27 Kwietnia 2026, 15:45:08 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 93753 razy)

Offline MarcinW

Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Października 2014, 11:04:12 czas Polski »
a dasz rade ręcznie obrócić? tylko oczywiście nie podłączoną do prądu!

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Października 2014, 11:05:50 czas Polski »
Witam kolegów sympatycznych , wrócę do tej grubościówki kupionej w Juli bo właśnie takową nadobyłam. I niespodzianka - nie działa ! Czy ona ma jakieś zabezpieczenie które trzeba usunąć ? Jak mi przyjdzie ją odwozić ponad 100 km. to się załamie

Hej,

a instalowałaś ten czarny plastik do oddawania wiórów? Jeśli pracujesz na strsugarce to musisz go zamontować pod spodem, jeśli na grubościówce- na wierzchu. w tym plastiku jest taki bolec, który zwalnie blokadę- bez niego nie ruszysz (chyba , ze to obejdziesz, ale tego nie polecam).

Offline MarcinW

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Października 2014, 11:10:05 czas Polski »
taki bolec, który zwalnie blokadę
dokładnie o to chciałem zapytać w następnej kolejności :)
ale widzę, ze użytkownik od razu wie czego szukać :)

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Października 2014, 11:15:34 czas Polski »
ale widzę, ze użytkownik od razu wie czego szukać

hehe, mam tę maszynkę i na początku też chciałem bez tego odpalić (oczywiście nie otworzyłem instrukcji :)

Ja miałem jeszcze inny problem- po odpaleniu i 10 minutach pracy silnik pracował a nóż nie! Odkręciłem obudowę i okazało się, że pasek spadł, cały się postrzępił. Na szczęście w JULI wymienili mi maszynę- na miejscu poprosiłem żeby odkręcili i sprawdzili przy mnie czy w tej nowej pasek jest dobrze założony- tamten moim zdaniem był założony żle i przy pracy obcierał o te zębatki, postrzępił się i spadł całkiem. Ta maszynka jest ok i śmiga bez zarzutu :). Ogólnie warto odkręcić te 5 śrub i to też sprawdzić.

ps. blat jest trochę za krótki, ale o tym to już chyba wszyscy użytkownicy pisali :)
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2014, 11:20:29 czas Polski wysłana przez Sylwek »

Offline Beata

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Października 2014, 11:29:03 czas Polski »
a widzisz,a ja sobie pomyslałam że odciąg zdąże założyć,ciekawość jak działa była silniejsza, a tu ni hu hu .To jeszcze sprawdzę ten pasek tak jak piszesz , no ja do Juli mam dość daleko także bym się załamała jakby przyszło mi odwozić. Ale jest juz ok. także jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Października 2014, 13:15:42 czas Polski »
Używacie tego Meec'a z odciągami czy odkurzaczami? Jeśli tak to jakie średnice rur podpinacie do maszynki? Odsysa Wam wszystko/większość czy też spora część urobku wylatuje po drugiej stronie?

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Października 2014, 13:35:48 czas Polski »
Używacie tego Meec'a z odciągami czy odkurzaczami?

ja używam go z odkurzaczem (karcher mv3) i separatorem z przegrodą Thiena. Zakupiłem wąż 50mm i daje radę. Oczywiście trochę zawsze zostaje w maszynce, ale ogólnie jestem zadowolony.

Offline Beata

« Odpowiedź #37 dnia: 02 Października 2014, 14:45:55 czas Polski »
a mój odciąg wogóle nie daje rady ,ma rurę o średnicy 10 cm. i zapycha się na kratce że hej. Oj chyba wezmę wieczorem brzeszczota i te kratę ...... ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Października 2014, 15:11:26 czas Polski »
Oj chyba wezmę wieczorem brzeszczota i te kratę ......
Zdaje się, że ten sposób jest powszechnie stosowany, ale trzeba częściej zaglądać czy na wirniku nie nawinęły się wióry.

Offline Beata

« Odpowiedź #39 dnia: 02 Października 2014, 16:18:52 czas Polski »
Tak jest szefie ;)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #40 dnia: 02 Października 2014, 19:02:37 czas Polski »
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to spróbuj przydusić termik. Jest po lewej stronie przy włączniku. Lub ewentualnie wykręć szczotki i włóż jeszcze raz, może się zawiesiła i trzeba ją poruszyć. Blokady wrzeciona żadnej nie ma.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #41 dnia: 02 Października 2014, 19:32:10 czas Polski »
Witam kolegów sympatycznych , wrócę do tej grubościówki kupionej w Juli bo właśnie takową nadobyłam. I niespodzianka - nie działa ! Czy ona ma jakieś zabezpieczenie które trzeba usunąć ? Jak mi przyjdzie ją odwozić ponad 100 km. to się załamie :(
Ta wypowiedź wyżej dotyczy tego postu.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Beata

« Odpowiedź #42 dnia: 02 Października 2014, 20:13:24 czas Polski »
Pawle 46 kolega Sylwek już mi problem rozwiązał :) Chodziło tylko o niezamontowany odciąg a że babsko ciekawe było jak urządzenie działa to się pospieszyło , ot co ;) Ale dziękuję .

Offline AL-Adam

« Odpowiedź #43 dnia: 06 Grudnia 2014, 21:53:25 czas Polski »
HEJ . czy moglby sie ktos wypowiedziec na temat strugarko grubosciowki DEwalt DW 733S ELU .

Offline nefestus

« Odpowiedź #44 dnia: 11 Grudnia 2014, 13:33:13 czas Polski »
Zakupiłem strugareczkę u Juli. Wszystko na razie wygląda dobrze za wyjątkiem prowadnicy do grubościówki. Prowadnica ma "luzy" - rusza się góra/dół niezależnie na wejściu/wyjściu. Wydaje mi się, że tak być nie powinno.
Załączam szkic celem lepszego zrozumienia tematu.
Co uważacie?
"Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej."