14 Czerwca 2026, 10:14:56 czas Polski

Autor Wątek: Drewniany stół z bukowej klepki  (Przeczytany 18214 razy)

Offline kipi

Drewniany stół z bukowej klepki
« dnia: 07 Stycznia 2017, 18:57:52 czas Polski »
Zainspirowany filmami na yt gdzie ludziska robią blaty stolików z klejonki zrobionej ze starych palet postanowiłem też coś stworzyć, a jako, że palet nie posiadam a znaleźć nic w ludzkiej cenie nie mogłem to postanowiłem przerobić starą klepkę, która mi się przypadkiem nawinęła. Klepka w zasadzie to obraz nędzy i rozpaczy, od góry cała brudna i chyba nigdy nie cyklinowana (a układana w latach 50 ubiegłego stulecia) od dołu zaś zacna warstwa czarnego czegoś co służyło za klej do montażu do betonu.

Przystąpiłem do pracy, w ruch poszła krajzega na, której opierając pionowo klepkę o przygotowaną "culagę" zdarłem klej wraz z kilkoma milimetrami drewna, bo to czarne cholerstwo głęboko się wtopiło w drewno. Potem w ruch poszła grubościówka. Z racji, że maszyna to dość leciwa i w dodatku pożyczona nie chciałem jej zbyt nadwyrężać i strugałem jednorazowo 0,5 - 1mm, więc każda klepka przeszła przez maszynę 4-5 razy.

Taki efekt po struganiu

Potem już tylko obcięcie pióra i wpustu z 4 stron i można kleić :-)

Niestety mój bunkier roboczy nie posiada ogrzewania, a jako że mrozy ostatnio dość srogie to przytachałem cały dorobek tfu urobek do hacjendy i rozpocząłem klejenie.
Postanowiłem, że zrobię 4 blaty po około 25 cm szerokości, żeby je potem wystrugać i dopiero skleję je w całość. Pierwszy blat skleiłem, lecz uznałem, że trochę długo się schodzi z nakładaniem kleju na kolejne deseczki i zanim naniosę klej na ostatnie deski to te pierwsze są pewnie już sklejone, więc kleiłem od tego momentu blaciki po 13 cm i dopiero je łączyłem razem. Na koniec tylko doklejenie po 2 deseczek, żeby uniknąć podebrań na grubościówce

Offline kipi

Odp: Drewniany stół z bukowej klepki
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:03:10 czas Polski »
W międzyczasie jeszcze trzeba było wybrać "wzór". Najbardziej spodobał mi się ten z dziurami i nieobciętymi, nieregularnymi końcami, ale uznałem, że to zbyt szalone i padło na zwykłe ułożenie z losowym przesunięciem kolejnych warstw

Offline kipi

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:09:54 czas Polski »
Teraz blaciki leżą i odpoczywają :-) jak trochę przejdzie mróz to je wystrugam do równej grubości i skleję do kupy.

Jako wykończenie dam olej duński.

Offline kipi

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:19:31 czas Polski »
Rozważania wewnętrzne trwają jak zrobić nogi do tegoś cudownego dzieła. Mam profil 70x30 - specjalnie taki kupiłem do klejenia blatu i z zamysłem użycia go potem do zrobienia nóg. Myślę, żeby zrobić nogi pod kątem, każda w inną stronę - prototyp w załączniku (do góry nogami rzecz jasna :-)). Tylko pojawia się pytanie natury technicznej: jak to uciąć? Z tego co widziałem wszystkie ukośnice do metalu mają kąt maks 45-50 stopni, a ja potrzebuję +/- 60-70 stopni. Żeby nogi się mijały to każda musi być innej długości i co za tym idzie musi być cięta pod innym kątem aby powodowały tę samą wysokość stołu.
W ostateczności utnę je zwykłym diaksem z nadzieją, że jakoś to wyjdzie, ale może macie lepszy sposób?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:36:06 czas Polski »
Jeśli nie masz piły do cięcia metalu , to pozostaje docięcie diaksem . Mam pytanie do klepek z klejonki . Na zdjęciu są dosyć spore szczeliny na styku klepek od czoła . Nie formatowałeś ich, aby krawędź miała idealną płaszczyznę styku ?

Offline kipi

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:44:50 czas Polski »
Szczeliny są niestety, w jednym miejscu większe, w innym mniejsze. Generalnie to jeden z istotniejszych problemów występujących podczas projektu, gdyż po primo moja krajzega ma bicie na tarczy blisko 1 mm  :o i robi piękne ząbki a po secundo uzyskanie kąta prostego w stosunku do pozostałych 2 płaszczyzn na takiej maszynie graniczy z cudem  :) a po 3 przydałoby się podczas klejenia ścisnąć też klepki w drugą stronę, tylko jak?
Najlepszym rozwiązaniem w ogóle byłoby łączenie klepek po długości na mikrowczepy, ale to zupełnie poza zasięgiem możliwości ;-)

Szczeliny miejscami pojawiają się też na łączeniu dłuższych boków, bo na sporej liczbie desek pojawiało się podebranie i nie wszędzie ściski dały radę to zniwelować, ale generalnie jestem póki co zadowolony. Mogło być gorzej, a jak na pierwszy projekt z drewnem myślę, że ujdzie w tłumie :-)
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2017, 19:50:19 czas Polski wysłana przez kipi »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:52:40 czas Polski »
Jakie grube wyszły Ci klepki ? Jakie wykończenie planujesz - kolor , lakier ? stół jest dla Ciebie do salonu ?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:06:51 czas Polski »
Skoro krajzega nie daję rady , to trzeba było zrobić lub kupić korytko i piłę . Trochę więcej fizycznej pracy i efekt byłby inny. Na mikrowczepy bez porządnej frezarki i kilku markowych frezów nie ma się co porywać  ;)

Offline kipi

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:08:59 czas Polski »
Klepki wyszły w kilku grubościach, bo wymagały różnej ilości razy przepuszczenia przez grubościówkę. Do zrobienia blatu użyłem 17 mm, których wyszło najwięcej i 15 mm. W jednym rzędzie materiał jednej grubości a potem losowo pomieszane rzędy.

Na wykończenie pójdzie olej duński, tak wygląda klepka nim potraktowana. Stół ma być do mnie do salonu w miejsce tego na którym aktualnie go robię :-)

A w międzyczasie z kawałków, które z jakiegoś powodu nie nadawały się na blat zrobiłem deskę do krojenia sztorcową.

Offline kipi

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:10:35 czas Polski »
Skoro krajzega nie daję rady , to trzeba było zrobić lub kupić korytko i piłę . Trochę więcej fizycznej pracy i efekt byłby inny. Na mikrowczepy bez porządnej frezarki i kilku markowych frezów nie ma się co porywać  ;)
o jakim korytku mówisz?

Offline marekb

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:10:43 czas Polski »
a może ciekawie by było "celowo" ;) te szczeliny uzupełnić żywicą po grubościówce ? zamiast szpachli, niech po prostu wygląda na domową robotę ;)

Offline kipi

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:14:59 czas Polski »
o Panie, przecie to 450 klepek x 2 cięcia, do kolejnej zimy bym nie skończył :-)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:19:17 czas Polski »
Do zrobienia blatu użyłem 17 mm,
Myślałem że grubsze  , bo chciałem Ci zasugerować byś w tych miejscach wtopił  sie  lamelownicą  i wkleił "0" lamelki bukowe

Offline kipi

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:23:31 czas Polski »
a może ciekawie by było "celowo" ;) te szczeliny uzupełnić żywicą po grubościówce ? zamiast szpachli, niech po prostu wygląda na domową robotę ;)
bardzo fajny pomysł. Spróbuję w kilku miejscach i zobaczymy jak to wyjdzie.

Do zrobienia blatu użyłem 17 mm,
Myślałem że grubsze  , bo chciałem Ci zasugerować byś w tych miejscach wtopił  sie  lamelownicą  i wkleił "0" lamelki bukowe

co masz na myśli?