18 Maja 2026, 18:39:20 czas Polski

Autor Wątek: Konserwacja narzędzi  (Przeczytany 17797 razy)

Offline szymonzapal

Konserwacja narzędzi
« dnia: 29 Grudnia 2013, 19:39:35 czas Polski »
Jak konserwujecie swoje narzędzia??
Ja osobiście te najmniej używane żeliwne nacieram delikatnie olejem chroniąc prze korodowaniem a wy????

Offline Paweł 46

Odp: Konserwacja narzędzi
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2013, 20:25:15 czas Polski »
Pryskam sprejem, do smarowania łańcuchów rowerowych.
Zaletą jest to, że się nie maże tzn robi trwałą cienką powłokę.
Olej spływa z narzędzi, po dłuższym czasie praktycznie nie ma go w miejscu aplikacji, a smar do łańcuchów, tak jak napisałem robi trwałą cienką powłokę, która wytrzymuje bardzo długo.
Jak chce się użyć tak zakonserwowane narzędzie, wystarczy przetrzeć benzyną, najlepiej ekstrakcyjną, ale można zwykłą.
Puszka spreju z tym olejem starcza na bardzo długo.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2013, 20:34:54 czas Polski »
Dobry jest smar silikonowy.Zabieraki,kly,uchwyty i inny osprzet do tokarki ktory uzywam czesto ale moglby przez noc pokryc sie rdzawym nalotem psikam WD40 latwo go zetrzec i zabezpiecza.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2013, 20:53:12 czas Polski »
Do drewnianych narzędzi używam oleju do drewna, do elementów metalowych olej kameliowy z nasion.
Ogólnie do metalu najlepszy jest każdy olej niż nic. Suche odtłuszczone elementy bardzo szybko dostają rdzawego nalotu :(
WD 40 i inne środki penetrujące tego typu mogą brudzić drewno (oczywiście jeżeli narzędzie od tego specyfiku jest bardzo tłuste)
Taki mały OT :) jeżeli ktoś stosuje WD 40 do konserwacji zamków w samochodach to należy uważać na lakier bo niestety jest trudnousuwalny dzięki tej "magicznej" konserwującej powłoce.
Pozdrawiam :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:41:18 czas Polski »
Jeszcze a pro po oleju silnikowego itp olejów, jeśli już używacie, to na dłuższe przechowywanie stosujcie oleje syntetyczne, mineralne powodują korozję. Do syntetycznego zalicza się silikonowy.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:11:07 czas Polski »
Jak nie używam czegoś metalowego przez dłuższy czas to natłuszczam ropą. Blaty, frezy, wiertła itp. Kiedy wszystko odparuje pozostaje taki tłustawy film który świetnie chroni przed korozją.
Pozdrawiam Jakub.

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:22:52 czas Polski »
A tawot??

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:25:35 czas Polski »
Towot (czy tawot?) to przecież gruby, stały smar. W mojej ocenie dobry do gwintów ale żeby tym paćkać całe narzędzie?

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:36:14 czas Polski »
kto tu o paćkaniu mówi. Wsmarować cieniutką warstwę( niezauważalna)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:37:28 czas Polski »
Stosuję silikon w sprayu.

Offline chulio

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2013, 23:38:42 czas Polski »
Witajcie

Rdza to stary problem, ja używam zwykle wazeliny w sprayu lub oleju silikonowego.
Ostatnio kupiłem takie kostki absorbcyjne, jedna ponoć chroni pole jednej stopy -zobaczymy jak się sprawdzi. Olej kameliowy mi się nie sprawdził niestety, w blaszaku wilgoć niestety daje w kość :(
Zauważyłem, że nieźle spisuje się wosk ale trzeba go często nakładać.
pozdrawiam

Offline Pete JB

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2015, 23:20:24 czas Polski »
To i Ja cos tu napisze tj. odrdzewie temat ;) Ostatnio zakupilem sporo narzedzi recznych w bardzo przystepnej cenie na angielskim targu niedzielnym i jestem wlasnie na ukonczeniu czyszczenia narzedzi z rdzy ktorej bylo bardzo duzo, ale jeszcze troszke zostalo. Jak skoncze prace konserwacyjna to napewno wrzuce fotki, bo jest tego duzo, a i czasu rowniez sporo mi pochlonelo czyszczenie tego na wiertarce stolowej z puszkowa szczotka druciana. Przez czyszczeniem przejrzalem internet w temacie dobrego wspomagacza do walki z rudym i wypadlo na ocet :) Cos pieknego co potrafi zrobic 1 litr octu za funta. Butelka plastikowa 2 litrowa z wycietym otworem wzdloz i maczanie zardzewialych narzedzi recznych o niezbyt przyjemnym zapachu occie. Doczytalem, ze ocet posiada ok. 15 % kwasu octowego, ktory z kolei radzi sobie nadzwyczaj dobrze z rudym  :) Czas potrzebny do reakcji, od 10-15 minut, czasem zostawialem na 3 dni i nie widzialem duzych szkod, a byly to pilniki do metalu, wiec byloby to zauwazalne. Jutro pozostaly mi najdluzsze elementy i tutaj posluze sie rura pcv 60 mm szerokosci, a dlugosc bedzie wedle najdluzszego narzedzia, poniewaz butelna jest za krotka. Do tematu zajrzalem ze wzgledu wlasnie na zabezpieczenie narzedzi na przyszlosc i chyba sprobuje tego silikonu w spreju.

Offline Pete JB

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2015, 00:32:25 czas Polski »
Wrzucam fotki o ktorych wczoraj pisalem. Ogolnie praca skonczona, i jutro tylko zabezpieczenie przed korozja i moge brac sie za kolejna robote. Dzisiaj czasu nie starczylo na sesje narzedzi, takze przy okazji wkleje fotki z zakupow. Co do korozji to zwrocilem uwage , ze czasami jednak potrzeba wiecej czasu niz typowe 10-15 minut. Mimo wszystko polecam ocet w polaczeniu ze stolowa wiertarka z zamontowanym druciakiem. Bez octu, czy tez po zbyt krotkim moczeniu narzedia, potrafi sie sypac pyl z rudego i wtedy ladnego efektu nie ma. Czasem warto na nocke tak zostawic jesli jest mozliwosc, aby ocet przegryzl sie przez rudego.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2015, 00:35:06 czas Polski »
A jak się ma ocet do typowych odrdzewniaczy zawierających kwas fosforowy?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2015, 00:37:13 czas Polski »
Fajnie:-) mam trzy kilo wierteł do metalu.  Też z carboot ' u.  Niestety wszystkie rude.  Niby w metalu mogę tak wiercic bo nie wybrudza materiału,  ale ręce tak:-) w dodatku sam wygląd odstrasza. Zastosuje ocet :-)

wysłane przy użyciu tapatalk
Miły, ja moczowej moje wiertła w wd40 i mało pomogło.  Jednak nie stosowałam szczotki drucianej na wiertarce . Samo moczenie, ale Spodziewałem się lepszego efektu
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2015, 00:39:01 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »