26 Kwietnia 2026, 16:13:54 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 93723 razy)

Offline ZeusII

Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #195 dnia: 12 Marca 2017, 19:51:17 czas Polski »
Witam,
Panowie dylematu ciąg dalszy.
Jest do kupienia strugarka holzmann hob 260.
Z elektra nie widze nic w moim zasiegu cenowym i
Odległościowym. Koles chce 2500. Czytałem troche na forum o bliźniaczym adm 260 i jak dla amatora sie sprawdza
Wiec teraz pytanie czy czekac dalej na elektro czy brac to.
Postaram sie wrzucic fotki lecz nie wiem czy dam rade z tel.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #196 dnia: 12 Marca 2017, 20:18:57 czas Polski »
I niestety dodalem nowy temat "hob 260".
Pozwole sobie kontynuowac juz w nowym temacie.
Sorka za zamieszanie.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 23 Marca 2017, 10:06:30 czas Polski »
@przemoprzem, czy to jest DYMC? https://www.olx.pl/oferta/grubosciowka-heblarka-strugarka-260-mm-dyma-dymc-8-CID619-ID5Kj5r.html#76552eb83d
Warto w ogóle? Czy lepiej HC 260? W tej akurat troche odstrasza cena noży.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2017, 10:08:07 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #198 dnia: 23 Marca 2017, 10:57:06 czas Polski »
Na oko to DYMC-8 - regulacja grubościówki od czoła i blat odbiorczy zapinany na klamrę a nie na docisk mimośrodowy. Ale nie polecam tak czy siak, szukać HC260. A co do noży - nie patrz na sklep Stoma bo oni mają ceny horrendalne - tutaj masz 4 szt Globusa HSS https://www.budujesz.pl/globus-noz-do-strugarki-hss-260x20x3-0-4szt-g-ns130-0260-0001-133295/ za 150 zł. A nie 60 zł za sztukę w Stoma. A już w ogóle pamiętam, że śruby dociskowe chciałem dokupić - kurde do Feldera tańsze są :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: 23 Marca 2017, 11:22:44 czas Polski »
Tylko, że słyszałem że noże do Metabo HC260 różnią się jakimś wycięciem...

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #200 dnia: 23 Marca 2017, 11:47:24 czas Polski »
O kurde - faktycznie 200-250 zł za 2 noże HSS. Hmm, a czy te "fasolki" to nie służą jedynie do regulacji noża? Bo jak tak to bym dał noże bez otworów - może deko więcej zabawy, ale bez jaj z tymi cenami. Jak będzie kolega po południu to zapytam jakie on ma noże - on ma Electra Beckum HC 260.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 23 Marca 2017, 11:50:19 czas Polski »
Będę wdzięczny, bowiem chciałbym mieć jasność co do tych kwestii eksploatacyjnych. Maszyna wygląda godnie jak na ten przedział cenowy.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #202 dnia: 23 Marca 2017, 12:04:18 czas Polski »
Tak czy siak wolałbym wydać te 200 zł na noże niż wydać 100 i mieć nadal te blaty z konserwy :) Ale jak patrzę na manual do Metabo https://www.metabo-service.com/en/manuals?search=0114026000 to te otwory służą jako dodatkowe zabezpieczenie przed wysunięciem noża. Większość sprzętów tego nie ma, więc kupiłbym zwykłe noże a te bolce w listwie dociskowej bym zeszlifował :)

Jest przecież kilka osób na forum z tą maszyną - jakie macie noże?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #203 dnia: 23 Marca 2017, 16:35:27 czas Polski »
Kolega potwierdza - noże są z otworami. Z tego co zrozumiałem to jedne otwory 2 otwory to dodatkowe zabezpieczenie a 2 służą do regulacji wysuwania/chowania noża. Ciekawe czy Globus robi takie dedykowane noże lub ewentualnie czy nie dorabiają takich otworów. Albo samemu nawiercić - ale HSS to chyba nie taka prosta sprawa. Tak czy siak na pewno nie skreślałbym bym HC260 z powodu droższych noży - jak nie wyszczerbisz hss to przy amatorce posłużą lata.

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #204 dnia: 23 Marca 2017, 18:26:17 czas Polski »
Ja mam Elektre w której ktoś spiłował te piny w klinach trzymających noże i założył noże bez otworów. Nie wiedziałem tego kiedy kupowałem tą maszynkę. Rozwiązanie to bardzo utrudnia ustawienie noży. Utrudnia na tyle, że zastanawiam się, czy nie kupić sobie oryginalnych klinów i dedykowanych noży.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 23 Marca 2017, 20:54:32 czas Polski »
A te oryginalne noże to HSS czy widia? Jak myślicie, ile razy mogą przejść proces ostrzenia? (w profesjonalnej firmie: http://www.europrofil-b.pl/o_firmie.html)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #206 dnia: 24 Marca 2017, 08:45:17 czas Polski »
Ja mam Elektre w której ktoś spiłował te piny w klinach trzymających noże i założył noże bez otworów. Nie wiedziałem tego kiedy kupowałem tą maszynkę. Rozwiązanie to bardzo utrudnia ustawienie noży. Utrudnia na tyle, że zastanawiam się, czy nie kupić sobie oryginalnych klinów i dedykowanych noży.

Ale jak utrudnia? Wiadomo jak masz śrubeczki to ok sporo łatwiej. Ale ja w DYMA to ustawiam noże deczko wyżej - tak na oko - dokręcam lekko a później biorę klocka drewnianego (coś z miękkiego drewna) i mały młoteczek i dobijam lekko aż ustawię ten 1-2 mm ponad wał. Później zakręcam na fest. A jak mi opadnie za bardzo to robisz sobie haczyk ze starego śrubokręta (zaostrzony) albo choćby z gwoździa i podnosisz nóż robiąc dźwignię. I od nowa regulacja. Bez przesady - może schodzi 5 minut dłużej, no ale noże to się ustawia rzadko.

A na tym filmie gościu ma EC HC260 i jeszcze inny system noży - jedynie wcięcie na końcach właśnie pod śruby regulacyjne.

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #207 dnia: 24 Marca 2017, 11:17:40 czas Polski »
No dobra, jestem początkujący i ustawiałem te noże pierwszy raz. Następnym razem zastosuję się do Twoich wskazówek.

Offline borsuk58

« Odpowiedź #208 dnia: 28 Marca 2017, 09:58:04 czas Polski »
Pozdrawiam

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #209 dnia: 28 Marca 2017, 10:00:02 czas Polski »
Cena kosmos. Czym to się różni od zabawek za 700 zł z marketu?