Witam.
Dla tych którzy przymierzają sie do wykonania takich zabawek podaję więcej szczegółów.
Plany można znaleźć w czasopiśmie "WOOD MAGAZINE" warto skorzystać ponieważ do planu dołączone są szablony ułatwiające wycięcie - przygotowanie elementów.
Nr 205 - Tractor,
Nr 224 - Concrete Truck,
Nr 208 - Motor Grader,
Nr 215 - Dump truck,
Nr 185 - Mobile Crane
Nr 194 - Excavator,
Nr 222 End Loader,
Nr 199 - Bulldozer,
To projekty zrealizowane a przymierzam się jeszcze do trzech realizacji : walca, dźwigu samochodowego oraz ładowarko -koparki.
założenie początkowe było takie, że będę budował kilka konstrukcji.
Wstępna analiza planów wykazała , że powtarza się dużo podstawowych wymiarów.
Więc przygotowałem materiał na kilka realizacji - patrz fotki.
Materiał:
Dwa rodzaje drewna klon ( jasny) z parkietu oraz egzotyk Jatoba( ciemny) ( od znajomego dostałem kilkanaście klepek parkietu) i tu pierwsza trudność - brakowało materiału o odpowiedniej szerokości i grubości. Problem rozwiązałem klejąc materiał jaki był do dyspozycji.
Buk byłby również doskonałym drewnem a drugi kolor uzyskać przez bejcowanie.
Narzędzia.
Podstawowym narzędziem powiedziałbym nie zastąpionym to pilarka uciosowa. Tu miałem mały problem gdyż po założeniu piły do cięcia poprzecznego ( 40 zębów) cięcia pozostawiały dużo do życzenia - zwłaszcza przypalenia. Gdy założyłem nową piłę uniwersalną o 24 zębach cięcia wychodziły bardzo dobrze. Pilarka jest typu budżetowego ale po poświęceniu kilku godzin na regulacje sprawuje się bardzo dobrze.
Gubościówka , frezarka.
Wiertarka stołowa - również niezastąpiona wiele prostopadłych wierceń często przez całą grubość materiału.
Szlifierka czołowa - bardzo ułatwia szlifowanie gdyż obrabiamy bardzo twardy materiał ( Jatoba).
W odpowiedzi o skaleczenia przy nacinaniu rowków kółek - wykonałem około 100 takich kółek i w żadnej chwili nie było takiego zagrożenia. Można oczywiście się zabezpieczyć np. owijając brzeszczot taśmą lub przykręcając górę brzeszczotu wkrętem do deseczki tworząc dźwignię.
Co do córek to nic straconego jest wiele planów również w WOOD Magazine.
Dec/Jan 2014/2015 - stoliczek do pielęgnacji,
Dec/Jan 2013-2014 - łóżeczko do lalki,
May 2015 - wózek do lalki,
September 2014 - krzesełko do lalki,
Noweber 2015 - krzesełko bujak dla dziecka
Ponieważ oprócz wnuków mam wnuczki co prawda jeszcze małe ale już niedługo będą gotowe aby bawić się takimi zabawkami.
Dlatego następne realizacje będą skierowane dla dziewczynek.