27 Kwietnia 2026, 01:46:35 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 93733 razy)

Offline Nakusek

Strugarka/Grubościówka niski budżet
« dnia: 26 Grudnia 2013, 09:22:44 czas Polski »
Cześć,

Wiem, że na forum przewijają się wątki, ale raczej dotyczą one maszyn za 2000 zł i w górę.

Ja niestety na ten moment nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek i muszę się ratować innym sprzętem.
Od początku:
Zastosowanie: hobbystycznie + nauka
Budżet: max 1000 zł

Pytania:
Czy lepiej kupić samą grubościówkę np opisaną na forum:
http://www.jula.pl/grubosciowka-2000w-250025
a może:
http://www.jula.pl/strugarka-wyrowniarka-grubosciowka-1500w-250029
czy lepiej dołożyć jednak trochę grosza i zakupić:
http://www.megamaszyny.com.pl/strugarko-grubosciowka-cat-1091-id-17745.aspx - lub bez zintegrowanego wyciągu za 200 zł mniej?

Zastanawiałem się jeszcze nad inną opcją, a mianowicie nad strugiem elektrycznym np. takim:
http://allegro.pl/strug-elektryczny-680w-bosch-pho-20-82-hebel-fvat-i3752552429.html

A tak między Bogiem, a prawdą, to sam nie wiem czego potrzebuję i co mi się przyda.

Obecnie mam dostęp do różnych palet i z  nich pozyskuję drewno do nauki i robienia prostych mebli etc, ale pojawia się problem, że każda z desek odzyskanych desek jest albo w kształcie łódki, albo jeszcze bardziej poskręcana.
Owszem jednym z rozwiązań może być pojechanie do marketu i kupienie "prostych" desek, ale jakoś ten wariant do mnie nie przemawia :)

Liczę na Wasze fachowe porady i cierpliwość dla laika :)

Offline Paweł 46

Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2013, 11:12:41 czas Polski »
Do amatorskich prac ta grubościówka Meec w zupełności wystarcza, ja jestem z niej bardzo zadowolony.
Strugarki są fajne, ale jak chcesz zrobić kilka, czy kilkanaście desek na idealny wymiar, to tylko grubościówka.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2013, 11:25:11 czas Polski »
Lub strugarko - grubościówka :)
Po co zaraz do marketu. Szukaj składów drewna, tartaków gdzie oferują tarcicę po suszeniu. W naszej okolicy jest na pewno jeden w Poddębicach. Są też pewnie i bliżej. Moim zdaniem kup na początek wyrówniarko - grubościówkę. Musisz mieć na uwadze, że jakakolwiek tania, chińska maszyna "ma prawo" być niedokładna, mało trwała, nieserwisowalna, itp. itd. "Ma prawo" co nie znaczy, że każda będzie zbiorem wszystkich negatywnych przypadłości. Trzeba być jednak świadomym ograniczeń. Na pewno nie są to maszyny do częstej pracy ale dzięki nim coś już jednak można zrobić. Jula ma ten plus że jest u nas w Łodzi, sprzęt można "pomacać" na żywo a jak kupisz przez internet a maszyna padnie podczas gwarancji to będziesz wszystko załatwiał telefoniczno - mailowo...
Napisz co chcesz robić z drewna wtedy łatwiej będzie doradzić. Skrobnij też jakimi narzędziami już dysponujesz.

Offline Nakusek

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2013, 12:02:01 czas Polski »
Na tem moment staram się zrobić wszelkiej maści półki, szafki, stoliki etc.
Czy to co w domu najpotrzebniejsze + meble do garderoby, w której dla mojej damy zawsze jest mało miejsca ;)

Ogólnie wszystko to, co na początku jest dosyć proste do zrobienia - później chciałbym zacząć robić mable z szufladami etc, ale to jak opanuję dłuto :)

Na dzisiaj dysponuję:
- szlifierka oscylacyjna
- wyrzynarka
- wkrętarka
- frezarka
- kilka dłut
- strug (ale to taki za 20 zeta z marketu ;) -więc nie wiem, czy o nim pisać
- kilka pił w tym jedną japońską

Generalnie dopiero kupuję powoli wszystko co wydaje mi się potrzebne, więc "szau" nie ma :)

Co do Poddębic to mam zamiar się tam wybrać właśnie :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2013, 14:43:48 czas Polski »
Musisz się dokładnie zorientować co ci będzie dokładnie potrzebne :-\  wskazałeś strugarko-grubościówkę i tu musisz dokładnie obejrzeć czyli zajrzeć w paszczę maszynie a konkretnie na rolki do pobierania materiału (czy jakoś tak) mają być raczej metalowe a nie gumowane .Dlaczego? ano dlatego że posiadam podobną maszynkę firmy Kinzo i tam rolki są gumowane i to czarne i brudzą materiał obrabiany czyli deseczkę choć nie zawsze ale ogólnie nie polecam   :-\

Offline Nakusek

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudnia 2013, 17:31:32 czas Polski »
Ok, to jeszcze inaczej, bo na razie mam mętlik w głowie.
Jaka jest różnica między:
strugarką
grubościówką
wyrównywarką?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudnia 2013, 18:12:48 czas Polski »
W grubościówce masz ruchomy stół ustawiasz konkretny wymiar za pomocą stołu i heblujesz.
Grubościówka posiada mechaniczny posuw.
Na strugarce przykładasz materiał od góry, przesuwasz ręką i strugasz mając tylko orientacyjny wpływ na wymiar materiału który obrabiasz.
Nie wyobrażam sobie zrobić coś konkretnego np. półkę, szafkę, boazerię itp bez posiadania grubościówki.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudnia 2013, 19:42:33 czas Polski »
Wyrówniarka służy do wyrównania (jak sama nazwa wskazuje) powierzchni - żeby była płaska (nie łuk czy śmigło). Grubościówka służy do  zestrugania materiału na żądaną grubość. Na pierwszej maszynie równa się z reguły dwa prostopadłe do siebie boki, kolejne wyrównują się podczas zbierania na grubości na drugiej maszynie. Nie wiem czemu nieraz na obie niektórzy mówią, że to strugarki (no, w sumie obie strugają drewno lecz każda z nich służy do innych czynności).
Co do gumy na wałkach posuwu - Amigorg rozwiązał problem zmieniając gumę na wąż (bodajże taki do podlewania ogrodu).  Większym problemem jest dostępność noży i to czy taka tania grubościówka po zbiorze zostawia gładką czy też lekko pofalowaną powierzchnię.
Nakusek - meble z szufladami i frontami możesz robić już teraz (skoro robisz półki i szafki to skądś bierzesz klejonkę...). Też się bałem na początku czy dam radę bez sporego zaplecza sprzętowego ale jak na razie wszystko się udaje (efekty w mojej galerii). :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2013, 21:41:13 czas Polski »
no nie chciałbym się chwalić  ::) ale u mnie dwa wałki są gumowe :-[ (i do tego brudzą jak się ślizgają)
a u Amigorg-a jeden wałek  jest metalowy a drugi przerobił właśnie i nałożył  węża i tu jest wyższość jego nad moją maszyną :P jak się gumy wyrobią to też coś wymyślę  :P czyli zrobię jak Amigorg

Offline Nakusek

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudnia 2013, 07:56:38 czas Polski »
Czy sama grubościówka może zastąpić wyrównywarkę?
Bo już nie wiem co kupić:
1)http://www.jula.pl/strugarka-wyrowniarka-grubosciowka-1500w-250029
2)http://www.jula.pl/grubosciowka-2000w-250025

Offline studio tata

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudnia 2013, 08:35:39 czas Polski »
nie nie moze , kup te wyrownywarko grubiarke , na poczatek bedzie ok ,
musisz sobie poczytac jak dzialaja te urzadzenia , od czego zaczynac i jak dalej postepowac z materialem
celem uzyskania prostej o jednakowej grubosci oraz z katami 90 , deski , czy kantowki
dobrze przygotowany material to polowa sukcesu pozdr

Offline Nakusek

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudnia 2013, 18:32:35 czas Polski »
No i kupiona :)
Okazało się, że w Jula są 2 rodzaje tych urządzeń
1 o mocy 1250 - w markecie na wystawie
2 o mocy 1500 - w internecie
więc gdyby ktoś kupował, to warto sprawdzić ;)

Gdyby ktoś miał pytania, to chętnie odpowiem.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2013, 01:32:26 czas Polski »
Nakusek widzę, że załapałeś się na promocję stówę zaoszczędziłeś :)

Offline Nakusek

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2013, 10:01:55 czas Polski »
Heh... nie do końca.
Obniżka musiała być od dzisiaj.
Trudno, grunt, że działa :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2013, 10:14:49 czas Polski »
A rolki dociskowe to gumowe czy metalowe ?  :)