14 Maja 2026, 16:12:22 czas Polski

Autor Wątek: Drewniany stół z bukowej klepki  (Przeczytany 18107 razy)

Offline kipi

Odp: Drewniany stół z bukowej klepki
« Odpowiedź #90 dnia: 22 Stycznia 2017, 23:08:12 czas Polski »
Każda noga od spodu ma też wspawaną blachę z nakrętką żeby wkręcić nóżkę aby nie rysować podłogi ostrymi końcami.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #91 dnia: 26 Stycznia 2017, 15:24:38 czas Polski »
Kolego co do spawania to dam Ci radę ;) zaczynaj od dużego prądu a nie małego. Najlepiej jak byś miał kawałek materiału taki jak chcesz spawać. Staraj się ustawić tak że prawie topisz materiał. W tedy zmniejszasz prąd delikatnie aby nie przebijać materiału. Spawasz elektrodą spawa się tak: Łapiesz łuk przez uderzenie elektrody i trzymasz ją tak abyś miał delikatny łuk na elektrodzie i ona same Cię prowadzi. Nie ciągnij ją. I nie spawaj punktowo na stuk stuk stuk. Bo to nie będzie trzymać ;)
W razie pytań wal na PW. Chętnie pomogę. Jestem spawaczem od ładnych paru lat. Co prawda elektrody nie lubię ale muszę umieć :)

Pozdrawiam

Offline kipi

« Odpowiedź #92 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:44:37 czas Polski »
Na szczęści noga, która "puściła" to była pierwsza, którą spawałem, więc widać jakiś progres jednak  :D chociaż nadal mam spory problem z dziurami, które mi się robią. Profil ma ściankę 2mm i bardzo łatwo mi się przepala na wylot.

A czym spawasz chętniej?

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #93 dnia: 28 Stycznia 2017, 10:48:15 czas Polski »
Magiem drut proszkowy.
Jak 2 mm to elektroda 2 (dwójka).  Idz do goscia od tłumików kup od niego z 20 elektrod daj mu z 10zl. Albo niech Ci pospawa.
Nie pamietam na elektrodzie ile Amper. Ale chyba z 50 albo 60.  Jak wychodza dziury to za duzy prąd. Albo za gruba elektroda.

Pozdrawiam.

Offline Morświn

« Odpowiedź #94 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:17:27 czas Polski »
Ładnie by to wyglądało tigiem pospawane.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #95 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:05:55 czas Polski »
Elektrodą pospawa też ładnie i wyczyści papierem listkowym.
A za tiga zapłaci tyle co za stół w sklepie. Przerażają mnie ceny firm spawalniczych. Wiem, że to trudny zawód bo sam jestem spawaczem. Ale po tym jak szukam schodów i podają ceny za ich wykonanie to roboczogodzina zaczyna się od 500zł +...
A pan od tłumików zrobi to ładnie i porządnie. Oni spawają takie elementy i nie weźmie więcej jak 50zł...

Pozdrawiam

Offline Morświn

« Odpowiedź #96 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:57:00 czas Polski »
Pan od tłumików tigiem może pospawac ;P nie mówię przecież żeby to kupował bo mija się z celem. Moim zdaniem tig jest najbardziej "dekoracyjną" metoda

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #97 dnia: 29 Stycznia 2017, 17:25:32 czas Polski »
To prawda Tig to ładna spoina ;) A nie wiem czy tigiem spawają tłumiki ;)
Mój spawa migiem xD heh
Sorry za offtop
Ale tu kolega widzę ma elektrody i chcę sam zrobić ;) To podpowiedziałem. Elektrody 2. Ewentualnie właśnie pan od tłumików ;)

Pozdrawiam

Offline kipi

« Odpowiedź #98 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:29:04 czas Polski »
i nie weźmie więcej jak 50zł...

za spawanie tigiem? chyba jedno zero zgubiłeś ;-) (w Warszawie i okolicach ceny drobnych usług mnoży się przynajmniej przez 3 :-))

miał mi to początkowo spawać ślusarz, a w zasadzie jego ojciec i byliśmy umówieni na 150 zł za spawanie zwykłą elektrodą, ale jak mi powiedział, że nakrętki do płaskownika nie może przyspawać bo się gwint nie będzie zgadzał, to zabrałem zabawki i postanowiłem samemu to zespawać i podejrzewam, że z podobnym skutkiem :-) Spawy na szczęście są schowane pod blatem, więc ich "piękno" nie będzie eksponowane, jedynie te na łączeniach nóg :)

Podstawa jest generalnie już pospawana - efekt końcowy na ostatnim zdjęciu na poprzedniej stronie, pozostało tylko pomalować.

A rady dot. elektrod na pewno się przydadzą przy kolejnych projektach, dzięki :)
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2017, 19:31:12 czas Polski wysłana przez kipi »

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #99 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:48:13 czas Polski »
Stawki we Wrocławiu podobne.
Następnym razem zadzwoń do szkółki spawalnicze powiedz instruktorowi co masz do roboty to Ci to zrobi w ramach lekcji pokazowej ;)
Chciał bym zarabiać 150zl H ;)
Wiem że to usługa. Ale np dla porównania koparkoladowarka tyle nie bierze....

Pozdrawiam 

Offline kipi

« Odpowiedź #100 dnia: 28 Lutego 2017, 00:10:40 czas Polski »
Trochę oleju na blat

Offline kipi

« Odpowiedź #101 dnia: 28 Lutego 2017, 00:12:43 czas Polski »
Delikatna korekta wysokości za pomocą podkładek ze sklejki 20mm, przykręcamy podstawę i stół stawia swoje pierwsze kroki o własnych nogach :-)

Offline kipi

« Odpowiedź #102 dnia: 28 Lutego 2017, 00:20:03 czas Polski »
Potem tylko przycięcie końców może damy ze 30 stopni. Hmmm... dziwnie wygląda, zwiększamy kąt do 45, ale tarcza przykrótka, więc trzeba dociąć ręczną piłką

Offline kipi

« Odpowiedź #103 dnia: 28 Lutego 2017, 00:25:05 czas Polski »
I to już jest koniec, nie ma już nic. Wróć... jest stół :-)

Ostatecznie zrezygnowałem ze szczotkowania, po zrobieniu próby sporym kawałku na lewej stronie nie byłem zadowolony z efektu dlatego została taka "gładka" wersja. Do wykończenia użyłem oleju duńskiego. Ostatnie szlifowanie papierem 180. Do nałożenia została jeszcze jedna warstwa oleju.

Offline leku

« Odpowiedź #104 dnia: 28 Lutego 2017, 00:58:28 czas Polski »
Coś mi to przypomina ... :)
Efekt końcowy cieszy oko.
To teraz jeszcze brakuje do kompletu krzeseł.

Czy pomyślałeś o jakimś zabezpieczeniu końcówek nóg
przed porysowaniem podłogi ?
Może wstawki z twardego drewna wpuszczone w profil.
Szkoda byłoby takiej ładnej podłogi :(
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2017, 01:00:07 czas Polski wysłana przez leku »