21 Kwietnia 2026, 15:12:38 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw  (Przeczytany 2197 razy)

Offline Sempth

Plac zabaw
« dnia: 04 Stycznia 2017, 22:20:37 czas Polski »
Witam forumowiczów,

czas zacząć się trochę udzielać, a nie tylko czytać ;)

Wczesną wiosną chciałbym spróbować czegoś nowego i zbudować plac zabaw dla dla moich dzieci. Dlatego teraz w wolnej chwili chcę dopiąć projekt i uzbierać potrzebne materiały. Jednocześnie to mój pierwszy projekt w SketchUp'ie, który chciałbym opanować. Na bieżąco w tym wątku będę umieszczać postęp prac.

I teraz pytanie do Was, co myślicie o takim projekcie? Co można by było zmienić, ulepszyć.
 Konstrukcja nośna to kantówki 80x80mm, na podłodze deski 100x20mm. Kantówki chciałbym osadzić w ziemi za pomocą takich kotw: https://www.leroymerlin.pl/files/media/image/460/1567460/product/kotwa-wbijana-71x71x900mm-s-and-garden,large.jpg , czy to dobry pomysł?
Na wizualizacji nie ma jeszcze poręczy przy schodach (to jeszcze muszę się zastanowić jak to zrobić), no i nie ma narysowanej zjeżdżalni, którą nie wiem jak wrysować w sketchupie.

Dentarg

• Gość
Odp: Plac zabaw
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2017, 22:44:27 czas Polski »
Ostatnimi czasy były 3 realizacje na forum. Poszukaj. Dużo ciekawych rzeczy się dowiesz z tych wątków.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2017, 22:53:43 czas Polski »
Postaw na bloczkach ( wypoziomuj najpierw :p ) i na dole zrób piaskownicę , daj deski na 20-30 cm w pionie i n ok 10cm(szerokości )  siedlisko

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2017, 08:40:26 czas Polski »
Możesz spokojnie wbić kotwy.
Pilnuj aby w takim razie końce słupków nie dotykaly do ziemi bo będą nasiąkać albo je zamaluj.
Schody są dość szerokie więc i stopnie muszą mieć minimum 30mm grubości.

Bardzo fajna konstrukcja.
Czekam na realizację.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2017, 09:38:22 czas Polski »
Ja też proponuję na dole zrobić piaskownicę -
- raz, że dojdzie nam kolejna rzecz dla dzieci, praktycznie bez dodatkowych kosztów
- dwa doskonale usztywni całą konstrukcję

Postaw na wkopanych i wypoziomowanych bloczkach betonowych na przekładce z papy.

Ja konstrukcję robię z bali 10x10 cm, a to ze względu na bezpieczeństwo. Część elementów zacinam i dodatkowo łączę śrubami.

Wiem, co dzieciaki porafią na takim placu wyczyniać... ;)

Barierek poziomych bym nie wpuszczał w słupki - w razie uszkodzenia będzie problem z wymianą.

Było kilka fajnych placów opisanych na forum - popatrz, poczytaj
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2017, 09:40:25 czas Polski wysłana przez marcin6391 »

Offline Sempth

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2017, 18:33:44 czas Polski »
Dzięki zza odpowiedzi.

Postaw na wkopanych i wypoziomowanych bloczkach betonowych na przekładce z papy.
A jaka jest przewaga bloczków nad kotwami? Sposób z bloczkami wydaje się nawet prostszy, ale jakoś chyba trzeba przymocować bale do tego, czy się mylę?

Schody są dość szerokie więc i stopnie muszą mieć minimum 30mm grubości.
cenna uwaga, dzieki.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:37:48 czas Polski »
Łatwiej, szybciej...
Po co se życie utrudniać ...

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2017, 22:28:48 czas Polski »
To mój domek, wymaga jeszcze wykończeniówki na którą ciągle brakuje czasu. Domek jest na zabetonowanych kotwach (fabryczne zostały przedłużone o ok 40 cm), zamiast schodów jest platforma. Piaskownica pod spodem to super sprawa.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2017, 07:04:35 czas Polski »
Świetny  :)

Możesz z przodu dołożyć jeszcze ścianę wspinaczkowa i linę - dzieciaki, to bardzo lubią

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2017, 08:21:34 czas Polski »
Lina jak najbardziej potrzebna. Ja wolałbym jakiś dużo jaśniejszy kolor budowli.

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2017, 09:33:11 czas Polski »
Dziękuję ;) Właśnie  myślę o ściance dla dzieciaków mam nadzieję, że z wiosną budowla się rozwinie.