To i Ja cos tu napisze tj. odrdzewie temat

Ostatnio zakupilem sporo narzedzi recznych w bardzo przystepnej cenie na angielskim targu niedzielnym i jestem wlasnie na ukonczeniu czyszczenia narzedzi z rdzy ktorej bylo bardzo duzo, ale jeszcze troszke zostalo. Jak skoncze prace konserwacyjna to napewno wrzuce fotki, bo jest tego duzo, a i czasu rowniez sporo mi pochlonelo czyszczenie tego na wiertarce stolowej z puszkowa szczotka druciana. Przez czyszczeniem przejrzalem internet w temacie dobrego wspomagacza do walki z rudym i wypadlo na ocet

Cos pieknego co potrafi zrobic 1 litr octu za funta. Butelka plastikowa 2 litrowa z wycietym otworem wzdloz i maczanie zardzewialych narzedzi recznych o niezbyt przyjemnym zapachu occie. Doczytalem, ze ocet posiada ok. 15 % kwasu octowego, ktory z kolei radzi sobie nadzwyczaj dobrze z rudym

Czas potrzebny do reakcji, od 10-15 minut, czasem zostawialem na 3 dni i nie widzialem duzych szkod, a byly to pilniki do metalu, wiec byloby to zauwazalne. Jutro pozostaly mi najdluzsze elementy i tutaj posluze sie rura pcv 60 mm szerokosci, a dlugosc bedzie wedle najdluzszego narzedzia, poniewaz butelna jest za krotka. Do tematu zajrzalem ze wzgledu wlasnie na zabezpieczenie narzedzi na przyszlosc i chyba sprobuje tego silikonu w spreju.