dnia: 30 Grudnia 2016, 18:35:15 czas Polski »
Jeszcze jakaś tania lamelownica
Nie miałem pojęcia, ze takie coś istnieje, póki nie napisałeś, nie natknąłem się wcześniej na taki sprzęt:) Warto wiedzieć.
Skoro nie wiesz co to lamelownica to polecam wpierw poczytać książki/forum, w miarę upływu czasu jakieś projekty robić i wówczas kupować to co jest do danego projektu potrzebne. Koledzy dawali Ci bardzo dobre rady (szkoda że ja uczyłem się na własnych błędach-a to kosztowało...) odnośnie sprzętu no ale trzeba wpierw coś wiedzieć... Bez urazy tylko do nauki :-)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Grudnia 2016, 20:23:27 czas Polski »
Na sprężone powietrze masz odpowiedniki elektronarzędzi. Możesz zrobić sobie prasy do klejonki na siłowniki pneumatyczne lub dziadka do orzechów ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #28 dnia: 30 Grudnia 2016, 20:49:55 czas Polski »
Sorki ale nie bardzo rozumiem...
Zakladasz warsztat, a nie znasz podstaw ????

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Grudnia 2016, 21:53:30 czas Polski »
Ja proponuję, abyś kupił książkę prace w drewnie.

Poznasz podstawy i sam będziesz wiedział co masz kupić.

Ludzie na forum są pomocni, ale nie ma sensu marnować ich cennego czasu. Postaraj się sam dowiedzieć co będzie Ci potrzebne. Książka będzie bardzo pomocna