Witam.
Minął okres świąteczny, był to czas obdarowywania się prezentami. Najlepsze prezenty są wtedy kiedy wykonamy je własnoręcznie a nagrodą jest radość obdarowanego.
Satysfakcja jest podwójna kiedy radość okazuje dziecko - w moim przypadku to wnuki.
Ponieważ zabawki były dość skomplikowane ich wykonanie rozpocząłem już w listopadzie, część zabawek przekazałem na " mikołajki" a drugą cześć na gwiazdkę.
Wykorzystałem plany zabawek z magazynu ' Wood Magazine". Próbki można obejrzeć na fotkach. Zabawek powstało 10 sztuk.
Ale nie jest to post o budowie tych zabawek. Chciałem się podzielić problemami z jakimi spotkałem się podczas ich budowy. Już podczas analizy planów natknąłem się na problem - kółka oraz drewniane osie ( wheel pegs). Takie elementy są dostępne w zagranicznych sklepach internetowych ale koszty przesyłki przewyższają wartość zamówienia dotyczy to US. W UK jest taki sklep ale kończy swą działalność i nie wysyła towaru do Polski.
W związku z powyższym postanowiłem te elementy wykonać sam. O tym będzie ten post.
Mam również nadzieję, że podzielicie się swoimi sposobami na budowę takich elementów.
Jeden ze sposobów pojawił się w wątku " Zabawka - świerszcz. Bez prądu." ale w taki sposób można wykorzystać do kilku ,kilkunastu elementów ale ja potrzebowałem kilkudziesięciu osi.