24 Kwietnia 2026, 06:48:23 czas Polski

Autor Wątek: Zakrętarka udarowa  (Przeczytany 11583 razy)

Offline Bob

Zakrętarka udarowa
« dnia: 28 Stycznia 2017, 13:27:27 czas Polski »
Mój Bosch GSR 12 i jego akumulatory powoli kończą swój żywot, trochę szkoda mi kasy w inwestowanie w nowe aku i pomyślałem, że czas na nowe urządzenie.
Spodobały mi się zakrętarki udarowe, co sądzicie o czymś takim? Przeznaczenie - wkręcanie wkrętów i śrub, wiercenie głównie w drewnie i trochę w stali.
Modele, które mi się podobają - np. Makita DTD129 lub DeWalt DCF886. Cena kompletów jest co prawda absurdalna ale jak kupować oddzielnie to w granicach 800-900 zł można się zmieścić.
Co sądzicie o takim sprzęcie?

Offline L4

Odp: Zakrętarka udarowa
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2017, 13:58:14 czas Polski »
Ja mam podobną Makitę. Kół w samochodzie mi nie odkręca, więc aż tak mocna jak piszą niby nie jest, ale przy precyzyjnej pracy w drewnie i tak może być za dużo.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2017, 00:04:46 czas Polski »
wiercenie głównie w drewnie i trochę w stali

zakretakiem udarowym?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2017, 08:52:01 czas Polski »
Trzeba odróżniać wkrętarkę udarową od wiertarko-wkrętarki udarowej. To dwa różne narzędzia.
Śmieszne jest, że niektóre firmy sprzedające narzędzia reklamują się na YT i pokazują jak za/wkrętarką udarową wierci się fajnie otwory wiertłami łopatkowymi ;).

Ja polecam Makitę DTD148. Jest lepsza do pracy w drewnie, bo ma 4 tryby pracy. Dzięki temu można nią łatwo wkręcić malutki wkręt 16x2 jak i ciesielskiego potwora 300x10.

Offline Bob

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2017, 09:23:46 czas Polski »
Czy udar w takich zakrętarkach pracuje cały czas? Jeśli nie nadają się do pracy w drewnie czy stali to w takim razie jakie jest ich przeznaczenie? Czy może jak sama nazwa wskazuje nadają się do wkrętów i śrub ale nie da się nimi wiercić?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2017, 09:43:02 czas Polski »

Offline Bob

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2017, 09:52:06 czas Polski »
Czyli najlepiej kupić zestaw wiertarko-wkrętarka do wiercenia + zakrętarka do wkrętów.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2017, 11:13:51 czas Polski »
Mam dlx 2127 makity i jest to bardzo fajny zestaw.  Do wiercenia z pewnością służy wiertarka lub wiertarko-wkrętarka  a zakrętarka udarowa do wkrecania.  Ta zakretarka z zestawu dtd 152 jest o tyle fajna że można nią wkrecac małe jak i bardzo duże wkręty. Kwestia wyczucia. Mam też wiertarko-wkretarkę udarowa meec  i jestem z niej zadowolony. Jest to jednak inną formą udaru i nadaje się tylko do wiercenia. Mam też młot udarowy meec który nadaje się tylko do dużych wkrętów lub śrub.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2017, 11:16:55 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline criss128

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2017, 12:01:36 czas Polski »
Mam też młot udarowy meec który nadaje się tylko do dużych wkrętów lub śrub.
Chyba klucz miales na myśli :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2017, 13:20:30 czas Polski »
Tak właśnie to. Słowo klucz. ;)

Offline wildi2

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:22:07 czas Polski »
Podobnie jak Kozio, mam zestaw Makity DLX2127. W tym zestawie nie znajdziesz najnowszych modeli z silnikami bezszczotkwoymi, 3-stopniową regulacją momentu w zakrętarce udarowej i innych wodotrysków. Mimo wszystko dla mnie jest jak najbardziej OK, robi co ma robić, a zestaw z 3 aku kosztował tyle co sama zakrętarka udarowa z wodotryskami.

Offline Bob

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2017, 18:02:05 czas Polski »
Dałem sobie spokój z zakrętarką i kupiłem Makitę DHP459. To chyba lepszy wybór do moich potrzeb.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lutego 2017, 18:17:33 czas Polski »
No i fajnie. Zaktetarka z czasem też ci się przyda.

Offline Raus

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Września 2017, 13:47:06 czas Polski »
Witam! Mam pytanie odnosnie zakretarki. Posiadam zwykla wkretarke Ryobi o mocy 50nm. Jako, ze jest to rodzina One+ dokupiliem zakretarke Ryobi RID1801m ktora ma 220nm. Kupno glownie z mysla zeby nie przeciazac zwyklej wkretarki.
No i aby przetestować nowa zabawke kupilem wkreta ciesielskiego 8x240 na probe:-) Zwykla wkretarka wkrecila wkreta w dwie palety polozone na siebie bez problemu. Oczywiscie trzeba bylo uzyc sily do utrzymania sprzetu, ale dala rade. Natomiast zakretarce braklo 5mm do wkrecenia do konca. Udar halasowal ale sruba stala w miejscu. I teraz pytanie - czy taka jest charakterystyka tego sprzetu, ze co prawda wkreca sie latwiej, ale te 220nm momentu sie nie przelicza jak w  zwyklych wkretarkach czy moze sprzet podlega reklamacji?  Dodam, ze w tescie Makity tutaj -
chlopaki mieli w zasadzie taka sama sytuacje

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Września 2017, 17:08:52 czas Polski »
Wg mnie zakrętarka do wymiany